Duinencampings bijna opgeruimd

Redactie KW

Op de wijk Raversijde in Oostende, zijn de twee laatste duinencampings bijna volledig ontruimd.

Op de wijk Raversijde in Oostende, zijn de twee laatste duinencampings bijna volledig ontruimd. Camping Ramon en Petit Bruxelles stonden decennia lang zonevreemd in de eerste duinengordel bij de zee. Ze moesten tegen begin dit jaar dicht. Volgens Natuurpunt past de opruimingsoperatie in het duinenherstel dat al 30 jaar bezig is. Ook 20 jaar na het Duinendecreet zijn niet alle zonevreemde campings weg. Vooral de twee vakantieparken voor miltairen in Koksijde en Lombardsijde blijven een doorn in het oog.

Op Camping Petit Bruxelles en Ramon in Raversijde zijn al heel wat van de stacaravans verdwenen, maar er is nog veel opkuiswerk. Eens alles weg, wordt de site teruggegeven aan de natuur. In Lombardsijde zijn enkel nog de kale duinen de getuigen van de ontmantelde camping Cristal Palace en Camping Kosmos. De natuur herstelt nog niet zo snel.

Vlakbij, en op 100 meter van het strand, ligt ook nog de militaire camping CDSCA. Niet alleen Natuurpunt dringt aan op de sanering. Ook de dienst voor kustverdediging wil dat de zone vrij komt voor haar projecten van kustverdediging en zeespiegelstijgingen. De Vlaamse ministers van Openbare werken Hilde Crevits en Joke Schauvlieghe van Leefmilieu hebben op vragen in het Vlaams Parlement geantwoord dat ze niet bevoegd zijn.

Het is hun partijgenoot en uittredend minister van Landsverdediging Pieter Decrem die moet beslissen. En er is ook nog de recreatiezone Liefoord vlakbij de Koksijdse luchtmachtbasis. Ook deze militaire camping zou volgens de kustwerkgroep van Natuurpunt moeten opgaan in het natuurgebied Noordduinen. (SK / MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.