Tom Vandorpe (Link Lab) genomineerd voor architectuurfestival: “The Sky charmeert door groene inplanting”

Architect Tom Vandorpe: “In Noord-Frankrijk en Nederland willen we een grotere rol spelen.” © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Tom Vandorpe is een tevreden man nu Link Lab, een creatief platform dat hij vijf jaar geleden in het leven riep, genomineerd is met twee ontwerpen voor het prestigieuze architectuurfestival in Singapore eind november. Meest in het oog springend is studententoren The Sky die moet komen op de Vives-campus in Kortrijk. “Dit is een belangrijke erkenning.”

Architect Tom Vandorpe (47) speelt al lang een hoofdrol in het wereldje van de grote bouwprojecten. Vooraleer hij met Link Lab van start ging in Kortrijk, was hij mede-eigenaar geworden van Buro II in Roeselare. Daar was hij betrokken bij grote Kortrijkse plannen zoals de ecologische modelbuurt Venning of de miljoenenresidentie Budalys.

Met Link Lab gaat hij op dat elan voort met onder meer het ontwerp voor de studententoren Sky die op de campus van hogeschool Vives moet verrijzen. De man achter Link Lab ontvangt ons in ‘zijn’ kantoor aan de Veemarkt 1 in een pand dat bekoort door zijn industriële look. Geen toeval dat ook dit genomineerd is voor het architectuurfestival.

Link Lab wordt een creatief platform genoemd. Wat moeten we daaronder begrijpen?

“Je kunt het zien als een groot kantoor waar architecten, binnenhuisarchitecten en stedenbouwkundigen broederlijk naast mekaar werken in diverse kleine bedrijven onder de koepel van Link Lab. Het grote voordeel om met veel creatievelingen op één plek samen te zitten, is dat we zonder problemen alle mogelijke totaalprojecten kunnen aanpakken.”

Een van die projecten is The Sky dat voor een groot architectuurfestival geselecteerd is. Waar is die nominatie aan te danken?

“Vooral het duurzame karakter daarbij wist de jury te charmeren. Rond The Sky komt een park met 3.400 vierkante meter groene ruimte. We hadden ook kunnen kiezen voor een gebouw dat veel minder hoog was maar dan was er minder plaats geweest voor parkruimte. Het gaat mee van de Vives-terreinen een groenere campus maken. Begin volgend jaar starten de werken en alles zou klaar moeten zijn tegen de zomer van 2025. De 16 verdiepingen tellende toren wordt 53 meter hoog, iets kleiner dan de K-toren aan de Diksmuidekaai in het centrum van de stad. Er is plaats voor 192 koten en per verdieping is er een gemeenschappelijke keuken. Voorts zal er ook een bibliotheek, een trendy brasserie met terras en een panoramisch zicht op de stad zijn. ION uit Waregem, waar we wel vaker mee samenwerken, is de projectontwikkelaar.”

Hoever reikt de ambitie met Link Lab?

“We willen voort groeien en ook in Noord-Frankrijk een grotere rol spelen. Wat we daar doen maakt nu tien procent uit van onze omzet, dat moet drie keer zoveel worden. Ook in Nederland willen we voet aan de grond krijgen. Wallonië is dan weer minder belangrijk omdat er daar eenvoudigweg weinig bouwprojecten zijn.”

Je runt mee Link Lab en bent dus naast architect ook ondernemer. Wanneer is het beginnen te kriebelen om ook op dat vlak iets te betekenen?

“Dat is geleidelijk aan gekomen. In de periode dat ik nog bij het architectenkantoor Buro II in Roeselare werkte, ben ik daar op zeker ogenblik mede-eigenaar geworden. Daardoor kwam ik plots aan het roer te staan van een groot kantoor en kon ik samenwerken met wijlen Hendrik Vermoortel, de stichter van Buro II. Hem zie ik een stuk als mijn leermeester. Hij heeft me bijgebracht dat je echt als ondernemer moet handelen als je een kantoor wil runnen. Ik zie dat dit bij veel architecten een moeilijk punt blijft. ”

Wist je als kleine jongen al dat je architect wilde worden?

“Oh nee, dat inzicht kwam veel later. Ik denk dat ik al in mijn laatste jaar van het secundair onderwijs zat toen ik wist wat ik na mijn humaniora zou doen. Al wist ik wel al lang dat het iets in de creatieve sector zou zijn. Van jongs af ging ik al naar de tekenacademie. Dat creatieve zit wel wat in de familie. Zo is mijn vader grafisch vormgever van opleiding, al is hij later wel kantoorhouder geworden van een bank.”

Je bent geboren en getogen in Kortrijk en woont er nog altijd. Welke plaatsen koester je hier?

“Dat is nog altijd Overleie waar ik ben opgegroeid. Dat blijft een van de weinige buurten in Kortrijk met een eigen identiteit. Het doet me veel genoegen dat de stad er opnieuw in investeert. Ook Het Plein vind ik een fantastische plek, zeker sedert de komst van café ‘t Plein in het vroegere kaartershuisje. Een stad heeft nood aan dergelijke plekken waar mensen in een groene omgeving plezier kunnen maken.”

Het World Architecture Festival en het World Interior Festival vinden plaats van 29 november tot 1 december in Singapore.

Tom Vandorpe

Privé: Tom Vandorpe (47) is getrouwd met Rita Agneessens (47), die ook partner is in Link Lab. Ze hebben zes kinderen en wonen in de Groeningestraat in Kortrijk.

Loopbaan: Tom is architect. Hij heeft eerst 15 jaar bij Buro II in Roeselare gewerkt waar hij na verloop mede-eigenaar werd. In 2018 richtte hij samen met enkele partners Link Lab op.

Link Lab: Is een platform, aan de Veemarkt 1 in Kortrijk, dat diverse creatieve bureaus onderbrengt met zowel stedenbouwkundigen (Dencity), architecten voor professionele klanten (Markland), ontwerpers van particuliere woningen (Us) en interieurdesigners (Stay Studio). Er werken 25 mensen. Er is ook een kantoor in Rijsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier