Aankoop en reconversie luchtmachtbasis Koksijde wordt een unieke uitdaging

Burgemeester Marc Vanden Bussche startte de gemeenteraad maandagavond met bijzonder nieuws: “Een historische gebeurtenis voor onze gemeente”… In 2021 kunnen de besprekingen starten voor de aankoop en de reconversie van de militaire basis Koksijde en daarin wil de gemeente 20 miljoen euro investeren.

©MYRIAM VAN DEN PUTTE (Foto MVQ)
©MYRIAM VAN DEN PUTTE (Foto MVQ)

“Deze unieke uitdaging is versneld op ons bord gekomen”, verklaart de burgemeester. “Er is een officiële schatter van de FOD (Federale Overheidsdienst) Financiën aangesteld en ook onze gemeente heeft een schatter aangeduid om zo snel mogelijk de besprekingen te starten. We hopen de aankoop in 2021 te finaliseren. Hierop hebben we ons jaren voorbereid en we hebben ook al een afgeleid plan. Want ook de bestemming van het terrein moet worden vastgelegd. Er zal worden gediscussieerd over de juiste benadering van de toekomstige bestemming. Het gaat om een aankoop van een domein van 350 ha. Dat is de grootte van de Brugse binnenstad of 3,5 keer de oppervlakte van Golf Ter Hille! De reconversie is nu een feit en het is de bedoeling dat we zelf alles ontwikkelen. Wel hebben we altijd een dubbel scenario aangehouden: één optie was dat het 40ste smaldeel in Koksijde zou blijven met een beperkt aantal heli’s, een tweede optie was een herbestemming uitkienen voor de vrijgekomen gronden als de militairen zouden vertrekken naar Oostende. Er is al meermaals vergaderd over hoe we een realistische bestemming betaalbaar kunnen maken, aangepast aan de behoeften van onze gemeente.”

Op de militaire site zouden we al onze openbare gebouwen kunnen onderbrengen, ook de brandweer, we hebben plannen voor de jeugddienst… Kortom er zijn véél mogelijkheden tot aan de Noordduinen”, zegt de burgemeester. “Het is ook de bedoeling om de vlieghaven te bewaren voor de volgende generaties. Onze bloeiende vliegclub WAC (West Aviation Club) zou mee het sportvliegveld kunnen uitbaten. We willen ook de banen intact houden met het oog op latere grote verwachtingen voor het vliegveld. We denken aan luchthavengebonden activiteiten zoals drones en onderhoud van vliegtuigen. Een zone van 8 ha zou een soort kmo-gebied voor grotere winkels kunnen worden. Er is ook al gesproken over een gezamenlijk containerpark voor Koksijde en Veurne en een fietsverbinding van Petit Paris in Veurne tot aan de kerk van Koksijde. We zullen groenzones voorzien en de landbouwers krijgen opnieuw rechten met erfdienstbaarheden.”

“Het is ons menens! Maar om 20 miljoen vrij te maken moeten we een ander groot project een tijdje in de frigo stoppen: de nieuwe bibliotheek op de markt wordt even opgeborgen. De bestaande bib en het casino krijgen wel een facelift”, besluit de burgemeester.

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.