Machinepark van failliete textielreus Mc Three onder de hamer: “Dit is uniek”

Bij Mc Three verloren 278 werknemers hun job. © LVW
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Begin dit jaar vroeg de Waregemse textielfabrikant Mc Three het faillissement aan. Nu biedt het grootste Europese veilingplatform Troostwijk Auctions het hele machinepark van het bedrijf te koop aan. Voor weefmachines werd al meer dan 100.000 euro geboden.

Na een nieuw mislukt sociaal overleg deelde de directie van Mc Three begin januari aan de misnoegde medewerkers mee dat er een faillissement werd aangevraagd. Het leidde tot een collectief ontslag waarbij 278 werknemers hun job verloren. Het protest tegen die beslissing was en is nog steeds erg groot.

“We worden letterlijk en figuurlijk in de kou gezet door S. Vanwynsberghe, eigenares van het bedrijf. Het is heel duidelijk dat deze sluiting sedert haar aanstelling werd gepland en georkestreerd”, vertelt Lode Slos van het ABVV. De woede komt er voornamelijk omdat de eigenares de bedrijfsgebouwen overplaatste naar een patrimoniumvennootschap, en nadien maandelijks meer dan 200.000 euro huur vroeg aan Mc Three.

Internationale belangstelling

“Sinds 2019 werd Mc Three verarmd en werd Vanwynsberghe verrijkt. Het bedrijf betaalde al 7 miljoen euro aan huur. Daarnaast ontvingen de aandeelhouders in 2018 18 miljoen euro. Sophia staat nu ook nog eens als bevoorrechte schuldeiser na het faillissement, voor 1,8 miljoen euro.”

Vier maanden later wordt de fabrieksinventaris online geveild. En het machinepark van Mc Three is groot. “Dit is een bijzondere veiling”, weet Joos Dauwe, regiomanager bij Troostwijk Auctions, het grootste veilingplatform van Europa. “Het komt zelden voor dat een compleet bedrijf met zowel een garenafdeling als een tapijtweverij op de markt komt. Gezien het unieke karakter van deze veiling verwachten we veel belangstelling van tapijtweverijen over de hele wereld.”

137.000 euro

Troostwijk Auctions veilt regelmatig grote inboedels van bedrijven uit allerlei sectoren. Per maand lokt het platform 4 miljoen bezoekers uit 175 landen. Voor Mc Three worden in totaal bijna 1.500 loten geveild. “Dat gaat van tapijtweefmachines tot inpaklijnen, winders, afwerkingslijnen, extruders, scheermachines, boordmachines en heatsetlijnen. Dit is echt uniek”, klinkt het.

De prijzen variëren enorm. Zo bedraagt het startbedrag van een vloerweegschaal 500 euro. Voor een Profitwinder Herbobijnmolen uit 2019 moet je minstens 3.750 euro bieden. De veiling is nog maar net geopend, dus de prijzen van de verschillende machines kunnen nog fors oplopen.

De dubbelstuk tapijtweefmachine van Vandewiele uit 2015 kreeg al drie biedingen. Het hoogste bod bedraagt 94.000 euro. Belangrijk voor geïnteresseerde kopers: daar komt nog 21 procent btw, 18 procent veilingkosten én 21 procent btw op de veilingkosten bovenop. Zo komt het hoogste bod op die tapijtweefmachine al meteen op 137.000 euro uit.

Kijkdagen

De organisatie voorziet tijdens de online veiling twee kijkdagen. Op maandag 22 en 29 april wordt het fabrieksgebouw van Mc Three Carpets langs de Mannebeekstraat 6 geopend van 9 tot 16 uur. Er werd ook een virtuele rondleiding uitgedokterd. Die kan je volgen via deze link.

De online veiling loopt tot 30 april en vind je via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier