Unieke tentoonstelling over Blindekensprocessie in Brugge

Jean-Luc Meulemeester (historicus en initiatiefnemer van de tentoonstelling) toont aan Katelijne Vercaemer (organisatie-coördinator) en Birgit Ampe (erfgoeddeskundige) het oudst bewaarde bedevaartspaantje daterend uit de 18de eeuw. Inge Geysen (collectiebeheerder oude drukken en verantwoordelijke van de tentoonstelling) ontbreekt op de foto. © PDC
Redactie KW

Van 31 juli tot 26 augustus loopt in Hoofdbibliotheek Biekorf een tentoonstelling over de Blindekensprocessie. Deze eeuwenoude processie trekt op 15 augustus opnieuw door de straten van Brugge. Al meer dan zeven eeuwen wordt jaarlijks een indrukwekkende kaars van de kapel van O.L.V.-van-Blindekens naar de kapel van O.L.V.-ter-Potterie gedragen. De ‘Brugse Belofte’ wordt zo telkens weer ingelost. Wie de belofte ooit deed, is onduidelijk. De traditie wil dat het de Brugse vrouwen zijn, die Maria smeekten hun mannen veilig te laten terugkeren van de slag bij de Pevelenberg, in 1304. Als dank zouden ze jaarlijks een kaars offeren.

Doorheen de eeuwen veranderde de samenstelling en het uitzicht van de processie. Het beeld van O.L.V.-van-Blindekens en de kaars vormen nog altijd de kern. Het historische gedeelte, dat vandaag mee uitgaat, is er niet altijd geweest. “De gratis expo biedt een blik op het ontstaan en een aantal kenmerkende elementen van de processie. Boeken, aangevuld met foto’s, voorwerpen, documenten en kostuums uit een privécollectie en de collecties van het Stadsarchief en Musea Brugge, brengen dit alles in beeld”, vertelt historicus Jean-Luc Meulemeester, één van de drijvende krachten achter de processie.

“De samenwerking met het comité van de processie maakt dat er objecten getoond kunnen worden die het publiek zelden te zien krijgt”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock. (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier