Torhoutse misdaadauteur Hilde Vandermeeren maakt kans op Gouden Strop 2018

Hilde Vandermeeren is met haar thriller 'Schemerzone' nu ook genomineerd voor de BookSpot Gouden Strop 2018. © Foto JS
Johan Sabbe

Eind vorig jaar heeft de Torhoutse schrijfster Hilde Vandermeeren met haar vijfde thriller ‘Schemerzone’ de twintigste Knack Hercule Poirotprijs gewonnen. Nu maakt ze met datzelfde bekroonde boek ook kans op de prestigieuze BookSpot Gouden Strop 2018.

De BookSpot Gouden Strop wordt beschouwd als de grootste thrillerprijs van de Lage Landen. De Gouden Strop bestaat al 32 jaar en wordt vanaf dit jaar onder de nieuwe naam BookSpot Gouden Strop uitgereikt.

Winnaar krijgt liefst 20.000 euro

Hilde Vandermeeren (47) is uiteraard blij maar haar plaats op de longlist voor de BookSpot Gouden Strop 2018. “Dit is, na het winnen van de Hercules Poirotprijs, een nieuwe erkenning”, zegt ze. “De jury onder de leiding van de Nederlandse televisiepresentatrice Anniko van Santen koos tien titels uit de in totaal 73 inzendingen. Onder de tien genomineerden zijn er drie Vlamingen en drie vrouwen. En ik ben én Vlaming én vrouw uiteraard.”

De shortlist wordt op woensdag 9 mei bekendgemaakt. De winnaar van de BookSpot Gouden Strop ontvangt een geldbedrag van liefst 20.000 euro. Eind 2017 won Hilde met Schemerzone al de Knack Hercule Poirotprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Ze stond eerder ook op de shortlist van de Gouden Strop 2016 met haar derde thriller Stille Grond, waarvan de filmrechten verkocht zijn aan Eyeworks.

Zesde thriller verschijnt eind mei

Intussen is de Torhoutse misdaadauteur in blijde verwachting van haar zesde thriller Pas op voor de buren, traditioneel gepubliceerd bij de uitgeverij Q. Het verhaal gaat over een straat met vier huizen en… vijf geheimen. Het hoofdpersonage Ruth is een thrillerauteur die onder een pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden en dit zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar op het hart gedrukt dat je de buren nooit mag vertrouwen. Plots gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder, bij wie de ziekte fatale gevolgen had.

Hilde Vandermeeren laat in haar nieuwe boek een zeldzame psychische stoornis aan bod komen, met name het Syndroom van Capgras. Wie aan die stoornis lijdt, is ervan overtuigd dat zijn partner, een familielid of een bekende vervangen werd door een persoon met hetzelfde uiterlijk en gedrag, een soort dubbelganger dus. Pas op voor de buren verschijnt op dinsdag 29 mei.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.