Label 100% West-Vlaams voor pralines Anthony Lams: “Productie op grote schaal? Dat wil ik niet”

Marsepeinmeester Anthony Lams, jobstudente Hanne Lahousse en chef chocolade Dario Delhaise. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Achttien nieuwe streekproducten werden onlangs erkend met het label ‘100% West-Vlaams’. De erkenning onderstreept volgens de provincie West-Vlaanderen het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten. Een van hen is marsepeinmeester Anthony Lams, die zich ook steeds meer op chocoladen pralines is gaan toeleggen.

Alle nieuwe erkenningen werden deze zomer bekrachtigd tijdens de laatste commissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro).

De nieuwe producenten, waaronder Anthony Lams, bieden volgens de commissie kwaliteitsvolle, 100% West-Vlaamse producten. De Bredense marsepeinmeester maakt handgemaakte marsepeinen kunstwerkjes en pralines. Twee van die pralines, eentje met zeewier en eentje met lokale advocaat, zijn nu ook erkend als 100% West-Vlaams. In zijn open atelier in de Aalststraat kunnen klanten van dichtbij zien hoe de pralines gemaakt worden.

“De laatste jaren zijn we ons ook gaan toeleggen op de productie van originele pralines. Stuk voor stuk chocoladen bonbons met een verhaal in de mond. We wilden pralines maken die iets te vertellen hebben en geen imitatie zijn van wat je bij de collega’s vindt.”

Originele creaties

“Maar eerlijk gezegd: met we bedoel ik eigenlijk mijn medewerker Dario Delhaise. Dario werkt intussen tien jaar in ons atelier en hij is het die zich vandaag over de productie van pralines ontfermt. Die productie begon na de coronaperiode en het is helemaal zijn verdienste dat we vandaag staan waar we staan. Het is Dario ook die telkens met ideeën voor een nieuwe praline komt aandraven. We blijken verwante geesten want nog nooit moest ik een nieuwe creatie naar de vuilnisbak verwijzen. Meer zelfs, Dario slaagt er telkens in een nieuwe, originele creatie te verzinnen.”

“We wilden pralines maken die iets te vertellen hebben”

In het assortiment vind je intussen al een praline met saffraan (een samenwerking met het Oostendse saffraanbedrijf Niida van Hamid Hisari), een met zeewier (in samenwerking met lokale Seaweedchef Donald Deschagt) en met Betsy advocaat.

De vraag naar de pralines neemt intussen exponentieel toe. “We zijn al aangezocht om onze producten op grote schaal naar het buitenland te brengen. We zijn echter een puur artisanaal bedrijf. Productie op grote schaal zou betekenen dat we moeten automatiseren, grote machines aanschaffen en dat wil ik niet. Laat ons maar stapje voor stapje onze markt zoeken en vinden”, besluit Anthony terwijl Dario zijn nieuwste geesteskind, een praline met groene thee, serveert. Het vervolg kunt u ongetwijfeld raden…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier