“Cultuurbeleid is broodnodig ” (Bart Caron in nieuw boek)

Redactie KW

Cultuurbeleid is geen overbodige luxe. Dat zegt Groen!-politicus en cultuurkenner Bart Caron in zijn nieuwe boek “Niet de kers op de taart”. Het Vlaams parlementslid was intendant van Brugge 2002 Culturele hoofdstad en staat zelf soms zelf op een podium. Als contrabasist in het ensemble van Willem Vermandere bijvoorbeeld, tijdens het optreden in de Sint-Walburgakerk in Veurne.

Een kers op de taart is het extraatje of het detail dat er bij komt maar op de keper beschouwd niet noodzakelijk is. In zijn boek legt Bart Caron uit waarom kunst en cultuur juist wel zo belangrijk zijn voor een menselijke samenleving.

“Je zou het kunnen vergelijken met spiritualiteit: dat levert niet meteen iets nuttigs op Zoals de wetenschap of een medicament,” zegt Bart Caron. “Maar het is een medicament voor de geest, kunst en cultuur. Het is de troost, de blijdschap en het plezier. Het is zeer menselijk.”

Zeker in tijden van besparingen is cultuur nog al eens het kind van de rekening. Een Willem Vermandere programmeren zorgt voor een volle zaal en is geen risico. Maar subsidies zijn broodnodig vindt Bart Caron. Dat af en toe kunst voor een klein publiek wordt gesteund vindt hij een goeie zaak.

(JV/BV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.