Stadsbestuur denkt na over toekomst van Gasthuiskapel in Poperinge

Burgemeester Christof Dejaegher en schepen Loes Vandromme in de Gasthuiskapel. © MD
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Op Erfgoeddag, zondag 21 april, opende Poperinge de deuren van de Gasthuiskapel, een van de oudste gebouwen van de stad. Gids Fernand nam bezoekers mee en vertelde alles over de geschiedenis van de Gasthuiskapel en de recente renovatie- en restauratiewerken.

De Gasthuiskapel is een van de oudste gebouwen van Poperinge, midden in het centrum, met een unieke geschiedenis, die ook vandaag nog verder leeft in het Onze-Lieve-Vrouw-Gasthuis. “Het Gasthuis was oorspronkelijk een ‘passantenliedengasthuis’, een soort hospitaal waar kloosterzusters instonden voor de opvang van noodlijdenden en vreemdelingen die door de stad trokken. Pas later zouden de zusters zich met ziekenzorg beginnen bezighouden, om zich in de 18e eeuw uitsluitend nog hierop toe te leggen. Sinds 1990 fungeert de Gasthuiskapel voornamelijk als tentoonstellingsruimte”, vertelt schepen van Erfgoed, Loes Vandromme (CD&V).

In 2018 werd de buitenschil van de Gasthuiskapel aangepakt. “Dit omvatte het dak, reinigen en hervoegen buitengevels en deels renovatie/deels vernieuwing van het buitenschrijnwerk.

Erfgoeddag

In 2022 werd het vroegere sanitair gedeelte afgebroken en de binnenkoer heringedeeld. In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed is er een patio/binnenkoer gekomen, toiletruimtes en keuken met berging”, legt Vandromme uit. “De nieuwe indeling houdt rekening met rolstoelgebruikers (hellend vlak richting toiletten) en een extra toegang tot de vroegere opleidingszaal van het Rode Kruis. Deze extra toegang moet ervoor zorgen dat de ruimtes multifunctioneler worden en verbonden met het sanitair. De nieuwe keuken is vooral bedoeld voor kleine recepties of ontvangsten in de Gasthuiskapel.”

Tijdens de Erfgoeddag stonden geschiedenis van de zuster en het gebouw centraal. “De Gasthuiskapel als tijdelijke thuis voor wie het nodig had. Gids Fernand Timperman vertelde het verhaal. Een kans voor het publiek om de kapel in zijn eenvoud en schoonheid te bekijken, de nieuwe aanbouw én de bijgebouwen – waar vroeger Rode Kruis zat – te bekijken.”

Toekomst

“De Gasthuiskapel is een uniek onroerend erfgoed met een bijzondere geschiedenis. Stad Poperinge draagt zorg voor de site en is intern bezig met de toekomst van de site. We denken na over de bestemming van zowel de kapel als de ruimtes rondom en op het eerste verdiep. Momenteel doet de kapel zelf voornamelijk dienst als tentoonstellingsruimte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier