Koksijde juicht frisse kijk van De Profploeg toe

Patricia Vandenbroucke aan haar zaak in de Strandlaan in Sint-Idesbald. © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is tevreden dat de gemeente werd geselecteerd voor het ‘Profploeg’-initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. Een expertenteam zal Koksijde bijstaan met concrete ideeën en acties om de handelskernen een boost te geven en de leegstand een halt toe te roepen.

“Onze gemeente kreeg een boost van nieuwe ondernemers sinds corona, maar we moeten steeds de vinger aan de pols houden”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester). “De grote moeilijkheden in onze gemeente blijven de verschillende handelskernen en dorpskernen die ingevuld moeten blijven. Een frisse kijk van buitenstaanders en experten juichen we toe.”

Schepen Dorine Geersens (Lijst Burgemeester) voegt eraan toe: “Vreemde ogen dwingen je de dingen anders te zien, daarom vinden we deze oproep zeer verrijkend. Het is de bedoeling actief aan de slag te gaan met de suggesties die ze ons meegeven. Ik ben er zeker van dat de aangereikte oplossingen ons zullen inspireren. Wij zijn dan ook dankbaar voor deze opportuniteit en hopen op die manier om onze gemeente nog meer in de kijker te zetten.”

zoals SOS Piet

Patricia Vandenbroucke, zaakvoerster van WeekendMode, is ook blij met het initiatief van minister Crevits: “In januari 2021 nam ik al deel aan de inspiratiesessie ‘Re:Think de Winkelstraat’, samen met andere retailers uit heel Vlaanderen. Dat gebeurde vanuit de Unizo-retailwerkgroep waarvan ik deel uitmaak. Dit is ter voorbereiding van het plan van de Vlaamse Regering om de ‘winkelstraat’ nieuw leven in te blazen. Een van de ideeën die daarbij werden voorgesteld, was De Profploeg. De bedoeling was dat lokale besturen deze gratis zouden kunnen inhuren en een beetje zoals in SOS Piet om mee te denken over de aanpak van de leegstand. Ik ben alvast tevreden dat Koksijde hier gebruik van zal maken. Koksijde heeft een hoge leegstand van handelspanden, zeker in vergelijking met andere kustgemeenten. De Profploeg zal hier alvast heel inspirerend kunnen werken. Want er zijn hier echt veel kansen voor de lokale economie. Er is nood aan het aantrekken van nieuwe en vernieuwende zaken. Op de gemeenteraad van maart 2021 had ik al de vraag gesteld of er een aanvraag zou ingediend worden om gebruik te maken van het expertenteam ‘De Profploeg’,” vervolgt Patricia.

Kansen voor starters

“Alvast goed dat het lokaal bestuur op deze vraag is ingegaan. Anderzijds is in het plan van de Vlaamse regering ook voorzien dat een lokaal bestuur subsidies kan aanvragen voor de aankoop en renovatie van leegstaande handelspanden, voor maximaal 500.000 euro. Hierbij moet een concreet doel nagestreefd worden, zoals bijvoorbeeld een winkelconcept uittesten of starters een kans geven. Hierover had ik in maart ook al de vraag gesteld op de gemeenteraad en dit zou onderzocht worden. Ik kijk uit naar deze beslissing van ons bestuur, en dit liefst in samenspraak met onze lokale handelaars en de raad lokale economie!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.