Ronde van West-Vlaamse bedrijven brengt Vooruit bij Roularta

De Vooruit-leden in de drukkerij van Roularta. Van links naar rechts: Stefaan Vermeersch (Directeur KW), Jurgen Vanlerberghe, Bart Casteleyn (hoofdredacteur KW), Hendrik Cabbeke (drukkerij Roularta), Melissa Depraetere, Annick Lambrecht en Simon Bekaert. © Stefaan Beel
Redactie KW

Wat leeft er bij onze bedrijven? Dat wil Vooruit te weten komen door een reeks bezoeken op West-Vlaamse werkvloeren. Voor die rondgang hielden Melissa Depraetere en enkele collega’s halt bij Roularta en op onze redactie. “Erg boeiend en leerrijk om de andere kant van de media eens te kunnen zien.”

Melissa Depraetere (29) uit Harelbeke is fractieleider van de socialisten in het federaal parlement. “Ik ben nieuw in de politiek en wil mijn provincie beter leren kennen. Dat kan niet vanuit een commissiezaal in Brussel, wel door zelf langs te gaan op het terrein. Samen met onze deputé Jurgen Vanlerberghe, provinciaal voorzitter Simon Bekaert en collega-parlementsleden gaan we langs bij allerlei bedrijven: van bouwbedrijven tot ziekenhuizen. Zo zie je heel snel wat leeft, maar evengoed met welke uitdagingen bepaalde sectoren worden geconfronteerd.”

Hun zevende bedrijfsbezoek bracht hen bij Roularta en onze uitgeverij maakte alvast indruk bij de politici. “Wij zijn zeven dagen op zeven met media bezig. Erg boeiend en leerrijk om ook de andere kant daarvan eens van dichtbij te zien. De tocht door de drukkerij was heel indrukwekkend, vooral de snelheid waarmee kranten en magazines worden gedrukt is ongelooflijk.”

Sterk merk

De rondleiding startte op de redactie van De Krant van West-Vlaanderen. “Het is nu wel duidelijk dat er veel komt kijken bij het maken van een krant. Ook voor KW is het niet evident om een antwoord te vinden op de digitalisering. Het is gelukkig een sterk merk. (lacht) Wie West-Vlaams nieuws wil lezen, weet dat ze daarvoor bij KW moeten zijn.”

Een belangrijke slotvraag is uiteraard wat ze onthouden van de bedrijfsbezoeken. “Eén probleem komt bij zowat elk bezoek terug: de moeilijke zoektocht naar personeel. In onze provincie is bijna iedereen aan de slag, dus is het een enorme uitdaging om nieuwe mensen aan te trekken. Komt daarbij dat heel wat mensen langdurig uitvallen. Een tekort aan personeel verhoogt de werkdruk, waardoor nog meer mensen uitvallen. Een vicieuze cirkel… Die problemen willen we met Vooruit concreet aanpakken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.