West-Vlaamse Jolien ontmaskert De Mol!

Vanaf dag één stond Jolien op scherp. En dat wierp zijn vruchten af. (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Na een zenuwslopende finale mag Jolien Derck (25) uit Ingelmunster zich kronen tot winnaar van De Mol. Wekenlang speelde ze een ijzersterk spel dat haar nu ook nog eens 22.835 euro oplevert. “Ik heb écht getwijfeld tot op het laatste.”

Met gemiddeld bijna anderhalf miljoen kijkers zat Vlaanderen de afgelopen weken nagelbijtend aan de televisie gekluisterd, met slechts één vraag op de lippen gebrand: wie is De Mol? Een vraag die ook de spelers van het razend populaire spel in de ban hield. Jolien Derck (25) uit Ingelmunster zat er helemaal juist op. Zij ontmaskerde De Mol en keerde uit Griekenland terug met 22.835 euro en vooral de titel van winnaar. En terecht!

Was je écht niet zeker van je stuk?

“Ik heb echt getwijfeld tot het laatste, ja. Waarom ik toch voor Alina heb gekozen? Ik had eigenlijk geen enkele keer Bart in mijn hoofd zitten. Voor mij was het elke keer weer zoeken naar een excuus waarom Alina niét De Mol zou zijn. Omdat ze in het begin zo superenthousiast was, dacht ik niet dat ze acteerde. Ik vroeg het haar meteen ook op de man af, en ze reageerde zo goed, dat ik dacht: chill, ik kan die afschrijven. Maar in de tweede aflevering dacht ik dat ik dat beter niét zou doen. In de finale twijfelde ik, ja. Want dat kon nu toch niet dat Alina de Mol was, want ze heeft echt geen énkele steek laten vallen.”

“Ik ben niet subtiel genoeg om de Mol te zijn”

“En Bart deed zijn best om mij op een ander spoor te brengen. Toen we daar samen moesten lopen, heeft hij mij onbewust doen geloven dat hij op Christian zat. Maar als ik er mijn Molboekje bijpakte en zag dat ik de hele tijd op Alina zat, dan kon het haast niet anders dan dat zij de Mol was. Dus ik koos voor haar. En ik dacht: ofwel ga ik keihard op mijn bek, ofwel zit ik er boenk op. Ik ben blij dat het het tweede was.” (lacht)

Jolien:
Jolien: “Bart probeerde mij onbewust op een ander spoor te zetten.” (Foto Vier)

Hoe verscheen ze in je vizier?

“Bij de proef met de trappen vond ik het héél raar dat ze twee meisjes bij de armworstelaars hadden gezet. Toen keek iedereen naar Bruno, maar toen die naar huis moest, stond niemand daar nog bij stil. Terwijl Alina daar ook stond. Vanaf dat moment ben ik haar in de gaten gaan houden. Het was niet makkelijk. Elke proef begon ik ook met een blanco blad, en een open visie. Ik wilde absoluut een tunnelvisie vermijden.”

Wat was voor jou het mooiste moment in de reeks?

“Goh, de ontlading na alles, denk ik. Ook al omdat je aan Alina zag dat er echt een last van haar schouders viel. En van jezelf ook, want je moet zoveel zwijgen. De proef met de koffer vond ik keiwijs, en met de skydive en bungeejump heb ik mijn eigen grenzen serieus verlegd. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb, maar ik doe dat nooit meer. (lacht) En het allerleukste moment was in de tent. Dat was echt het moment waarop die hele groep samenkwam, voorbij die kennismakingsfase ging en iedereen zichzelf was.”

Jolien:
Jolien: “Ik twijfelde over Alina. Ze had geen énkele steek laten vallen.” (Foto Vier)

Had je het verwacht dat je voor de kijkers thuis zelf als hoofdverdachte zou bestempeld worden?

“In de reeks zelf was ik, denk ik, het minst verdacht. Dus dat was voor mij wel heel raar om te merken. Maar ik vond het wel leuk dat het geheim zo wat meer bewaard werd. Elke keer als Alina niet als hoofdverdachte werd bestempeld, vond ik dat geweldig voor het programma.”

Had jij de mol kunnen zijn?

“Achteraf gezien niet, nee. Ik denk dat ik te competitief ben. Misschien zou ik dan competitief zijn als mol, maar ik ben niet subtiel genoeg daarvoor. Al heel mijn leven niet eigenlijk. Ik zie het mij niet doen. Op voorhand dacht ik van wel, maar als ik Alina dan zag… ik had het nooit zo goed kunnen doen, denk ik.”

Al enig idee wat je gaat doen met dat prijzengeld?

“Ja. We gaan sowieso – zoals de kandidaten vorige seizoenen – samen op weekend. Maar dan echt met de tent. Dat stond al vast op die befaamde avond. En in de finale hebben we gezegd dat we met de finalisten wilden gaan eten in The Jane. Op voorhand kwam zoiets ter sprake en Bart zei: als ik win, dan trakteer ik u. Dus ik ook. En voor de rest: ik ben nog jong, dus voor mij is dat een gigantische duw in de rug voor later.”

Jolien:
Jolien: “Die bungeesprong en skydive waren fantastisch. Daarmee heb ik echt mijn eigen grenzen verlegd. Maar opnieuw doen? Nooit meer!” (Foto Vier)

Er gingen heel wat theorieën rond. Wat vond je de leukste?

“Er werd opgemerkt dat ik altijd op dezelfde stoel zat. Maar dat kwam eigenlijk omdat Dorien in de tweede aflevering had opgemerkt dat haar stoel niet echt stabiel was. En ik wilde daar simpelweg niet doorschieten en afgaan, dus ik had een goeie stoel gekozen en ik bleef die telkens opnieuw kiezen. Meer niet.” (lacht)

Alina is met haar 21 jaar niet alleen de jongste Mol ooit, ze is ook de meest succesvolle. Vorig jaar ging de winnaar nog met 34.000 naar huis, nu wint Jolien net geen 23.000 euro.

Alina is De Mol:
Alina is De Mol: “Op sommige momenten is het zwaar. Je doet dingen tegen je natuur in.” (Foto Vier)

Eerste logische vraag: hoe voelde het om als Mol gevraagd te worden?

“Ergens hoop je dat je als mol zal gekozen worden als het programma begint. Eerste geloofde ik het niet, dan overheerste de euforie. Maar op sommige momenten was het zwaar. Je doet dingen tegen je natuur in: je hebt die mensen graag en moet ze zo sturen dat ze naar huis moeten. Dat had ik wel onderschat: de pijn die je voelt als iemand moet vertrekken. Zeker als het soms je schuld is. Tegelijkertijd was het geweldig als er iets misliep. Dat waren héérlijke momenten. Van sommige sabotages dacht ik dat het heel moeilijk zou zijn, maar dan hielpen de anderen door ook wat te klungelen. (lacht) Maar de rol van Mol is niet te onderschatten. Want je bent dan wel goed voorbereid, maar ergens sta je daar wel alleen. En als er iets misloopt, moet jij het wel zien op te lossen.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Door goed te overleggen met de redactie. En mentaal moest ik mij ook voorbereiden. Zo heb ik tegenover mezelf nooit het woord Mol luidop uitgesproken. Ik ben echt vertrokken met het idee: ik ben een kandidaat en de redactie heeft mij simpelweg gezegd dat ik soms iets moet doen. Mezelf echt zien als de Mol, vond ik wat gevaarlijk.”

Bart heeft naar eigen zeggen niet gemold:
Bart heeft naar eigen zeggen niet gemold: “Maar de theorieën op de fora waren geweldig!” (Foto Vier)

Advocaat Bart moest in de finale de duimen leggen tegen Jolien, maar je kan hem bezwaarlijk een verliezer noemen. Hij kleurde mee dit ijzersterke seizoen.

De vraag die Bart als eerst verwacht, krijgt hij ook: of hij zich bewust verdacht heeft gemaakt?

“Als ik het zo overal lees… (lacht) Ik heb nooit bewust iets verdacht gedaan. Nooit. De zaken die misgelopen zijn, dat was stom toeval. Ik heb wel bepaalde zaken proberen uit te spelen, maar saboteren? Nee. Die loopproef bijvoorbeeld, waar ik op mijn bek ga. Dat deed echt geen deugd, geloof mij. Maar achteraf had ik wel zoiets van: zo slecht komt dat nu ook niet uit.” (grijnst)

“Ik heb niet bewust gemold, maar sommige dingen kwamen niet slecht uit, nee”

Vanaf wanneer wist jij dat Alina de Mol was?

“Ik had een sterk vermoeden bij de paparazziproef. Ik ben daar in dat café gaan zitten waar Willy Sommers zat, omdat die proef maar niet wilde lukken en ik het echt gehad had. En Alina werd zo zenuwachtig. Op dat moment viel dat echt op. Zij wou mij daar echt uit die café wegtrekken. En de dag nadien, of op zijn minst kort daarna, was er een proef waarbij we in een bepaalde zone moesten rijden. Dat het van Alina niet lukte, vond ik heel bizar. En die twee zaken, zo dicht bij elkaar, deed een belletje rinkelen bij mij.”

Je begon je zelf verdacht te maken door meteen meer dan 10.000 euro uit de pot te halen.

“En ik zou het zo opnieuw doen. In het verleden zag je ook altijd dat half Vlaanderen zot werd: hoe kan je dat nu doen? Maar het is een spel. Als dat mogelijk is in het spel, waarom niet? Ik sta er nog steeds achter. Je wil zo ver mogelijk geraken, dat geld kan je dan gestolen worden.”

Waar is het misgelopen?

“De proef op de trein, waarbij Jolien loog… daar heb ik mij echt laten rollen. Ik ging er echt van uit dat ze toen de waarheid sprak. Dat was voor mij een proef waar ik het laten liggen heb. Maar er komt ook wat geluk bij kijken, of ongeluk. Zo heb ik een aantal proeven niet samen gedaan met de Mol en daardoor niet altijd alle info gehad. Dat betaal je cash in de finale. Maar in de eerste afleveringen heb ik deels gespreid.”

Wat vond je de leukste theorie over jezelf?

“Ik vond die theorieën op die fora gewéldig. Zo las ik op een gegeven moment, dat als je alle cijfers of getallen optelt op de Wikipedia-pagina van het dorp waar ik woon, dat je uitkwam op… 10.200 (het bedrag dat Bart in de eerste aflevering kwijtspeelde, red.). Echt waar. Dees kan niet, dacht ik. Dat vond ik wel een goeie.”

Gilles De Coster is heel tevreden:
Gilles De Coster is heel tevreden: “We hadden geen betere finalisten durven dromen.” (Foto Vier)

Ook een heel tevreden man is Gilles De Coster, presentator van dienst. “Ik kon nu niet opnieuw naar die finale kijken zonder tranen in mijn ogen. Ik ben heel tevreden over dit seizoen. Het waren echt straffe kandidaten, in ook nog eens een geweldig land en ook de kijkcijfers zijn nog nooit zo hoog geweest. Ik ben heel trots op de drie finalisten. Ik denk niet dat we drie betere finalisten hadden kunnen dromen. Alle drie waren ze heel verdacht bij het publiek. Alina heeft ons verbluft als jongste mol ooit. Bart deed zeer straffe dingen en was een van de dragende figuren van de reeks, net als Jolien, die een geweldige en verdiende winnares is.”

Vanaf vanavond kan je je inschrijven voor het volgende seizoen van De Mol. Let wel: het aantal inschrijvingen wordt beperkt tot 5.000 kandidaten. Vorig seizoen schreven zich iets meer dan 14.000 mensen in.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.