Waregemse kunstenares maakt illustraties bij kinderboek over kanker

De illustraties van Lisiane Moerman komen door de aparte vormgeving goed tot hun recht in het boek 'Cirque ancien'. © JE
Jozefien Eggermont

‘Cirque ancien’ is geen klassiek kinderboek, ook geen grotemensenboek. Wel een verhaal met portretten van kinderen als circusfiguren gecombineerd met fabelachtige illustraties van Lisiane Moerman. “Het was een droom om ooit een boek te illustreren. Eens ik begon met tekenen, zat ik helemaal in de flow en was ik amper te stoppen.”

Kunstenares en transformatiecoach Lisiane Moerman heeft haar eigen grafiekatelier in de Toekomststraat in Waregem. Een open plek waar ze kan creëren en organiseren. Haar atelier was in december 2017 het kloppende hart voor een feel good day, op vraag van Warriors Against Cancer. De organisatie steunt kankerpatiënten en wil hen kosteloos even laten ontsnappen aan de realiteit, onder andere door zulke dagen aan te bieden. Lisiane leerde de deelneemsters toen schilderen.

Krachtige portretten

“Zelf heb ik in het verleden ook kanker overwonnen, ik weet dus hoe hard de ziekte toeslaat. Daarom wilde ik heel graag meewerken”, vertelt ze. “Op de feel good day was ook een fotoshoot gepland. Ik raakte aan de praat met fotograaf Bram Mönster en liet vallen dat ik graag eens een boek wou illustreren. Toen werd eigenlijk de kiem gelegd, want wat bleek? Warriors Against Cancer maakte een boek met jonge kankerpatiëntjes. De kinderen kropen voor Brams lens in de huid van mysterieuze circusartiesten en dat resulteerde in een reeks krachtige portretten. Bram vond dat mijn werk heel geschikt was voor in het boek.” En zo vielen de puzzelstukjes in elkaar.

Bij het verhaal van schrijfster Nikkie van Lierop mocht Lisiane illustraties maken. “De specifieke sfeer van het circus sprak me meteen aan”, gaat ze verder. “Toen ik las over het personage van de gemene circusdirecteur Ka wist ik meteen dat ik hem wilde afbeelden met korte pootjes, pluimen en het bekje. Van zodra ik de sfeer voel, laat ik me helemaal meeslepen. Die eerste tekening heeft uiteindelijk de feel van de andere prenten mee bepaald. Want ik had eigenlijk veel meer gecreëerd dan wat er nodig was”, lacht ze. “Ik was gewoon niet te stoppen. Bij elke nieuwe illustratie, kreeg ik nóg meer ideeën.”

Nieuw project

“Per boek dat verkocht wordt, gaat een tweede exemplaar gratis naar een ziekenhuis, school of familie om zo het thema kinderen en kanker bespreekbaar te maken. Ik trek er ook mee naar scholen. Zo wil ik kinderen stimuleren om te tekenen.” Onlangs gaf Lisianes dochter Juliet haar mama een nieuwe opdracht voor illustraties. “Juliet is dierenarts-acupuncturist en woont in India. Ze maakt een boek rond voeding bij dieren en haar ervaringen als dierenarts. Vroeger tekende ik al haar visitekaartje maar nu sprak ze me aan voor de illustraties in haar boek. Ik ben opgetogen met ons moeder-dochterproject”, vertelt ze. “Wat het nu wordt, is nog niet helemaal duidelijk, maar ik ben volop bezig met voorstudies. Het worden helemaal andere tekeningen dan in het prentenboek.”

Info: ‘Cirque ancien’ is te koop via Lisiane Moerman, 0477 30 33 05

Expo in Poincaré

Het werk van Lisiane Moerman is heel veelzijdig. Momenteel stelt ze nog tot 28 februari tentoont in Poincaré, Stormestraat 131 in Waregem. De tentoonstelling is op woensdag en donderdag te bekijken na afspraak met Lisiane. “Ik toon er werken rond het thema zorg. De inspiratie daarvoor haalde ik op heel wat plaatsen. Een van de werken is bijvoorbeeld gebaseerd op een vrouw die ik schetste toen ik op bezoek was bij mijn dochter en haar gezin in India.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier