“Dieren doen de mensen een proces aan”: theatertournee met 32 voorstellingen in 26 cafés

Muzikante Caroline Vermandere en acteur Bart Claeys (staand) en vooraan actrice Lore Sambaer en regisseur Eric Meirhaeghe, klaar voor drie intense theatermaanden. (foto BCR)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Bart Claeys speelt deze week samen met Lore Sambaer en Caroline Vermandere de eerste van een reeks van 32 voorstellingen van de Theatertournee in ’t café. “Dit keer is het een maatschappelijk muziektheater waarin de dieren de mensen een proces aandoen wegens het verstoren van hun rust.” Er wordt tien keer gespeeld in een Roeselaarse kroeg, zes keer in Ardooie en vier keer in Izegem. dit stuk op tournee en spelen tien keer in een Roeselaarse kroeg, zes keer in Ardooie en vier keer in Izegem. Daarnaast zijn er nog twaalf voorstellingen in de provincie.

Voor Bart Claeys is deze theatertournee aan de vijftiende editie toe en hij krijgt dit keer het gezelschap van actrice Lore Sambaer en muzikante Caroline Vermandere. “Het blijft een succesformule. Ook dit keer vonden we vlotjes 26 locaties waar we één of meerdere keren onze productie brengen. Niet alleen wij maar het ook het publiek geniet duidelijk van de aparte setting waarin we onze voorstellingen brengen.”

“Het zijn meestal gezellige kroegen of kleine theaterzaaltjes. We hebben genoeg aan een podium van vier bij drie of beter gezegd, we moeten ons tot die oppervlakte beperken omdat we in een café vaak gewoon niet meer plaats vinden. Dat noopt ons al eens tot wat improviseren en aanpassen aan de locatie.”

Muzikale begeleiding

Waar er niet geïmproviseerd wordt is in het theaterstuk zelf. De Zaak van de Dieren tegen de Mensen gaat over een proces dat door de dieren wordt ingespannen tegen de mensen omdat ze hun rust verstoren en hen niet als gelijken behandelen. “Ik zag het stuk tijdens de coronaperiode toen je bij Theater 19 online terecht kon om van een toneelstuk te genieten. Het is een verhaal met een belangrijk maatschappelijke invalshoek en muziek neemt een belangrijke plaats in.”

“En dat is voor het eerst in al die jaren. Prominent op het kleine podium zit Caroline Vermandere die met gitaar en piano voor de muzikale begeleiding zorgt. Ze componeerde speciaal voor deze tournee de muziek zelf. Muziek en de tekst zijn in dit stuk evenwaardige partners. Tijdens het proces tussen dieren en mensen is het publiek de jury. Ze spelen niet mee in het stuk maar we hopen dat we achteraf stiekem aan de bar kunnen meeluisteren naar hun oordeel.”

INTENSE WEKEN

“We gaan gedurende drie maanden met dit stuk op tournee en spelen tien keer in een Roeselaarse kroeg, zes keer in Ardooie en vier keer in Izegem. Daarnaast zijn er nog twaalf voorstellingen in de provincie ergens tussen Brugge en Westouter in. Het worden dus weer intense weken maar het is een unieke belevenis voor publiek en voor ons. Soms horen we van de mensen op het einde van de tournee, je bent er bijna van af. Blij zeker? Bijlange niet dus. We groeien in het stuk, het wordt een deel van ons en het is altijd met pijn in het hart dat we de laatste voorstelling spelen.”

De Zaak van de Dieren tegen de Mensen gaat in première op 5 januari in de K-Trolle. De lijst met 26 locaties en 32 data vind je op de facebookpagina van amaproducties. Tickets bij de deelnemende cafés of via 0476-306324.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier