Barco boekt meer winst bij stabiele omzet, iets hoger dividend voor aandeelhouders

Ceo Charles Beauduin. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Beeldtechnologiegroep Barco heeft vorig jaar meer winst geboekt bij een stabiele omzet. Dat heeft het West-Vlaamse bedrijf donderdag voorbeurs bekendgemaakt. Aandeelhouders kunnen rekenen op een hoger dividend.

Barco – producent van cinemaprojectoren maar ook bijvoorbeeld actief in de medische beeldvorming en controlekamers – boekte een omzet van 1,05 miljard euro, in lijn met de resultaten voor 2022. Een tweecijferige groei in de divisie ‘Entertainment’, hoofdzakelijk onder impuls van ‘Cinema’, werd gecounterd door een lichte daling in ‘Enterprise’ en een meer uitgesproken daling in ‘Healthcare’.

De nettowinst steeg van 75,2 miljoen euro in 2022 tot 80,2 miljoen euro vorig jaar. De winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA) kwam uit op 142,5 miljoen euro, een toename met 13 procent ten opzichte van 2022. De EBITDA-marge bereikte 13,6 procent voor het volledige jaar, een stijging met 1,6 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. De brutowinstmarge verbeterde in 2023 met 2,8 procentpunten jaar-op-jaar, tot een recordniveau van 41,8 procent.

Sterke Entertainment-divisie

“Op het vlak van de toplijn was 2023 een uitdagend jaar”, zeggen ceo’s An Steegen en Charles Beauduin. “Het herstel van de de pandemie in China verliep trager dan verwacht, en de Healthcare-markten bleven onder de verwachtingen, deels door hoger dan normale voorraden bij de klanten. Anderzijds presteerde de Entertainment-divisie zeer sterk, en won Meeting Experience marktaandeel.”

Iets hoger dividend

Voor 2024 verwacht Barco een omzet die in lijn ligt met 2023. Vanaf 2025 zou de omzet weer groeien. Voor de EBITDA-marge wordt dit jaar een verdere verbetering verwacht, tot boven de 14 procent. Barco wil voor 2023 een brutodividend van 0,48 euro per aandeel uitkeren, een stijging met 0,04 euro in vergelijking met het dividend van 0,44 euro van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier