Lokaalmarkt viert vijfjarig bestaan met maand vol acties: Een lekker-leuk-lokaal-verhaal

Erik Hantson biedt elke week kwaliteitsbrood van Kris Goegebeur en Brecht Deleye aan.© (Foto DRD)
Erik Hantson biedt elke week kwaliteitsbrood van Kris Goegebeur en Brecht Deleye aan.© (Foto DRD)
Redactie KW

De Lokaalmarkt van Deerlijk is vijf jaar jong en viert dat een hele maand, met allerlei acties. De wekelijkse versmarkt, die je ondertussen op zeven locaties in Vlaanderen vindt, heropende het terras en heeft voor de zomermaanden een feestelijk programma in petto.

Lokaalmarkt Deerlijk is een wekelijkse, overdekte boerenmarkt op vrijdagnamiddag in de eventhal Uzien in de De Cassinastraat. “Het was de eerste in zijn soort”, vertelt marktverantwoordelijke Hanne Dewaele. “Het concept is nu in zeven steden of gemeenten te vinden. Behalve in Deerlijk is er ook zo’n markt in Roeselare, Ieper, Deinze, Heule, Brugge en Gentbrugge. Het basisprincipe is dat je op de markt rechtstreeks koopt van boeren en producenten uit de streek. In normale omstandigheden is er ook een bar en kinderatelier.”

Om de verjaardag te vieren kreeg elke klant afgelopen vrijdag een bonnetje om te consumeren op het terras, dat na vele maanden werd heropend en voortaan wekelijks openblijft tot 22 uur. Alle kinderen die geboren zijn in 2016, kregen een ijsje. “Tijdens onze verjaardagsmaand steekt de markt in een feestelijk jasje en zijn er nog andere acties voor de klanten”, gaat Hanne Dewaele verder.

Digitale tombola

“De hele maand loopt er een digitale tombola, waarbij elke klant kans maakt op een fles bubbels met aperoplankje. Op vrijdag 21 mei profiteren de klanten van acties bij onze boeren en producenten, en ook op vrijdag 28 mei zijn er verrassingen voorzien. Eind mei stopt het niet. Ook tijdens de zomermaanden zal er veel te beleven zijn op Lokaalmarkt Deerlijk.”

“Waarom mensen sinds vrijdag 13 mei 2016 wekelijks de weg vinden naar hier? Je vindt er een mooi aanbod van boeren en producenten die wekelijks komen of af en toe onze markt verblijden. Onze klanten zijn trouw. Ze komen voor de versheid en de kwaliteit van de producten. Andere klanten komen omdat ze graag de lokale economie steunen, want onze boeren en producenten komen uit Deerlijk en omstreken. Op die manier zijn we al die jaren al een platform voor die zelfstandigen. We geven hen een gezicht. Zo verkopen zij lokale producten met een verhaal.”

Wij geven onze producenten en boeren uit de streek een gezicht en hun producten een verhaal

“Maar onze klanten komen ook voor de sfeer en gezelligheid op de markt. De mogelijkheid om op vrijdag een glas te drinken of een hapje te eten samen met je (klein)kinderen die naar hartenlust spelen op het springkasteel of in het kinderatelier. Om je boodschappen te combineren met een smakelijke start van het weekend. Wij noemen het ons lekker-leuk-lokaal-verhaal.”

“Lekker zijn de artisanale producten die zo vers mogelijk naar de markt komen. Producten met een verhaal, en van topkwaliteit: groenten en fruit vol vitamines, vlees van dieren die een mooi leven hebben geleid, brood met een volle smaak zonder meelverbeteraars. En op het ritme van elk seizoen. Leuk, ook, want op onze overdekte markt doe je altijd comfortabel je boodschappen. Het is er leuk vertoeven. En uiteraard lokaal. 90 procent van de producten zijn lokaal en korte keten. Bij Lokaalmarkt kopen is ook milieubewust kopen.”

Industrieel uit den boze

Erik Hantson, die brood van warme bakkers Kris Goegebeur en Brecht Deleye aanbiedt, is zo goed als wekelijks van de partij. “Er heerst hier echt een gemoedelijke sfeer. We hebben een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsbroden. Industriële meelverbeteraars die brood kunstmatig snel doen rijzen, zijn uit den boze. Het is brood zoals het vroeger smaakte, vol en intens, het verteert makkelijker en blijft langer vers, horen we vaak zeggen. Voor die oude broodsoorten hebben we een vast publiek.”

Eugeen De Backer en Rosemie Verbrugge uit Harelbeke noemen zich geregelde bezoekers: “Voor ons primeren versheid en kwaliteit. Wij komen vooral voor de visboer en de slager. Onze groenten halen we bij het Bokkeslot. En als de bar open is, sluiten we graag af met een drankje…” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier