Drastische afslanking binnen West-Vlaamse kazernes op komst?

Redactie KW

Volgens het ACOD, de socialistische vakbond van de militairen, komt er een drastische afslanking binnen de West-Vlaams kazernes. Vooral bij de 400 personeelsleden van de luchtmachtbasis in Koksijde lijkt een inkrimping onafwendbaar. Ook de kazerne in Sijsele is bedreigd. Het kwartier Knapen in Zeebrugge en het oud-militair hospitaal in de Brugse Peterseliestraat worden verkocht. De vakbond kon een inkrimpingsnota inkijken die, volgens hen, binnen enkele weken al concreet wordt.

Volgens de socialistische vakbond van de militairen moeten de militairen zich opmaken voor de grootste afslankingsronde van het leger sinds de terugtrekking uit Duitsland.

Een aantal West-Vlaamse kazernes blijven in de nota gespaard: Zeebrugge, Sint-Kruis, Poelkapelle en Ieper worden niet geviseerd. De vakbond denkt dat defensie voor Koksijde wacht op de komst van de NH90-helikopters. Die vervangen vanaf 2012 de oude Seakings en daarna verhuist de helibasis naar de luchthaven van Oostende. Senator Johan Vande Lanotte zegt dat hij nooit vragende partij was voor militaire activiteiten op de luchthaven. De West-Vlaamse Sp-a voorzitter steunt de basis in Koksijde.

In Koksijde meent burgemeester Vanden Bussche dat de vakbond te hard van stapel loopt. De helikopters van het 40ste blijven in Koksijde. Defensieminister Pieter De Crem zou dat persoonlijk beloofd hebben.

Ook op de luchtmachtbasis in Koksijde zelf denken ze dat het zo’n vaart niet loopt. Volgens de militaire overheid daar zijn de onheilstijdingen van de vakbond gebaseerd op voorbarige conclusies. Wel geven ze toe dat er een flinke inkrimping van manschappen volgt. Bij de socialistische vakbond van de militairen is de bezorgdheid groot. (Focus-WTV)

-Klik op VIDEO voor een volledig verslag-

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.