Wolker, de enige West-Vlaamse band in Humo’s Rock Rally: “We doen gewoon ons ding”

Wolker was oorspronkelijk het soloproject van Gert-Jan Loobuyck, maar anderhalf jaar geleden kwam Femke Decoene erbij. "De vaste bezetting zit nu goed en blijft dus zo." © Ilias Teirlinck
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Wolker treedt zondag als de enige West-Vlaamse band aan in de coronaveilige finale van Humo’s Rock Rally in de AB. Gert-Jan Loobuyck en Femke Decoene worden her en der getipt als ‘in de gaten te houden’, maar zelf hebben ze geen verwachtingen. “We doen gewoon ons ding en we zien wel wat er van komt.” Ach, die West-Vlaamse bescheidenheid…

Wolker mag je gewoon op zijn Nederlands uitspreken, al zijn de lyrics Engelstalig. Een uitleg voor die naam is er niet, het was gewoon een hersenspinsel dat bleef hangen. Het is de indiepop-band van Gert-Jan Loobuyck (27) uit Avelgem en Femke Decoene (24) uit Harelbeke, die nu allebei in Gent wonen. Hij neemt zowel de zang, gitaar, bas, toetsen en samples voor zijn rekening, zij drumt.

Hoe gelijklopend of verschillend was jullie muzikale parcours tot dusver?

Gert-Jan: “Als kind trommelde ik al op potten en pannen. Ik had dus al snel gevoel voor ritme en een drang om muziek te creëren. Ik heb evenwel nooit muziekschool gevolgd; ik leerde alles zelf. Nadat ik in mijn prille tienerjaren bij enkele groepjes speelde, ben ik op mijn zestiende even gestopt met optreden, wegens oorsuizen. Die heb ik nu nog altijd, maar ik heb ermee leren leven. Daarom pikte ik enkele jaren later de draad weer op. Twee jaar geleden reageerde ik op een zoekertje om muziek te maken voor een langspeelfilm. Dat was meteen de start van Wolker, wat toen weliswaar nog een soloproject was.”

Femke: “Ik ben net als Gert-Jan op mijn zevende met muziek begonnen. Mijn broer is vijftien jaar ouder en ik keek naar hem op. Ik kreeg zijn drumstel cadeau en zo sloot ik mij ook aan bij de eerste bandjes. Ik werd daarbij wel verplicht om muziekschool te volgen. Dat haatte ik destijds, al denk ik daar nu natuurlijk anders over. In tegenstelling tot Gert-Jan heb ik wel andere mensen nodig rond mij om te kunnen musiceren. Ik wil een zekere input, waar ik dan op inpik.”

Hoe leerden jullie elkaar eigenlijk kennen?

Gert-Jan: “Mijn muziek is erg gelaagd. Wat mij in mijn studio wel lukt, kan ik echter niet allemaal zelf op een podium brengen. Het percussionele aspect vind ik daarbij heel belangrijk. Toen ik besloot om live op te treden met mijn eerste singles, moest ik dus op zoek naar een drummer. Dat werd uiteindelijk een drumster. Toen ik Femke vol overtuiging zag spelen bij haar andere band, Juniper, voelde ik meteen een klik. ‘s Anderendaags stuurde ik haar een bericht en de rest is geschiedenis. Sinds anderhalf jaar vormen we nu een duo.”

Femke: “Correctie: daar ging wel wat meer tijd over en er kwam ook nog een gemeenschappelijke vriend aan te pas, als tussenpersoon. Maar de vibe tussen ons zat inderdaad meteen goed. We hebben nu een tiental nieuwe tracks klaar. Die willen we binnenkort opnemen, zodat ze dan ooit op een plaat kunnen verschijnen. Een concrete deadline voor de release hebben we niet meer, door corona.”

Hoe was jullie festivalzomer?

Gert-Jan: “Best goed, we mogen niet klagen. Er vielen weliswaar enkele optredens weg, maar er kwamen er ook andere bij. Zo stonden we tweemaal in het voorprogramma van Flip Kowlier op Campo Solar en traden we ook op op de Dranouter Zomersessies. Twee weken geleden stonden we zelfs in de grote zaal van de AB, als voorprogramma van High Hi. Hun geplande releaseshow van dit voorjaar werd omgedoopt tot een ABnormal concert.”

Femke: “En dat was het ook! We hadden er natuurlijk liever voor een staand publiek opgetreden, maar we waren toch onder de indruk van het volk en het uitzicht van op het podium. De Ancienne Belgique, dat is de droom van elke Belgische muzikant! Daar moeten we echt even bij stilstaan…”

Zondag staan jullie er weer, maar dan in de Club. Wat zijn jullie verwachtingen voor de finale?

Gert-Jan: “Geen! We zijn bij de laatste 10 bands, uit bijna 900 inschrijvingen. Dat betekent dat alle overblijvers goed zijn en kunnen winnen. We kennen Meskerem Mees, want die zit ook bij ons label, en ik ben fan van onder meer Uma Chine. Ik heb echter geen idee of wij eruit springen. We doen gewoon ons ding en we zien wel of dat in de smaak valt bij de jury. Het publiek kon de afgelopen weken al online stemmen voor de publieksprijs.”

Femke: “We spelen voor een quasi lege zaal, maar de finale is via livestream te volgen. Dat brengt enerzijds minder druk met zich mee, maar anderzijds leidt het net tot meer stress. Je kan namelijk niet afgaan op de reactie van het publiek, of interageren met hen. De planning zit ook heel strak: opbouwen, spelen, afbreken; volgende act!”

Gert-Jan: “Ik heb alvast nieuwe strap locks gekocht. Tijdens de halve finale was mijn band immers losgekomen en viel mijn gitaar op de grond, waarna ik die moest herstemmen. Dat wil ik natuurlijk geen tweede keer meemaken!”

Volg de finale zondag 18 oktober vanaf 17 uur op www.humo.be/live of luister digitaal via Willy.


De West-Vlaamse erelijst van Humo’s Rock Rally

Humo’s Rock Rally vindt sinds 1978 tweejaarlijks plaats en is in ons land uitgegroeid tot de belangrijkste wedstrijd in haar soort. Voor deze provinciegenoten betekende hun deelname alvast de doorbraak. Kan Wolker zondag deze erelijst aanvullen?

Goose: eerste plaats in 2002.

The Van Jets: eerste plaats in 2004.

Balthazar: publieksprijs in 2006.

Steak Number Eight: eerste plaats in 2008.

Compact Disk Dummies: eerste plaats in 2012.

DIRK.: derde plaats in 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier