Theater XV brengt ‘Grijze Garnalen’ op de planken: tragikomedie over kwieke oudere

Boven v.l.n.r.: Francis Lybaert, Isabelle Meuleman, Valérie Mestdach, Sabine Baeten en Robin Segaert. Onder v.l.n.r.: Martin Van Den Bossche en Dirk Deckers. Kelvin Bossut ontbreekt. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op vrijdag 19 april brengt Theater XV het stuk ‘Grijze Garnalen’ in première op het podium van het Gemeenschapshuis in Sint-Kruis. Het stuk brengt het verhaal van Berten, een landbouwer op rust die door toedoen van zijn kinderen zijn erf moet omruilen voor een seniorenresidentie.

Met Grijze Garnalen – opgevoerd op 19, 20, 25 en 26 april – brengt Theater XV zijn achtste productie op de planken. Theater XV werd op 15 december opgericht door enkele enthousiaste toneelliefhebbers. XV verwijst naar de oprichtingsdatum en naar het jaar 2015 waarin de eerste productie werd gebracht. Voor Grijze Garnalen, een tragikomedie geschreven door Dirk Schokkaert, geeft Dirk Deckers de regiestoel eens door aan Robin Segaert. Met de eenakter De Dienstlift van Harold Pinter sloot Robin Segaert zijn regieopleiding in Gent succesvol af. Hij leidt nu een vaste cast van vijf spelers om het achtste stuk van dit gezelschap tot een goed einde te brengen.

Het verhaal

Grijze Garnalen brengt het verhaal van Berten, een man die nog bruist van het leven, rad van tong is en vooral niet bij de ouderen gerekend wil worden. Oud worden is een zegen, zo wordt gezegd, al is de realiteit soms heel anders. Want ook al waren de ouders er voor hun kinderen, de kinderen zijn er niet altijd voor hun ouders; zo wordt duidelijk in dit stuk. Na een leven van pure natuur, koeienvlaaien, koebeesten en koeienmelk moet Berten door toedoen van zijn kinderen de poort van zijn erf achter zich dicht slaan. In residentie Ochtendblauw ontmoet hij Ernest, een oude kennis van hem. Maar een oud volksspreekwoord is nog steeds een waarheid als een koe: een oude boom verplant je zomaar niet, vooral niet als zijn wortels nog geen verzorging nodig hebben…

Cast

Deze tragikomedie wordt gespeeld door Sabine Baete, Dirk Decker, Valérie Mestdach, Isabelle Meuleman en Martin Van Den Bossche. Naar gewoonte hebben de voorstellingen plaats in het Gemeenschapshuis van Sint-Kruis, Moerkerkse Steenweg 190.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier