https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fokbedrijf Maenhout schakelt als eerste over op HyCare methode: “Gezondheid van dieren en consument staat voorop”

Koen en Lieven Maenhout van Fokbedrijf Maenhout. © Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Familiebedrijf Maenhout is al zo’n 50 jaar een belangrijke speler in de productie en verkoop van fokzeugen van het type Topigs Norsvin (de Mercedes onder de fokzeugen, zeg maar). Binnenkort schakelt Maenhout over op de nieuwe HyCare methode, wat de gezondheid, de hygiëne en het welzijn van de dieren aanzienlijk zal verbeteren. Daarmee zorgen ze voor een primeur in België.

De HyCare methode werd voor het eerst toegepast bij het Nederlandse bedrijf MS Schippers en steunt op vijf belangrijke pijlers: poriënvrije vloeren en wanden in de stallen, optimale reiniging en desinfectie, preventieve ongediertebestrijding, schoon en kiemarm drinkwater en de juiste werkmethode.

Het is ook het bedrijf MS Schippers dat Fokbedrijf Maenhout zal begeleiden in de overstap naar de HyCare methode, door middel van periodieke bezoeken en online ondersteuning, zodat de dieren steeds hygiënisch zijn gehuisvest en infecties worden voorkomen.

“We merken de laatste jaren ook in onze branche dat de stap naar hogere gezondheid gezet wordt”, licht medezaakvoerder Lieven Maenhout toe, die het bedrijf samen met zijn broer Koen runt. “Daarom deden wij twee jaar geleden een zogenaamde ‘depopulation’ en ‘repopulation’. Dat wil zeggen dat we al onze accommodaties leeg hebben gemaakt en hebben gereinigd en gedesinfecteerd, om daarna herop te starten met de hoogste gezondheid. De HyCare methode sluit daarop aan”, aldus Lieven.

Financiële inspanning

De HyCare methode biedt niet alleen een meerwaarde voor de dieren zelf, ook de consument krijgt kwalitatiever varkensvlees op zijn bord.

“Bij deze methode wordt het antibioticaverbruik bij het fokken van de zeugen tot een minimum beperkt. Klanten die met ons samenwerken, worden dus ook meegenomen in dit verhaal, waardoor het vlees uiteindelijk ook een stuk kwalitatiever zal zijn”, zegt Lieven Maenhout.

Fokbedrijf Maenhout is het eerste fokbedrijf in België dat volgens het HyCare principe zal werken, waardoor ze zich nog meer kunnen onderscheiden van andere fokbedrijven. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast.

“De ‘depopulation’ en ‘repopulation’ was een grote investering en ook werken met de HyCare metode vraagt een financiële inspanning, gezien we een deel van onze infrastructuur zullen moeten aanpassen. Maar het lijkt ons de moeite waard om die investeringen te doen, de gezondheid van de dieren en dus ook de consument staat voorop.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.