Food Act 13 genomineerd voor Europese Agricultural and Rural Inspiration Awards

Medewerkers van Food Act 13 aan het laden en lossen © Foto W13
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Food Act 13 kan opnieuw een prestigieuze award in wacht slepen. Het regionaal voedseldistributieplatform van welzijnsvereniging W13 maakt kans op de publieksprijs van de Europese Agricultural and Rural Inspiration Awards (ARIA). Stemmen kan tot en met 1 december.

Op maandag 4 december reikt het EU CAP Network in Brussel de ARIA’s uit. Food Act 13 is één van de 24 finalisten voor de publieksprijs die uit heel Europa werden geselecteerd. In totaal waren er liefst 92 inzendingen.

Food Act 13 bestaat bijna 5 jaar

Food Act 13, de voedselbank van W13, startte eind november 2018 op en viert binnenkort dus zijn vijfde verjaardag. Het voedseldistributieplatform in Zuid-West-Vlaanderen haalt voedseloverschotten op bij supermarkten en lokale handelaars in de regio en verdeelt die na sortering onder tientallen sociale organisaties die daarmee op hun beurt duizenden mensen helpen. In 2022 heeft het alle records verbroken en haalde Food Act 13 maar liefst 512 ton verse voeding op.

Daarnaast is er een belangrijke tewerkstellingscomponent. Bij Food Act 13 zijn er leerwerknemers aan de slag die vaardigheden aanleren om na het traject te kunnen doorstromen naar het normaal economisch circuit. “Het deel activering binnen Food Act 13 wordt soms een beetje onderbelicht, maar is een heel belangrijk gegeven”, zegt Philippe De Coene, voorzitter van W13. “De leerwerknemers zijn actief als administratief medewerker, chauffeur, magazijnier of bijrijder.”

Food Waste Award en Prima Plattelandsproject

De voorbije jaren sleepte Food Act 13 al enkele prestigieuze prijzen in de wacht. In 2019 won het de Food Waste Award in de categorie ‘Lokale besturen’ en in 2021 was het de eindlaureaat in de wedstrijd Prima Plattelandsproject in de categorie ‘Samenwerking’.

Stemmen voor Food Act 13 in het kader van de ARIA’s kan nog tot en met vrijdag 1 december, 18 uur via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier