“Al van kindsbeen tussen de hondjes”: Julie startte in Emelgem met Jules Groomhouse

Julie Bruggeman verzorgt de hondjes met veel liefde. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Al van kindsbeen af kon Julie Bruggeman het goed vinden met honden, nu is ze er ook fulltime professioneel mee bezig. “De hondjes krijgen bij mij een complete verzorging, ze worden hier echt verwend.”

Julie Bruggeman woont met haar partner Matthias in een mooi gerenoveerde woning langs de Ardooisestraat in Emelgem. In de tuin stond een paard, nu lopen er schapen. “Ik heb lang te paard gereden, maar het ontbreekt me nu aan tijd”, vertrouwt Julie ons toe.

Maar dieren boeien je al van kindsbeen af…

“Zeker. Thuis hebben we ook altijd honden gehad. Mijn papa zat in de bewakingssector, zijn honden hield hij thuis. Dat waren Rottwielers en Mechelse Herders. Thuis werd er ook mee gekweekt, ik was dus gewend om met puppies om te gaan. Nog meer dan mijn broer en zus toonde ik daar altijd interesse voor. Er zijn dus altijd honden in mijn leven geweest. En nu nog. We hebben zelf nog een Rottweiler, die zit nu even in zijn hok. Met Nanou Von Schloss-Hexental, zoals onze hond voluit heet, heb ik ook jarenlang aan wedstrijden mee gedaan. Maar Nanou is nu al tien jaar en heeft haar kruisbanden gescheurd, we laten haar genieten van haar oude dag. Maar er zal wel een nieuwe hond komen later, ik denk wel dat het eentje zal zijn waarmee ik zelf ook meer mee aan de slag kan in mijn hondentrimsalon.”

“Er ontstaan ook steeds meer nieuwe hondenrassen”

Waar volgde je je opleiding?

“Aan Syntra West, normaal is dat drie jaar, maar door corona werden het er vier. Het eerste jaar is meer theoretisch, daarna moet je ook echt aan de slag om alle technieken in de vingers te krijgen. Het is niet dat je dat diploma cadeau krijgt, voor een jury moet je uiteindelijk je slotexamen afleggen.”

Maar met het diploma op zak had je niet meteen professionele plannen?

“Niet echt. Het was de bedoeling dat ik voor vrienden wel eens de hond zou trimmen, maar het draaide uiteindelijk anders uit. Ik werkte in de nacht in ’t Pandje en begon in bijberoep. Maar uiteindelijk groeide het klantenbestand zo snel uit door de mond-aan-mondreclame, dat ik wel de stap moest zetten naar een fulltime job. Het is nu ook ideaal in combinatie met de zorg voor onze dochter. Ik ben nu altijd thuis, de klanten komen immers altijd naar mijn salon achteraan de woning. Het is gebruikelijk dat de baasjes niet blijven. Dan heeft de hond volledig de aandacht voor mij en zijn ze niet constant afgeleid. Uitzonderingen zijn er wel, dieren die soms agressief uit de hoek kunnen komen of erg bang zijn, daarvan blijven de baasjes wel. Maar ik heb meestal snel een goede klik met de honden.”

Welke honden zijn hier welkom?

“Sinds kort doe ik geen Labradoodles meer, maar voor het overige eigenlijk quasi alle rassen. Bij sommige rassen zit ik al met een klantenstop. Rassen waarvan de haren moeten geplukt worden, dat kun je geen uren aan een stuk. Mijn vingers verdragen dat niet. Het is voor mij ook leuk om variatie in het werk te hebben. Mensen kunnen nu ook al online via de website een afspraak versieren, dat lukt al vlot. Sommige rassen komen om de zes weken, van andere zit daar een half jaar tussen. Maar het hangt ook wat af van wat het baasje wil. Maar ze worden hier volledig gesoigneerd. Van het ontwollen, over het wassen tot het reinigen van ogen en oren,… Er zijn ook verschillende manieren van knippen, waarvoor het baasje kan kiezen.”

Julie Bruggeman met Porsche, het Pomeriaantje van haar vriendin Febe, die mee op de foto ging. “Ik blijf me ook voortduren bijscholen.” (foto SB)
Julie Bruggeman met Porsche, het Pomeriaantje van haar vriendin Febe, die mee op de foto ging. “Ik blijf me ook voortduren bijscholen.” (foto SB) © Stefaan Beel

Maar allicht moet je ook voortdurend bijscholen?

“Dat klopt, maar helaas moeten we daarvoor meestal naar Nederland. Zo volg ik cursussen om Pomeriaantjes te knippen. Kijk hier naar Porsche, dat is het Pomeriaantje van mijn goede vriendin Febe Eversen van de gelijknamige juwelierszaak op de markt in Izegem. Hij is hier vandaag bij mij om mee op de foto te gaan. Maar er ontstaan ook steeds meer nieuwe rassen. De Maltipoo, een kruising van een Maltezer met een Poedel, is al langer bekend, maar ook de Cavapoo (Poedel met een Cavalier) en de Cockapoo (Poedel met een Cocker Spaniël) winnen aan populariteit. Die hebben allemaal hun eigen kenmerken.”

Komt je clandisie uit de brede regio Izegem?

“We zijn hier zelf in Izegem komen wonen, voor de centrale ligging tussen onze woonplaatsen in Pittem en Koolskamp. Je hebt hier alles bij de hand en je kan overal vlot naar toe. Maar we wonen hier tegelijk ook erg landelijk. We zijn al vier jaar bezig met het opknappen van onze woning, nu volgt er vooral nog wat buitenafwerking. Maar we wonen hier graag. En onze klanten, die dus allemaal op afspraak komen, vinden ook al de weg. De meeste komen hier uit de regio, maar het is zot hoe ver mensen soms rijden. Ik heb er ook uit Waregem en zelfs Brakel.”

Waar verwijst de naam van je salon naar?

“Jules is de verengelsing van mijn naam, Groomhouse betekent trimsalon. Er bestaan al zoveel namen, het is niet makkelijk om er uit te springen op dat vlak.”

www.julesgroomhouse.be of 0479 07 87 49.

Julie Bruggeman

Privé

Julie (28) is afkomstig uit Pittem, ze woont samen met haar partner Matthias Deruyck (32, afkomstig uit Meulebeke) en hun driejarig dochtertje Alice langs de Ardooisesteenweg 51 in Emelgem.

Opleiding en loopbaan

Julie liep nog school in De Zonnebloem in Izegem, later in Sancta Maria in Ruiselede en Sint-Jozef Tielt. Startte de opleiding vroedkunde, maar brak dat af en studeerde in avondschool voor hondentrimster. Werkte in de kinderopvang en in de zorg in ’t Pandje, maar is nu sinds bijna een jaar fulltime bezig met Jules Groomhouse.

Vrije tijd

Spendeert graag tijd met haar dochtertje en gaat graag op stap met vrienden.