Kledingzaak Jonavan sluit definitief de deuren in Roeselare: “De knoop snel doorgehakt”

Jan Vandenbussche en Katrien Staelens voor Jonavan. Vanaf Kerstmis is dit hoofdstuk definitief afgesloten. © SB
Peter Soete

Kledingzaak Jonavan sluit tegen Kerstmis definitief de deuren in Roeselare. Eigenaars en zaakvoerders Jan Vandenbussche en Katrien Staelens hebben de winkel in de Westlaan te koop gezet en starten vanaf dinsdag 8 oktober met een grote uitverkoop.

Kledingzaak Jonavan stond oorspronkelijk voor ‘Jong naar Vanhaverbeke’ maar is de afgelopen 40 jaar veranderd in ‘Jong naar Vandenbussche’. Jan Vandenbussche is al 44 jaar aan de slag in Jonavan. In 1981 is Jonavan gestart in de Koning Albert I-laan en in 1985 is de zaak naar de Westlaan verhuisd, in het pand waar de winkel nog altijd is. Jonavan verkoopt vrijetijdskledij maar ook geklede pakken en men doet ook maatwerk. Maar de zaak is meest bekend voor de verhuur van feestkledij.

“Nu zijn we echt aan het laatste hoofdstuk begonnen”, lacht Jan Vandenbussche. “We hebben de winkel te koop gezet en er hebben al enkele partijen interesse getoond. Maar er is nog niets concreet. Het is dan ook een groot pand dat perfect uitgerust is en volledig instapklaar is. De grondoppervlakte bedraagt 1.100 vierkante meter waarvan er 570 vierkante meter is bebouwd. Dit bedrijfsgebouw heeft ook een toelating tot woongelegenheid en dat kan perfect. Je vindt hier een keuken, een bureau en een terras met kleine tuin. ”

“Het is tijd dat Katrien en ik stoppen. Ik kom er 65 en ik doe de job nog graag maar het komt een beetje zwaar. We hebben al die jaren eerst de ouders gekleed en we hebben ook hun kinderen gekleed. We willen geen drie generaties kleden (lacht).”

“Studenten kwamen langs om de smoking voor hun studentenbal te huren”

“Bovendien hebben we geen opvolgers en zijn er ook geen overnemers. Daarom hebben we de knoop snel doorgehakt. Vanaf 8 oktober starten we met een uitverkoop van 50 tot 70 procent op alle smokings, maatpakken, hemden, schoenen, riemen en dassen. Tegen Kerstmis houdt Jonavan op te bestaan en hopelijk is het gebouw dan ook al verkocht.”

“De verhuur van ceremoniekledij is nu al gestopt. Jammer aan de ene kant want er komen nu al aanvragen voor volgend jaar binnen. Maar je moet ergens de lijn trekken. In onze beginperiode zat de verhuur van feestkledij absoluut in de lift. Voor bijna alle huwelijken en de meeste uitvaarten was het toen de gewoonte om een twee- of driedelig pak aan te hebben en in veel gevallen zelfs een smoking. Ook veel studenten kwamen voor de studentenbals hun smoking bij ons huren. Wij hebben ons altijd toegespitst op moderne en modieuze feestkledij, op kledij met een jonge snit. Nu zijn dat bijvoorbeeld mooi gecentreerde pakken met smalle broekspijpen. Als je wil blijven bestaan dan moet je mee evolueren, mee vernieuwen. En moet je natuurlijk een heel groot aanbod hebben. Wij hebben in Jonavan bijvoorbeeld 45 verschillende maten. Wij kunnen zowel een klant van meer dan twee meter als een bijzonder zwaarlijvig persoon kleden.”

Geen zwart gat

“Op zeker ogenblik had je in Roeselare vier kledingzaken die eveneens kostuumverhuur deden. Naast Jonavan waren er nog het Spinnewiel in het begin van de Zuidstraat en ook Jackson en Noseda. In West-Vlaanderen waren er toen 15 kledingzaken die feestkledij verhuurden. Nu zijn er in de provincie nog vier of vijf dergelijke handelszaken en vanaf Kerstmis is er dus ook geen meer in Roeselare.”

“Wat ik nu zal doen ? Er zal geen zwart gat zijn want we doen het al een tijdje iets rustiger aan. We wonen trouwens in Dranouter en het is toch telkens een eindje rijden naar Roeselare. Maar nogmaals, het is nooit een opdracht geweest want zowel Katrien als ik doen onze job nog altijd graag. Maar de drukte van de deadlines is nu voorbij en ons leven zal afgestemd worden op het rustig ritme van de Westhoek. Als we tijdens de week drie wagens zien passeren aan onze deur is het veel. Tijdens de weekends is dat iets anders natuurlijk (lacht).”

“Nu komt er nog meer tijd om te fietsen, om de tuin te onderhouden en te reizen, kortom om van het leven te genieten. Maar ik wil toch ook van de gelegenheid gebruik maken om een hele grote dankjewel te gooien naar onze klanten. Wij zullen ze missen en zij ons misschien ook wel een beetje.”

De laatste weken is Jonavan open op dinsdag en donderdag van 13.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10 tot 13 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier