Wanneer fantasie werkelijkheid lijkt te worden: indrukwekkende kunst van bArt

De werken van Bart Beernaert zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Samen met zijn echtgenote Nele Destoop stelt hij tentoon voor Buren bij Kunstenaars. Hun kinderen Ruth en Wannes fungeren vaak als model voor de foto's. © WO
Redactie KW

Wie een wonderlijke wereld vol dromerige fantasieën wil ontdekken, kan daarvoor op 19 en 20 oktober terecht bij bloemenatelier Nel Creations. Bart Beernaert stelt er in het kader van Buren bij Kunstenaars een vijftiental schilderachtige fotowerken op canvas tentoon, echtgenote Nele Destoop voegt er een florale toets aan toe.

Door Carlos Berghman

Al meer dan twintig jaar is Bart Beernaert (44) gepassioneerd met fotografie bezig. Zo is hij al jarenlang lid van Fotoclub Digitaal Zien Lauwe. “Maar pas sinds een drietal jaar ontdekte ik de boeiende wereld van het digitaal bewerken van beelden met Photoshop. Een nieuwe wereld ging voor mij open, een wereld waarin ik mijn fantasie en creativiteit de vrije loop kon laten gaan”, vertelt Bart, die beroepshalve als textieltechnicus bij Vandewiele in Marke werkt.

De allereerste fotocompositie die Bart maakte is een haast filmisch fotowerk van een man met een koffer aan een spoorwegovergang met een voorbijrijdende trein. “Het was een beeld dat ik al jaren in mijn hoofd had”, zegt de fotograaf-kunstenaar daarover. “De fotoshoot maakte ik op een regenachtige avond aan een spoorwegovergang in Marke. Zelf figureerde ik als de man met de valies. Het duurde drie uur voor ik alles op beeld had. Na een tijdje kwamen enkele ongeruste buurtbewoners me zelfs vragen of alles wel oké met me was.” (lacht)

Alice in Wonderland

Bart – bArt is zijn signatuur – schildert als het ware met foto’s. Hij maakt fotografische schilderijen, waarin de grens tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt. Zo creëert hij een eigen sprookjesachtige fantasiewereld, waarin zoon Wannes (7) en dochter Ruth (12) figureren en Alice in Wonderland achterna gaan. “Eigenlijk komen er heel wat persoonlijke elementen voor in mijn collages: onze kat, de speelgoeddraak van Wannes, onze kinderen… Tot nu toe vinden Ruth en Wannes het nog altijd leuk om te poseren. Af en toe komen ze zelf ook met een leuke suggestie aandraven.”

De fotowerken zijn collages van meerdere foto’s. Met Photoshop puzzelt Bart alles tot één perfect geheel. “Het is een erg tijdrovend werk, want ik wil dat het geheel er zo realistisch mogelijk uitziet, en niet zomaar wat bijeen geplakt lijkt. De olifant, die op een touw balanceert, is eigenlijk een puzzel van meerdere olifantenfoto’s.”

Het is een erg tijdrovend werk want ik wil dat het geheel er zo realistisch mogelijk uitziet – Bart Beernaert, fotograaf-kunstenaar bArt

Ik gebruik vooral eigen foto’s. Zo kan ik putten uit een grote voorraad stockfoto’s met dorre landschappen, korenvelden, vlasvelden, allerlei wolkenluchten… Soms heb ik slechts een klein detail van een bepaalde foto nodig, zoals enkele vuurvonken”, legt de Lauwenaar uit. “Het beeld dat ik wil creëren heb ik vooraf grotendeels in mijn hoofd. Soms lukt het om dat idee concreet uit te werken, soms ook niet. Ik bekijk welke foto’s ik allemaal nodig heb. Eenmaal ik alles heb, kan ik beginnen puzzelen en samenstellen. Er komt serieus wat Photoshop bij kijken. Het is een voortdurend schuiven met verschillende lagen tot ik de perfecte compositie bekom.”

Bloemenatelier

De tentoonstelling Digital Art Photograpy vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 oktober van 10 tot 18 uur in het atelier Nel Creations – de vroegere wijnwinkel van Leon – in de Wevelgemstraat 78 in Lauwe. Echtgenote en floriste Nele Destoop (42) heeft er haar bloemenatelier. “Hier verzamel ik allerlei materialen voor het vervaardigen van bloemstukken. Ik ondersteun andere floristen, kleed etalages en huwelijkslocaties aan. Voor mij is de tentoonstelling een unieke gelegenheid om aan de bezoekers te tonen wat ik allemaal doe met bloemen. Met mijn bloemstukken geef ik een florale toets aan het werk van Bart en voeg ik er een extra dimensie aan toe. Ik probeer de sfeer van het canvas door te trekken in de bloemstukken. Het koren, de speelgoeddraak, het rode rokje…: het zijn allemaal elementen uit de fotowerken die terug te vinden zijn in de bloemstukken. Samen hebben we maanden nagedacht over deze expo. We willen dat de bezoekers hier straks het gevoel hebben dat ze een boek vol fantasie binnenstappen.”

Bart begon destijds te fotograferen met een fototoestel van zijn vrouw. “Het was een camera die ik nog gekregen had voor mijn plechtige communie“, glimlacht Nele. “Met dat toestel won Bart de eerste prijs in een fotowedstrijd, goed voor een weekendje Parijs. Sindsdien is hij gebeten door de fotografiemicrobe, en dat wordt alleen maar erger met de jaren. Uren geduld kan hij opbrengen om de perfecte foto te maken. Het is een deel van zijn leven geworden”, besluit Nele.

Een klein voorsmaakje van Barts werk is te zien op www.bartcreations.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten