Joke Vercaemer speelde in het geprezen toneelstuk Animal Farm

Joke Vercaemer speelt in december met het Spiegeltheater de voorstelling Kat op een heet zinken dak. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De theatervoorstelling Animal Farm ging afgelopen week lopen met de Cultuurtrofee van de stad Roeselare. De Izegemse Joke Vercaemer was actrice in de voorstelling en kijkt met veel plezier terug op het avontuur. Intussen is ze al volop aan het repeteren voor een volgend project.

Joke Vercaemer (48) woont in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan en is al haar hele leven gebeten door cultuur. De maand september was voor de actrice bijzonder druk, want ze speelde in Animal Farm, het totaaltheater in open lucht van De Spil, De Schaduw en de Tuin der Lusten. Animal Farm kreeg afgelopen week de Cultuurtrofee van de stad Roeselare toegekend en daar is de hele crew en cast natuurlijk apetrots op.

Je speelde de rol van boerin in Animal Farm. Hoe ben je bij die productie terechtgekomen?

“Ik ben vrijwilliger in De Schaduw in Ardooie. Ik ben er vaak te vinden en pik ook graag eens een voorstelling mee. Theater is zo altijd al deel van mijn leven geweest. In één van de vorige producties van De Schaduw, het stuk Dogville, speelde ik voor het eerst zelf mee en dat beviel me eigenlijk wel. Mijn moeder heeft altijd theater gespeeld en als kind ging ik vaak mee. Ik ben er dus al van kleinsafaan mee vertrouwd. Toen ik hoorde dat er opnieuw een grote productie aan zat te komen, heb ik meteen toegezegd. Ik werd uiteindelijk de boerin.”

De voorstellingen zitten er ondertussen allemaal op. Hoe is alles verlopen?

“Het was echt een fantastische ervaring. We speelden voor het eerst op 8 september en zaterdag 2 oktober zou de laatste voorstelling worden. Helaas hebben we die laatste keer de voorstelling moeten annuleren omdat het weer erg slecht was. Dat was toch wel heel spijtig, want zo hebben we eigenlijk niet echt kunnen afsluiten. Nu, het is zo. We speelden het hele stuk in de buitenlucht en dat was wel heel apart. De weergoden waren ons meestal goedgezind want we speelden maar een tweetal keer in de regen. Die laatste keer konden we niet anders dan de voorstelling annuleren, helaas.”

“Het buiten spelen op zich was echt een meerwaarde voor het stuk. De eerste voorstellingen konden we echt nog genieten van de avondzon, maar de laatste keren was het al snel donker. Helemaal anders dus, maar wel even plezant. Het had allebei wel iets.”

Jullie hebben er met de cast en crew een erg drukke periode opzitten. Is er dan geen groot gemis als de hele productie erop zit?

“Dat is er zeker! We hebben een korte periode heel dicht bij elkaar geleefd en je groeit zo enorm naar elkaar toe. We leken wel een grote familie op het einde. Initieel oefenden we vaak in groepen. Ik was boerin en dus één van de mensen in het stuk en wij repeteerden vaak met ons groepje samen. De dieren repeteerden dan op hun beurt met hun groepjes. Maar eens alles en iedereen samen kwam, liepen al die groepjes ook vlug door elkaar, een zalige sfeer. Dat de laatste voorstelling niet is kunnen doorgaan, was echt wel een domper, maar er was niks aan te doen. Afgelopen weekend hadden we nog een afsluitfeestje en dat was in elk geval een erg fijn weerzien met iedereen!”

Jullie wonnen de Cultuurtrofee van Roeselare. Hoe voelt dat?

“Die erkenning is echt super! Voor mij voelt het echt aan als een bekroning. Er hebben hier zoveel mensen hun hart en ziel in gelegd en heel veel tijd en werk ingestoken. Het is dan ook heel leuk om erkenning te krijgen, dat is de Cultuurtrofee zeker. We kregen een beeld en dat kreeg nu een plaatsje in De Schaduw. Het wordt een mooie herinnering!”

Animal Farm zit erop, maar je bent alweer volop met een nieuwe voorstelling bezig.

“Klopt! Ik speel in december met het Spiegeltheater de voorstelling Kat op een heet zinken dak. Er zijn vier mensen uit Animal Farm die ook in deze voorstelling spelen, zo kwam ik er ook terecht. We starten op 4 december en spelen zeven keer in de Ruiterkapel in Roeselare. Ik heb meer tekst dan in Animal Farm, dus ik zal mijn tijd moeten nemen om die nog in te studeren. Dit keer moet ik vaak in dialoog treden met mijn tegenspeler dus dat is nog even zoeken en inoefenen. Regisseur van dienst is Evelien Van Hamme, die ook een rol in Dertigers op Eén heeft. Een bekend gezicht dus.”

Je gaat van de ene naar de andere voorstelling. Is dat iets wat je wil blijven doen?

“Zeker wel. Ik amuseer mij echt als ik toneel kan spelen. Mijn zoon en dochter zijn al wat ouder en kunnen perfect hun plan trekken thuis, dus dat geeft mij wat meer ruimte. Mijn dochter vindt het trouwens geweldig dat ik toneel speel. Ze wou eigenlijk zelf meedoen aan Animal Farm, maar door corona werd het een jaar uitgesteld en intussen zit ze op kot. Maar samen met haar eens op de planken staan, dat zou wel leuk zijn!” (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier