Beugnies Les Chocolats en V-Chocolatier by Sweertvaegher opnieuw opgenomen in Gault&Millau Chocolatier

Het team van Beugnies Les Chocolats © Nicolas Beugnies
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Gault&Millau maakt voor de negende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend. Sinds het begin van de uitgave staan V-Chocolatier by Sweertvaegher in de ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2025’-gids en Beugnies Les Chocolats uit Marke voor een zesde jaar op rij. “Hartelijk dank aan ons team voor de inzet en aan Gault&Millau Belgium voor de erkenning. Let’s go!” klinkt het bij Beugnies.

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 129 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item.

V-Chocolatier by Sweertvaegher aan de Korte Steenstraat blijft met zijn consequente bekroning één van de favorieten van Gault&Millau Chocolatie. “Chocolatiers die in ons land kunnen terugblikken op een lange familiegeschiedenis zijn eerder uitzonderlijk. In dit atelier worden nog steeds pralines gemaakt op basis van authentieke recepten die stichter Robert Sweertvaegher in de jaren dertig en veertig van vorige eeuw ontwikkelde.”

“Chocolatiers die in ons land kunnen terugblikken op een lange familiegeschiedenis zijn eerder uitzonderlijk” – Gault&Millau Chocolatier

“Vandaag zet de derde generatie zijn werk verder met zowel een klassiek als eigentijds repertoire aan pralines met daarnaast repen, tabletten caraques en seizoensproducten. Naast het Galetje als signatuurproduct omvat het gamma andere specialiteiten zoals de Jeannot, een handgemaakt korfje uit pure chocolade met vulling op basis van boterroom en koffie-extract”, staat te lezen in de gids.

Frederick Debacker en Valérie Verougstraete en de ‘Galetjes’, hun signatuurproduct
Frederick Debacker en Valérie Verougstraete en de ‘Galetjes’, hun signatuurproduct © V-Chocolatier by Sweertvaegher

Valérie Verougstraete en haar partner Frederick Debacker reageren opgetogen: “Heel fier dat we opnieuw deel mogen uitmaken van de beste chocolatiers in België! Puur ambacht, échte chocolade zoals het hoort. Dank aan ons topteam en onze klanten die al generaties lang in ons geloven en de liefde voor chocolade doorgeven!”

Ook Beugnies Les Chocolats staat opnieuw vermeld in de vooraanstaande chocoladegids. “Basis voor het assortiment van Nicolas Beugnies is chocolade afkomstig van duurzame oorsprong. Daarmee geeft hij smaak en karakter aan een zeer divers repertoire waaronder een twintigtal suikervrije referenties waardoor hij ook in het buitenland gewaardeerd wordt.”

“De hoge afwerkingsgraad is kenmerkend voor zijn oeuvre waarbij visuele details naar het smaakpatroon van de pralines verwijzen waardoor deze een extra opmerkelijk ambachtelijk cachet krijgen. De Extravagante Violette praline op basis van ganache met viooltjes is daarvan een even smakelijk als mooi voorbeeld.”

De volledige selectie staat online op gaultmillau.be en op chocolatier.gaultmillau.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier