Fietsenbedrijf Raida uit Torhout laureaat van Trends Gazellen-wedstrijd voor kleine bedrijven

De Raida-vennoten: v.l.n.r. Nicolas Cool, Cédric de Kerchove en Christophe Cool.
Johan Sabbe

De redactie van het tijdschrift Trends Magazine heeft dit jaar voor de 22ste keer per provincie 250 zogenoemde Trends Gazellen geselecteerd. Dat zijn snelgroeiende bedrijven, uitverkoren op basis van de groei in de toegevoegde waarde, het personeel en de cash-flow.

Voor West-Vlaanderen werd het fietsenbedrijf Raida, dat onder de naam Cool Electro Cycles in 2015 in Torhout ontstaan is, uitgeroepen tot laureaat bij de kleine ondernemingen. Een hele eer.

Al 35 miljoen omzet

De Raida-vennoten zijn Cédric de Kerchove en de broers Nicolas en Christophe Cool, samen met Philippe Van Eekhout en Stijn Heyvaerts van Velodome, waarmee Cool Electro Cycles een joint venture heeft aangegaan. Zo is de nieuwe overkoepelende naam Raida ontstaan, wat rider betekent in het fonetisch Japans.

“Trends heeft de cijfers van de neergelegde boekhouding bekeken tot en met 2021”, legt Nicolas Cool uit. “Van vóór de joint venture dus. Toen telden we met Cool Electro Cycles nog maar zes winkels, waren er 30 mensen in dienst en hadden we een omzet van ongeveer 4,5 miljoen euro. Vandaar dat we voor de wedstrijd onder de kleine bedrijven gerangschikt zijn. Intussen tellen we met Raida in Vlaanderen 18 winkels, stellen 110 mensen te werk en zullen op het einde van het huidige boekjaar een omzet van ongeveer 35 miljoen euro draaien.”

Straks nationaal event

Nicolas en zijn vennoten willen met Raida blijven groeien. “Er zit nog heel wat rek op de fietsbranche”, zegt hij. “Het is onze bedoeling om te streven naar voor elke Belg een winkel op maximum een halfuur rijden met de wagen. We hechten met andere woorden groot belang aan de geografische groei. Om dat te kunnen verwezenlijken, willen we vers kapitaal aantrekken voor onze zaak. Met dat geld kunnen we overnames blijven doen op cruciale plaatsen in Vlaanderen en bij uitbreiding in Wallonië en Brussel. We zijn niet van plan om het bij ons huidige aantal winkels te laten. Stilstaan is achteruitgaan.”

Als provinciale laureaat mag Raida straks West-Vlaanderen vertegenwoordigen op het nationale event van Trends Gazellen. Dat gebeurt op woensdag 3 mei in het Maison de la Poste in Brussel.

“We zijn uiteraard supertrots dat we als West-Vlaamse ambassadeur daarheen mogen”, zegt Nicolas. “Bekroond worden als snelste groeier in je regio is niet niets. We werden intussen al door heel wat mensen gefeliciteerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier