Jongeren acteren voor het eerst op het podium in CC het Spoor

Een beeld uit het toonmoment. © Johannes De Bruycker.
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 2 maart 2024 geven een tiental jongeren uit Harelbeke om 15 uur het beste van zichzelf in CC Het Spoor tijdens het toonmoment van hun theatertraject. Dit toonmoment is het resultaat van acht sessies intens en op een speelse manier theater ontdekken. Ouders, vrienden, leerkrachten en geïnteresseerden zijn van harte welkom om te komen kijken.

Het theatertraject richt zich op jongeren uit het zesde leerjaar in Harelbeke, die nieuwsgierig zijn naar de theaterwereld, maar het mogelijks nog een grote stap vinden om effectief deze wereld in te duiken. Het vormt een brug voor hen om te proeven van theater spelen en, als ze dat willen, verder door te groeien. Dit traject vloeide voort uit SPINRAG 2.0, dat eerder al enkele succesvolle sessies rond kinderkunsten organiseerde in Harelbeke. De honger naar meer bleek duidelijk aanwezig na elke editie.

Bijzonder project voor en door jongeren

Voor dit bijzondere project slaan Arktos vzw, Huis van Welzijn, jeugdtheater LARF! en cultureel centrum CC Het Spoor de handen in elkaar. Brugfiguren uit Huis van Welzijn zorgen voor de juiste aansturing naar geïnteresseerde jongeren, terwijl vormingswerkers van Arktos de ondersteunde rol op zich nemen en jongeren begeleiden voor, tijdens en na het traject. LARF! neemt het atelier voor zijn rekening en CC Het Spoor verzorgt de organisatorische aspecten. Dit jaar vormde zich opnieuw een groep enthousiaste jongeren die gedurende twee maanden op vrijdag samen experimenteerden met toneel. In een veilige omgeving leerden ze hun stem te gebruiken, podiumangst te overwinnen en vooral plezier te beleven aan theater.

“Voor velen was dit hun allereerste kennismaking met toneelspelen. Het toonmoment biedt hen dan ook een manier om vol trots te tonen wat ze de afgelopen tijd leerden”, duidt schepen van Onderwijs en Cultuur Francis Pattyn (CD&V). Na het toonmoment volgt ook een terugkommoment waarbij de jongeren uitgenodigd worden voor een korte nabespreking en worden ze geïnformeerd over het theateraanbod in Harelbeke. “Op die manier kunnen kinderen eventueel verdere stappen zetten in theater. Zo hadden we eerder al een jongere die dankzij dit project aan de toneelacademie begon en uiteindelijk met de hoofdrol ging lopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier