Stormloop van fotografen voor bezoekdag kasteel Wolvenhof in Izegem

Nadat al 81 amateur- en beroepsfotografen zich inschreven voor de eerste bezoekdag om in het Izegemse kasteel Wolvenhof foto’s te nemen, blijkt ook de tweede bezoekdag aardig vol te lopen.

“De inschrijvingen voor de fotosessies overtreffen alle verwachtingen”, zegt een tevreden schepen van Erfgoed Kurt Himpe. “In twee weken tijd was de eerste bezoekdag op zaterdag 9 september volzet en de provincie West-Vlaanderen was snel bereid om de week erop een tweede bezoekdag te organiseren. Ook daarvoor hebben zich al meer dan 40 fotografen gemeld.”

“Het kasteel was eerder het decor voor de kortfilm ‘Javotte’ van Sarah Hirtt en kortfilm ‘De Vijver’ van Jeroen Dumoulein. De voorbije jaren kregen zowel de provincie als de stad Izegem vaak vragen of er een mogelijkheid was om het interieur van het kasteel te fotograferen. Daarom stelde ik aan gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) voor om een bezoekdag te organiseren. Maar dat het zo’n vaart zou lopen hadden we echt niet verwacht”, zegt Himpe die ook provincieraadslid is.

“Erfgoed blijkt zeer populair”

“Fotografen kunnen tijdens de bezoekdag foto’s nemen in het kasteel, weliswaar met respect voor de eigenheid van de site en het interieur. Om veiligheidsredenen kan enkel het gebouw zelf gefotografeerd worden, geen personen. Ook zijn niet alle ruimtes in het gebouw toegankelijk“, verduidelijkt schepen Himpe. Wolvenhof werd opgetrokken in 1913 en is beschermd als monument en eigendom van de stad Izegem. De provincie West-Vlaanderen nam het kasteel in 2010 in erfpacht. “Typerend voor de tijdsgeest is de verzorgde binnenafwerking met luxueuze vertrekken voor de bewoners en eenvoudige ruimten voor het personeel. De meeste van dergelijke interieurs zijn authentiek bewaard gebleven en zijn samengesteld uit houten parketten, wandbetimmeringen, behang, gordijnstofferingen, marmer, trappen en portieken.”

“Fotografen kunnen zich nog inschrijven, maar ze zullen zich moeten reppen”, besluit de erfgoedschepen. “Erfgoed blijkt zeer populair bij fotografen.”

Registeren voor de tweede bezoekdag op zaterdag 16 september is ook noodzakelijk en kan nog op het inschrijvingsformulier https://www.west-vlaanderen.be/inschrijven/Paginas/20170909kasteel_wolvenhof.aspx.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.