Ahoi-uitbater Stefan ziet werken aan Handelskaai niet zitten: “Ik denk erover mijn boot te verkopen”

Stefan Bettens. © MD
Redactie KW

De Handelskaai in Kortrijk, waar Bistro Bar Bootel Ahoi gelegen is, wordt pas binnen enkele jaren onder handen genomen, maar toch maakt uitbater Stefan Bettens (56) zich nu al zorgen. “Is het wel de moeite om de heraanleg te trotseren?”, vraagt hij zich af.

Enkele maanden geleden kwam iemand van Stad Kortrijk langs om de plannen uit de doeken te doen voor de komende vijf en tien jaar. “Ze hadden goed nieuws en slecht nieuws. Ik mag blijven liggen, maar ik zal last hebben van de werken.”

De passantenhaven komt ter hoogte van Ahoi. De eerste fase van de werken komen tot aan de Kasteelbrug, vervolgens lopen de werken tot aan eetcafé Balthazar. “Dat ik last zal hebben van de werken is vanzelfsprekend want ik lig aan de kademuur, maar ik ben ook met twee zware ijzeren stangen verankerd in die muur. Dus als ze zeggen dat ik mag blijven liggen en die kademuren worden vernieuwd, kan ik hier natuurlijk niet zweven. Een passerende boot verplaatst tonnen water, mijn Ahoi zal niet gewoon blijven liggen.” Stefan zijn concessie loopt af rond de periode dat de werken ter hoogte van zijn boothotel aanvangen. “Mijn vrouw heeft schrik dat het volgende stadsbestuur zal beslissen dat ik moet beschikken, ondanks eerdere beloftes. Het probleem is dat ik nergens anders naartoe kan. Ik ben net zoals een gewoon huis met verschillende nutsleidingen verbonden aan het netwerk, die aansluiting is ook redelijk uniek. De elektriciteitscabine op de kade heeft me 80.000 euro gekost. Ik kan me niet zomaar ergens anders gaan leggen.”

Het wordt een toplocatie, maar ik vrees dat ik de vijf jaar niet kan overbruggen

De lening voor Stefan zijn boot loopt nog enkele jaren. Bij de start van de concessie moest hij 7.000 euro neerleggen als voorschot. Daarnaast betaalt hij jaarlijks 7.200 euro liggeld aan De Vlaamse Waterweg. “Op 13 jaar tijd is die som intussen een klein appartement waard om hier gewoon te kunnen liggen. Daar komen nog eens onderhoudskosten bij, die voor mij doorgaans hoger liggen omdat passerend bootverkeer hier te snel voorbijvaart.”

Om de zeven jaar moet Ahoi uit het water voor een droogliggend onderzoek om de onderkant van de boot te controleren. “Dat heeft me de laatste keer dubbel zoveel gekost dan ik voorzien had. Daarnaast had ik ook nog eens een water- en een gaslek. Mijn spaargeld is op en ik voel de financiële repercussies van corona. Eenmaal de werken ter hoogte van Ahoi starten, zal ’s middags openen niet evident zijn omwille van de geluidshinder. Ik hou mijn hart vast voor alles wat hier overdag zal gebeuren. Akkoord, bij openbare werken krijg je een eenmalige premie, maar de helft gaat terug naar belasting. Met een eenmalige duizend euro voor vijfjarige werken kan ik mijn pap niet koelen.”

Toplocatie

Het eindresultaat is prachtig en de omliggende nieuwe appartementen en de toekomstplannen voor de Budatip zijn voor mij potentieel nieuw cliënteel. Het wordt een toplocatie, maar ik ben bang dat ik de vijf jaar niet zal kunnen overbruggen. Is het wel nog de moeite om de heraanleg te trotseren? Misschien is het een wijze beslissing om de boot te verkopen, voor de werken starten.” (MD)

Charlie Vandenheede: “Geduld hebben, alles komt goed”

Charlie Vandenheede is de zaakvoerder van bar annex restaurant Streat aan de Handboogstraat. “De nieuwe Leieboorden hadden uiteraard een impact met de grote werken. Het was even wennen en op de tanden bijten. Voor ons zijn de Leieboorden een voltreffer geworden: gezellige sfeer met terrassen langs het water, de zon, het uitzicht. In de zomer is dat goed, in de winter minder. Misschien kon de toegankelijkheid beter zijn.” Een raad voor de collega’s aan de te verlagen Leieboorden? “Geduld hebben, alles komt goed.” (PVHK/foto Kurt De Schuytener)

Frederik Philipsen: “Het resultaat zal zeker mooi zijn”

Frederik Philipsen is de zaakvoerder van La Cabane aan de Reepkaai. “Ik weet van de plannen en kan zeggen dat het resultaat zeker mooi zal zijn, maar voorlopig gebeurt er nog niets in de Reepkaai, die er zeer triestig bij ligt. Het is afwachten wat de werken hier in de straat zullen inhouden. Nadat ik in 2019 naar de Leieboorden kwam is mijn zaak crescendo gegaan: een pluspunt. Eigenlijk een beetje jammer dat de paasfoor elders staat wegens de voorbereidende werken. Dat is altijd gegarandeerd een massa passanten.” (PVHK/foto Kurt De Schuytener)

Zhengyue Huang: “Leieboorden zijn een meerwaarde”

Zhengyue Huang is de gerante van Mister Spaghetti aan de Handboogstraat. “Zelf hebben we de werken niet meegemaakt, we zijn hier pas gekomen na de verlaging van de Leieboorden. Die zijn hier een meerwaarde omdat we een terras hebben aan de waterkant. Dat is mooi meegenomen. Het enige minpunt is dat in de zomer de stenen van de trappen zeer heet zijn en dat er hier weinig groen is. Het is jammer dat er weinig parking is in de buurt, zeker voor minder mobiele mensen. Ook jammer dat de paasfoor hier niet staat.” (PVHK/foto Kurt De Schuytener)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier