Derde keer goede keer voor toneelvereniging De Lanteern: “De goesting is enorm groot”

De cast van De Lanteern met vooraan Marleen Eeckhout, Anja Goethals met het bewuste heiligenbeeldje, Shirley Seynaeve, Katrien Lecluyse en Dorine Dewitte. Op de tweede rij v.l.n.r. Piet en Tom Verbeke, oud-voorzitter Jacques Denys, Rik Delarue, voorzitster Sofia Vanhaverbeke, Frank Van Brabandt en Frans Declercq. Achteraan Bart Verbeke, regisseur Benjamin Sercu en Fanny Oplinus. © foto WVS
Wouter Vander Stricht

Normaal had het stuk ‘Zeem’, geregisseerd en geschreven door Benjamin Sercu, begin 2021 in première moeten gaan. Door corona werd het twee keer uitgesteld, maar nu wordt het eindelijk opgevoerd. “De goesting is bij iedereen erg groot”, zegt de nieuwe voorzitster Sofia Vanhaverbeke.

Sofia Vanhaverbeke volgde Jacques Denys op als voorzitter bij Toneelgilde De Lanteern. Jacques is nog altijd omnipresent bij alles wat reilt en zeilt binnen de toneelvereniging, maar met Sofia als voorzitster is de verjonging ingezet. “Er komt veel bij kijken, daarom heb ik besloten om dit jaar zelf niet mee te spelen”, zegt ze. Daardoor krijgen ook andere nieuwe mensen een kans. Shirley Seynaeve en Rik Delarue zijn de nieuwkomers.

Zeem gaat over een rustige parochie waar de dood van de alomtegenwoordige pastoor een schokgolf door de gemeenschap jaagt. “Ik heb zelf ervaring in een koor”, bekent regisseur Benjamin Sercu. “Het is niet dat ik teruggrijp naar mijn ervaringen daar, maar op die manier kunnen we wat anekdotes aan bod laten komen die voor veel mensen herkenbaar zullen zijn. Het is geen billenkletser, maar je zal wel vaak met de glimlach om je lippen zitten.”

Parochie wankelt

Naast de cast van De Lanteern met heel wat vertrouwde namen, spelen ook organist Wouter Boudrez en de kerkzangers met leden van De Lanteern en Canto Rosso een rol. Zij geven het verhaal een muzikale meerwaarde. Benjamin schreef het verhaal op maat van De Lanteern. De opvolger van de schielijk overleden pastoor Cuyleers wekt consternatie, enkele oude parochiale zekerheden gaan aan het wankelen en een mysterieus heiligenbeeld in de biechtstoel dat plots opduikt, zorgt voor argwaan. “Het is de derde keer dat Benjamin bij ons regisseert, telkens doet hij dat met een zelf geschreven stuk. Als je wil weten waarnaar de naam Zeem verwijst, dan zal je moeten kijken”, knipoogt Sofia. (WVS)

Tussen vrijdag 24 februari en zaterdag 18 maart worden 13 voorstellingen opgevoerd in ‘t Sok. Kaarten kosten 11 euro en zijn vanaf 17 december enkel via www.lanteern.be te boeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.