Windkracht 10 opnieuw op antenne

Windkracht 10 zette de Sea King en heel wat acteurs op de kaart. (Foto VRT)© VRT
Windkracht 10 zette de Sea King en heel wat acteurs op de kaart. (Foto VRT)© VRT
Redactie KW

Vanaf 21 januari zendt VRT opnieuw de serie Windkracht 10 uit. De fictiereeks uit de jaren 90 speelde zich af op de luchtmachtbasis van Koksijde.

Nu Gene Bervoets opnieuw volop in de schijnwerpers staat met Beau Séjour II, pakt Eén uit met de heruitzending van Windkracht 10, waarin hij ook een hoofdrol had. Het is de eerste keer in meer dan 15 jaar dat de reeks nog eens van stal wordt gehaald.

De fictiereeks volgde het wel en wee van het 40ste Smaldeel Heli van de Belgische Luchtmacht op de Basis Koksijde. Zij rukken uit bij een ongeval in de burgerluchtvaart, maar staan vooral bekend voor het opsporen en oppikken van drenkelingen en verschillende opdrachten aan onze kust. In Windkracht 10 zagen we hoe de groep zich moest wagen aan reddingsoperaties of scrambles. Daarbij was hun privé-leven al even woelig als het zeewater.

Acteur Ludo Busschots overleed vorig jaar. (Foto VRT)© VRT
Acteur Ludo Busschots overleed vorig jaar. (Foto VRT)© VRT

Van de reeks werden 23 afleveringen gedraaid in 1997 en 1998. Naast Gene Bervoets zagen we onder meer Andrea Croonenberghs, Vic De Wachter en Ludo Busschots, die onlangs overleden is. De rest van de cast bevat ook een pak bekende namen: Tom Van Bouwel, Wim Opbrouck, Ann Ceurvels, Hilde Heijnen, Tom Van Landuyt en Warre Borgmans. Ook Koen De Bouw en Lucas Van den Eynde waren er in te zien. Zelfs in de bijrollen zagen we enkele klinkende namen van acteurs en actrices die vaak pas kwamen piepen: Kurt Defrancq, Jan Van Looveren, Veerle Dobbelaere en Adriaan Van den Hoof.

Tien jaar na de reeks kwam ook een film uit met Kevin Janssens en Veerle Baetens in de hoofdrol. Ook Jelle Cleymans en Stan van Samang waren te zien op het witte doek. Een deel van de originele cast dook toen ook op. Zowel de serie als de film zette de Westland Sea King Mk48 voorgoed op de kaart. Dat toestel ging in 2019 met pensioen. Het werd opgevolgd door de NH90.

Windkracht 10, vanaf donderdag 21 januari om 17.10 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier