Wouter Deboot kruipt voor nieuwe tv-reeks in het wiel van Yves Lampaert

Wouter Deboot over Yves Lampaert: “Natuurlijk kan hij Parijs-Roubaix winnen.” (GF)
Wouter Deboot over Yves Lampaert: “Natuurlijk kan hij Parijs-Roubaix winnen.” (GF)
Bert Vanden Berghe

Vanaf dinsdag zien we op Eén de reeks ‘De Weg naar Roubaix’, een nieuw segment in ‘Iedereen Beroemd’. Daarin volgt reportagemaker Wouter Deboot negen weken lang wielrenner Yves Lampaert, die gebrand is op een overwinning in Parijs-Roubaix. Wouter volgt daarbij niet alleen de renner, maar ook diens entourage. “Of hij Parijs-Roubaix ook kan winnen? Vaneigens!”

6 juli 2020. Een doorsnee maandagavond. De smartphone van reportagemaker Wouter Deboot zoemt. “Wouter, ik zit in Italië en ben via VRT. nu naar de laatste aflevering van Dwars door Oceanië aan het kijken. Ik heb al elke aflevering kiekevel gekregen. Chapeau!”

Afzender: wielrenner Yves Lampaert. Een heel mooi compliment voor Wouter, die doorgaans al heel wat lof ontving voor zijn reeksen waarbij hij de Verenigde Staten en later ook Oceanië doorkruiste met de fiets. Wouter steekt het immers niet onder stoelen of banken dat hij een grote fan is van Lampaert. De wielrenner bij Deceuninck-Quick-Step, die ook een Ingelmunsterse boerenzoon is, springt er niet alleen uit door zijn wielertalent, maar ook door zijn heerlijke no-nonsense en immer sympathiek voorkomen.

Fantastische televisie

“We zijn op die manier aan de praat geraakt”, aldus Wouter. “Toen hij eind oktober de Driedaagse Brugge-De Panne won, zagen we allemaal het befaamde beeld van na de wedstrijd. Waar doorgaans een pak journalisten en publiek hen omringt, stonden ze nu als het ware uitgeschud bij elkaar voor een West-Vlaams onderonsje. Heel die nabeschouwing in het West-Vlaams, met onder meer Tim Declercq die tweede werd, leverde fantastisch schone televisie op. Oorspronkelijk was mijn idee om iets te doen rond de Melkerie (het trainingsgroepje bij Deceuninck-Quick-Step, red.) , maar dat was gezien de huidige omstandigheden praktisch en productioneel niet haalbaar.”

Afgelopen kerstavond belden Wouter en Yves elkaar voor het eerst. “Dat was alsof we elkaar al jaren kenden, het klikte supergoed.” Bij Wouter klikt er ook iets in zijn hoofd. “Yves wil heel graag Parijs-Roubaix winnen. Zo kreeg De Weg naar Roubaix vorm, een reeks waarbij ik hem in aanloop van die wedstrijd volg, en ook nog eentje na afloop. Vanaf dinsdag is die reeks in negen afleveringen te zien in Iedereen Beroemd .”

Focus op entourage

Het is niet zomaar een doorsnee reeks geworden waarin een wielrenner wordt gevolgd. “Daar had ik ook voor gepast, denk ik. Ik wilde daar echt mijn stempel op kunnen zetten. We volgen in de eerste plaats Yves, maar ook heel zijn entourage, van zijn vriendin tot zijn ouders en zijn nonkel Geert. Dat is geweldig om te zien, want in een wedstrijd zien we doorgaans enkel maar de wielrenner, terwijl er zo veel mensen meeleven en meewerken uit zijn omgeving. De koers is de kapstok, maar we leren Yves op een heel andere manier kennen. Ik wil nog niet te veel prijs geven, maar Parijs-Roubaix winnen, is niet zomaar iets dat uit de lucht komt vallen, maar er zit een heel diep filosofisch verhaal achter.”

Wouter filmde al flink wat materiaal, samen met zijn equipe. “Organisatorisch en praktisch is het gezien de huidige omstandigheden wel een uitdaging, ja.” (GF)
Wouter filmde al flink wat materiaal, samen met zijn equipe. “Organisatorisch en praktisch is het gezien de huidige omstandigheden wel een uitdaging, ja.” (GF)

En uiteraard gebeurt alles in het sappig West-Vlaams. “We hebben het nochtans geprobeerd”, lacht Wouter. “Maar zowel Yves als zijn nonkel Geert blokkeren meteen als je AN praat. We wilden ook niet dat het gefabriceerd zou worden. Als je een inkijk wil geven in het leven van die mensen, moeten ze ook echt op hun gemak zijn. Maar ik wil vooral in het hoofd van Yves kruipen. Ik heb ook heel bewust gekozen om niet in beeld te verschijnen, zodat hij en zijn entourage nog meer op de voorgrond kunnen komen.”

Gouden kerel

Voor Wouter wordt het inblikken van de reeks een uitdaging, want met zijn reportages speelt hij heel kort op de bal. Hij volgt hem immers doorheen de voorjaarsklassiekers. Bovendien mag hij niet met zijn camera binnen in het hotel of op de bus. “Dat begrijp ik. Alles wordt heel streng opgevolgd. Als we samen zitten, moet ik met de cameraman en de geluidstechnieker een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Als wielerploeg kan je dat ook niet zomaar riskeren, maar dat stelt je wel voor wat productionele uitdagingen, waarmee we creatief moesten omgaan. Yves filmt daarom zelf ook een deel met een vlogcamera, maar ik volg dat zo goed mogelijk mee op, met de nodige instructies. Dat is wat wennen voor Yves, maar de beelden die ik al zag waren veelbelovend. Ik heb al met veel mensen gewerkt, maar Yves is écht wel een gouden kerel en een crème om mee samen te werken…”

“Yves wil winnen. Als hij kasseien ziet, wil hij ze al opvreten bij wijze van spreken”

Terug naar de grote liefde

“Of Yves ook effectief Parijs-Roubaix kan winnen? Vaneigens . Hij werd in 2019 derde en was er in 2020 echt op gebrand om mee te doen (maar die wedstrijd werd door de coronacrisis geannuleerd, red.). Fysiek en mentaal is hij heel sterk. Hij wil echt winnen. Hij moet nog maar kasseien zien liggen en wil ze al opvreten bij wijze van spreken. Onze monteur weet echt geen bál van koers hij weet nog net dat een fiets twee wielen heeft en zelfs hij was onder de indruk van de mentaliteit van Yves. Ook hij hoopt echt van harte dat hij straks wint.”

Voor Wouter is het even terugkeren naar zijn grote liefde: de koers. Momenteel draait hij nog een reeks met gesprekken rond een vuurkorf voor Iedereen Beroemd . Dat loopt nog tot het einde van deze winter, maar wat daarna volgt, weet Wouter nog niet meteen. “Het broebelt altijd in mijn hoofd, maar veel ideeën zijn dit jaar praktisch niet uitvoerbaar. Simpelweg omdat er een maandenlange voorbereiding in kruipt en nu niemand weet hoe onze zomer er gaat uitzien. Maar ik wil wel uitbreken, ja. Ik heb op een gegeven moment echt een knop moeten omdraaien. Dan ben ik echt beginnen boeken lezen over reizen en avonturiers. Het klinkt cliché, maar het heeft me doen inzien dat reizen al thuis begint, met het hunkeren ernaar en het plannen ervan. Maar van zodra het kan, blijft het inderdaad niet bij plannen alleen…”

De Weg naar Roubaix, vanaf dinsdag 16 februari om 19.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier