VIDEO – West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol: “Altijd tot het uiterste gegaan”

Bas Moeyaert: "Ik heb mezelf altijd in vraag gesteld, wat mijn grootste geluk was." (Foto Xander Cottens)
Bert Vanden Berghe

Na een zinderende finale van De Mol weten we eindelijk hoe de vork aan de steel zit. Spoedarts Elisabet kon als Mol ontmaskerd worden door piloot Axel. Bas Moeyaert, met roots in Gits, is dus verliezend finalist. Opvallend, want ook hij had De Mol in het vizier. “Bij aflevering vijf verdacht ik haar al.”

Bas Moeyaert kan je bezwaarlijk een verliezer noemen. Niet alleen had hij ook Elisabet als De Mol, maar hij verliet het spel ook met opgeheven hoofd. De grijns aan het einde van de aflevering is dezelfde als die vandaag, even oprecht en even breed. “Ik ben niet ontgoocheld, nee. Ik heb altijd willen gaan voor de finale en ik ben er ook écht voor gegaan. Maar we kwamen goed overeen, dus gunden we het elkaar wel.”

Logische vraag: waar is het misgelopen?

“Ik denk dat het gewoon op vragen aankwam. We wisten allebei dat het Elisabet was. Dankzij mijn vrijstellingen raakte ik in de finale, maar dat zorgde er ook voor dat ik bepaalde vragen me niet meer herinnerde, omdat ik die nooit gehad heb. Als je in de finale komt, worden vragen gesteld van over de hele reeks heen. Bepaalde vragen had ik gewoon nog niet eerder gehad.”

(Lees verder onder de video)

Wanneer wist je zeker dat het Elisabet was?

“Aflevering vijf. De etiquetteproef en toen ze mij moest verlossen uit die bunker. Ik had daarvoor al wat vermoedens. Er was ook niemand die haar verdacht. Toen we de bootproef deden, vond ik het al raar dat zij op die boot stond, maar vanaf aflevering vijf wist ik het vrij zeker. Nuja, zeker… Ik heb daarna nog eventjes mijn antwoorden gespreid en zelfs tot een uur voor de finale begon ik opeens te denken: shit, wat als het toch Axel is? Maar die gaf geen kik, die heeft nooit iets fout gedaan waarvan ik dacht: nu val je uit je rol. Dus lag de focus op Elisabet.”

Wat voelde je op het moment dat het licht aanging bij Axel en hij werd aangeduid als winnaar?

“Ontlading. Dat moment op zich was zo schoon. Die tempel, die belichting, die setting… Ik zag ook dat er voor Elisabet een pak van haar schouders viel en ik was vooral blij dat we met zijn drieën open konden praten.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Niet stevig gevloekt achteraf?

“Goh ja, ‘had ik maar’ maakt niet veel uit, hé. Het is gebeurd. Ik ben blij dat ik evenveel als hen heb mogen meemaken. Had ik nu die testen kunnen meedoen, had ik misschien meer antwoorden juist gehad, maar voor hetzelfde geld was ik er vroeger al ergens uitgevallen.”

Wat zou jij gedaan hebben met 34.050 euro?

“Verdelen, denk ik. Ik zou wel een stukje hebben weggegeven aan mensen die het meer nodig hebben. En sowieso iets voor de groep doen. En ook wel een folieke voor mijn eigen.” (lacht)

Wat was het moeilijkste in de reeks?

“Met een groep mensen op stap zijn en niemand die je honderd procent kunt vertrouwen. Moeilijker nog dan de proeven.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Maar als je al vrij zeker was van Elisabet, kon je dan bijvoorbeeld Axel niet in vertrouwen nemen?

“Die is vrij manipulatief. (lacht) Hij heeft er ook altijd alles aan gedaan om mensen in een andere richting te gaan duwen. Misschien kan je dat wat zien in de reeks. Ik kwam heel goed overeen met hem de eerste dagen en toen zag ik: dit klopt niet. Iedereen die dicht in zijn buurt komt, vliegt er uit. En toen heb ik bewust afstand genomen. Ik wilde mijn eigen mening kunnen vormen en niet in een tunnelvisie terechtkomen. Ik wil niet dingen denken omdat hij dat vond. Ik heb heel vaak met hem niét in een groep gezeten, om van hem weg te zijn.”

Welke opdracht was het meest memorabel?

“De bootopdracht. Omdat deze was waar ik fysiek het meest werd op uitgedaagd.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Al had je niks gedaan, hoorden we in deze finale, haha!

(lacht) “Ik ben niet zo’n goeie zwemmer, eerder een loper. Met die bril op mijn hoofd kon ik ook niet zo veel doen en dan was de communicatie onder ons zo stroef dat aan die band blijven hangen de beste optie leek.”

En de tofste proef?

“Er waren er zoveel. De laatste met die drones, was echt geweldig. Als kind wil je altijd al eens James Bond spelen en dit was echt de max. Maar evengoed die proef waar ik met Kaat die muur moest afstappen. We zagen echt scheel van al die mozaïekjes, maar dat was wel heel tof. En ik had Kaat ook heel graag.”

En had je het moeilijk ook?

“Er waren best veel moeilijke momenten, zeker als er mensen uitgingen waar je een goeie band mee hebt. Zeker in het begin van de reis weet je niet goed bij wie je terecht kan en dan is dat wat eenzaam.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Zelf niet gemanipuleerd?

“Ik zweer het. Dat is misschien verontrustend voor mijn gedrag, maar ik heb nooit gelogen, mij nooit verdacht willen maken ook. Met die bootproef dacht ik wel: het komt misschien niet slecht uit als ik hier blijf hangen, maar dat is het ook zowat. Ik heb altijd mijn uiterste, echt uiterste best gedaan om alles te doen slagen.”

Ik veronderstel dat je job als headhunter wel in je voordeel heeft gespeeld?

“Ik denk dat wel. In mijn job moet ik heel vaak mensen beoordelen. Over het algemeen heb je binnen die tien minuten een oordeel over iemand. En ik ben erop getraind om dat oordeel wat uit te stellen en alles opnieuw in vraag te stellen. Ik heb dat bij De Mol constant gedaan. Je hebt al snel een klik met iemand, een soort profiling. Maar mijn grootste geluk is geweest dat ik mezelf altijd weer in vraag heb gesteld.”

Wat heb je als mens uit deze reeks geleerd?

“De grootste lesson learned is dat je intenties niet altijd stroken met de realiteit en ook niet met de perceptie van de mensen. Als ik las hoe mensen keken naar de reeks of een bepaalde mening hadden… zelfs al was er veel meer gebeurd dan er te zien was op tv, dan vind ik dat wel boeiend. Dat vind ik iets om mee te pakken.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Had je die gekte rond het programma verwacht?

“Een beetje onderschat, wel. Ik dacht niet dat het zo’n vaart zou lopen, maar toch. Al een chance dat ik in Brussel woon, waar ik niet veel herkend word, maar als ik dan in Antwerpen of Leuven kwam… Veel kinderen ook die heel spontaan een foto vragen, dat vond ik heel tof. Ook wat gekke reacties ook, half seksueel ook. Zo van: ik wil wel eens een nacht met u in de cel zitten… (lacht) Maar er waren heel veel lieve reacties vooral.”

VIDEO - West-Vlaming Bas verliest gracieus in De Mol:

Je kan moeilijk tegen je verlies, liet je eerder al vallen, maar toch verliet je het spel met een brede glimlach.

“Ik ben ook wel trots op mezelf dat ik het niét erg vind. Ik denk dat het ook komt omdat het Axel is, al had ik het de anderen ook gegund. Axel heeft overigens ook niet zoveel geld binnengehaald. Hij zegt van wel, maar Elisabet deed het heel goed en Axel zette zich vaak op de achtergrond. Hij observeerde veel en heeft daar ook handig op ingespeeld. Het verbaast me niets dat Axel de eerste was die het doorhad dat zij de Mol was.”

Wie zich ook graag aan dit avontuur wil wagen, kan zich nu op de website van Vier inschrijven voor het volgende seizoen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.