Amper twee nieuwe West-Vlaamse Michelinsterren

Chef-kok Ruige Vermeire viert zijn Michelinster met Joachim Boudens (links) en Gert De Mangeleer. © MV
Mieke Verhelle

Dit jaar werden heel weinig nieuwe sterren uitgereikt door Michelin. In West-Vlaanderen amper eentje: voor L.E.S.S. in Brugge. Ook een Oost-Vlaams restaurant, Souvenir in Gent, mogen we West-Vlaams noemen. De Ieperlingen Vilhjalmur Sigurdarson roert er in de potten, zijn vrouw Joke Michiels ontvangt er de gasten. Dubbel feest trouwens voor Joke, die net vandaag jarig is en hoogzwanger op het podium stond.

Onze provincie telt zo 25 Michelinsterren. Vorig jaar waren dat er nog 27, het jaar daarvoor 33. Maar door het wegvallen van Bartholomeus** en Berto* wegens nieuwe concepten, zakte het aantal sterren dit jaar naar 24. Gelukkig is er nog Ruige Vermeire die een nieuwe ster naar West-Vlaanderen brengt.

Nieuwkomer L.E.S.S.

Chef Ruige Vermeire kreeg zijn eerste Michelinster. Hij kookt in L.E.S.S. in Brugge, wat staat voor Love, Eat, Share, Smile. Het restaurant werd opgericht door Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, die vorig jaar hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem sloten. “Ik dank dan ook mijn leermeesters voor de kansen die ze mij gaven. Ik kook er elke dag heel graag. Het is een tof concept en ook heel internationaal.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zwangere vrouw mee op podium

Ook Vilhjalmur Sigurdarson, Villy voor de vrienden, werd met een Michelinster bekroond. Hij kwam zo’n tien jaar geleden naar België vanuit IJsland. “Toen al gebeurden hier fantastische dingen op gastronomisch vlak.” Hij werkte een tijdlang bij In De Wulf in Dranouter, waar hij ook zijn vrouw Joke Michiels leerde kennen, die er een tv-programma draaide. Het koppel begon hun eigen restaurant Souvenir in Ieper, maar wegenwerken noopten hen tot een verhuizing.

De eigenzinnige keuken van Villy wordt in Gent goed onthaald. Het kon geen mooier verjaardagscadeau zijn voor Joke, die hoogzwanger is van hun derde kindje. “Villy is erg koppig. Hij gelooft in wat hij doet en wijkt niet af van zijn principes.” Villy waarschuwt echter voor de Belgische gastronomie: “Het gastronomische landschap is momenteel heel fragiel. Er is een verandering aan de gang momenteel.”

Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiels.
Vilhjalmur Sigurdarson en Joke Michiels.© MV

Alle West-Vlaamse sterren

Peter Goossens van Hof van Cleve werd zoals verwacht bekroond met drie sterren. In 1994 kreeg hij zijn eerste ster, intussen mag hij al vijftien jaar prat gaan op drie Michelinsterren.

Het koksduo Jean Vrijdaghs et Sébastien Hankard van Le Gastronome uit Paliseul (Luxemburg) kreeg de Young Chef Award van S. Pellegrino.

De Michelingids Belux 2020 werd tijdens Horeca Expo in Gent onder massale belangstelling voorgesteld. De rode gids is al jaren dé bijbel voor liefhebbers van lekker eten. Een ster staat voor een uitstekende keuken in zijn categorie. Twee sterren voor een verfijnde keuken die een omweg waard is. Drie sterren staat voor een uitzonderlijke keuken die een reis waard is.

Ontdek op de kaart hieronder alle West-Vlaamse Michelinsterren 2020.

Test je kennis! Doe mee aan onze Grote MichelinQuiz!

Michelin Guidehttps://www.facebook.com/MichelinGuideWorldwide/https://www.facebook.comFacebook1281

Tous à vos agendas ! Nous vous donnons rendez-vous lundi prochain à 13h pour regarder en direct la cérémonie du Guide Michelin BELUX. Découvrez qui seront les nouveaux étoilés 2020 en Belgique et au Luxembourg…

#MICHELINguideBELUX #MICHELINSTAR20

Geplaatst door Michelin Guide op Maandag 18 november 2019

video1.0https://www.facebook.com/MichelinGuideWorldwide/videos/2467650400157127/500

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.