Stina Quagebeur met Izegemse roots timmert vanuit Londen aan danscarrière

Stina Quagebeur maakt in Londen furore als danseres en choreografe. © gf
Wouter Vander Stricht

Stina Quagebeur maakt vanuit Londen furore als danseres en choreografe. Ze viel daar recent ook in de prijzen en een alerte warme bakker maakte er ons attent op dat haar roots in Izegem liggen. “Ik herinner me nog levendig de wasserij van mijn oma aan de Paterskerk.”

Kreeg je de dansmicrobe van thuis uit mee?

“Het zit zeker ergens in de genen. Als driejarige op bezoek bij mijn grootouders in Izegem keek ik gefascineerd op tv Het Zwanenmeer uit en dat duurt toch 2,5 uur. Voor mijn eerste communie mocht ik kiezen: naar een pretpark of naar het Zwanenmeer. De keuze was vlug gemaakt. Nadien danste ik maanden hele stukken op de muziek van Tsjaikovski.”

“Toen ik ouder was namen mijn ouders me mee naar dansvoorstellingen in Brussel en Gent. Ik raakte totaal geobsedeerd. Mijn balletlerares stelde voor om op 11-jarige leeftijd auditie te doen voor de Royal Ballet School in Londen. Ze dacht dat ik een kans had om aangenomen te worden. En dat is ook gelukt. Ik kon starten, sprak geen woord Engels, maar kwam terecht in ‘mijn’ wereld.”

Komt je nog vaak naar Izegem?

Mijn ouders verhuisden van Izegem naar Sint-Lievens-Houtem net voor ik geboren werd. Maar ik ging vroeger vaak naar Izegem om mijn grootouders (Michel Quagebeur en Mariette Verlinde van wasserij Sint-Antonius aan de Paterskerk, red.) te bezoeken tijdens de feestdagen. Ik herinner me nog dat ik in de wasserij hielp toen ik jong was, ik vond het superleuk. Mijn oma leerde me heel precies hoe ik de zakdoeken uit de strijkrol moest vouwen.”

Lees verder onder de foto

Stina Quagebeur geniet van het leven in Londen.
Stina Quagebeur geniet van het leven in Londen. “Het is een wereldstad.”© foto Karolina Kuras

“Ik reed ook dolgraag rond met de karretjes die gebruikt werden om de was van de ene machine naar de andere te voeren. Vermoedelijk kweekte ik daar de precisie die ik nu in het ballet kan gebruiken. En ik ben nog altijd heel precies in het vouwen van mijn handdoeken.”

Hoe ziet je leven eruit bij het Engelse nationale ballet?

Ik ben ondertussen al 16 jaar professioneel danser bij het gezelschap. We dansen de grote klassieke balletproducties, maar ook baanbrekende nieuwe werken. We doen zo’n 220 voorstellingen per jaar wereldwijd. Elke dag begint met een warming-up om 9.30 uur en dagelijkse balletklas van 10.15 tot 11.45 uur.”

We hebben acht weken lang repetities voor een nieuw avondvullend werk van Akram Khan, dat is wereldwijd dé choreograaf van het moment

“De repetities spelen zich af tussen 12 en 18.30 uur met een uurtje tussendoor voor lunch. Als we optreden kunnen we tot twaalf optredens per week doen, zoals met De Notenkraker in de kerstperiode. Dit wil zeggen twee voorstellingen van drie uur per dag. Op dit moment is de compagnie bezig met de creatie van een nieuwe productie. We hebben acht weken lang repetities voor een nieuw avondvullend werk van Akram Khan, dat is wereldwijd dé choreograaf van het moment.”

De nieuwe productie heet Creature. Later dit jaar gaan we op tournee naar Barcelona, Mexico en Parijs met Akram Khan’s vorige creatie bij English National Ballet: Giselle. Een choreografie die wereldwijd als het absolutie meesterwerk ontvangen wordt door de critici. De rol van ‘Myrtha’, koningin van de onderwereld werd op mij gecreëerd en het is een van mijn favoriete rollen. Ik ben ook choreograaf bij het gezelschap.”

Lees verder onder de foto

Stina Quagebeur met Izegemse roots timmert vanuit Londen aan danscarrière

Je won onlangs ook een prijs.

Twee weken geleden heb ik de Emerging Artist award gewonnen bij de prestigieuze National Dance Awards. De prijzen worden toegekend door de Critics Circle in Londen. Verleden jaar was een belangrijk jaar voor mij. Ik choreografeerde mijn eerste grote werk voor het English National Ballet. Het stressniveau was dus hoog. Het krijgen van de award zelf was overdonderend. Het is trouwens de eerste keer dat de emerging artist (opkomend talent, red.) een choreograaf is.”

Wat vind je van het leven in een wereldstad als Londen?

“Londen is een ongelooflijke stad. Een echte wereldstad. Je verveelt je nooit! Er is zoveel te zien in het theater, zoveel kunst en cultuur. Alle dansproducties passeren hier. Soms zelfs het Ballet van Vlaanderen. Bovendien is London ook dé culinaire hoofdstad van de wereld geworden. Eten is hier absoluut origineel en hemels. Londen is mijn thuis geworden, maar altijd ontdek ik hier nog nieuwe dingen.”

Hoe is het in Engeland voor de Europeanen na de Brexit?

“Londen is Engeland niet. Het is een internationale stad. Heel anders dan de rest van Engeland. Iedereen is hier welkom. De meerderheid van de Londenaars stemden dan ook tegen de Brexit. In het balletgezelschap werk ik in een internationale context. Nationaliteit speelt geen rol, alleen talent.”

In ballet speelt nationaliteit geen rol, wel het talent

“De meerderheid van de Engelsen hebben blijkbaar heimwee naar de grootse dagen van the English Empire. In de rest van Engeland denken ze dat ze beter af zijn zonder de EU. Maar eigenlijk hebben ze geen idee van de kwaliteit van het leven in België…”

Wat brengt je dit weekend naar Brugge?

“Brugge is de stad waar mijn ouders nu wonen. Ik vind het geweldig om er te verblijven, ik kom heel graag terug naar België. Het zijn anderzijds wel de Engelsen die kort na de slag van Waterloo het dode Brugge ontdekt hebben en er een toeristische stad van gemaakt hebben. Maar dat is een ander verhaal…”

Privé

Stina (34) is de dochter van Dirk Quagebeur en Nicole Huysentruyt en de zus van Robin en Pim. Ze woont in Bermondsey in Londen, aan Tower Bridge.

Opleiding en carrière

Studeerde ballet bij Ingrid Lootvoet in Knokke en ging op 11-jarige leeftijd naar de Royal Ballet School in Londen, waar ze de middelbare school afwerkte. Op 16-jarige leeftijd volgden twee jaar English National Balletschool en op 18-jarige leeftijd kreeg ze een contract bij English National Ballet Company. Ze is ook choreografe.

Vrije tijd

Voor haar vrienden in Londen maakt ze Vlaamse stoverij het recept van haar oma klaar. Verder geniet ze van de vele wereldreizen die ze maken en komt ze graag terug naar Vlaanderen om familie te bezoeken en bieren te proeven. “Indeed, the best in the world.”