Toetsenist en accordeonist Johnny Clarysse vijftig jaar op de planken: “Vaak opgetreden met Eddy Wally”

Johnny Clarysse, nog steeds één van de meest gevraagde muzikanten van de streek. (foto EF)
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Johnny Clarysse viert in het weekend van 4 maart en 5 maart zijn 50ste jaar op de muzikale planken. De toetsenist en accordeonist doet dat in De Oude Melkerij in Hooglede-Gits.

Johnny (66) woont nu 15 jaar in Loker en groeide op in Noordschote. “Mijn vader Maurice was verzot op accordeonmuziek en bij elke Sint-Maarten kreeg ik een speelgoedaccordeon”, vertelt Johnny. “Op mijn achtste was dat een echt instrument van bij Leon Hebben in Langemark. Later volgde ik daar ook lessen. Vanuit Noordschote met de fiets naar Langemark, best een eind. Maar de kilometers loonden, want ik kreeg meer en meer goede muziek uit de accordeon. Met mijn broer, die ondertussen een drumtoestel had gekocht, stond ik het voor het eerst op het podium met koekezondag op de kermis in Noordschote. Early Bird van André Brasseur was ons eerste nummer.”

Muzikale hulp

De twee broers kregen wat later muzikale hulp van andere bandleden en werden de Rolandos. “Onze buurman, die een varkenskwekerij had, heette Roland, en hij stelde die naam voor.” De groep speelde bruiloften en kermissen en stopte op z’n hoogtepunt. Johnny deed verder met onder meer Johnny’s Band en Trio Johnny Clarysse. Er volgde ook een eerste single. “Het was in 1981 bij de geboorte van mijn dochter Glendcy en het nummer werd grijs gedraaid op de lokale radio’s.”

Op mijn achtste kreeg ik mijn eerste echte accordeon

Johnny kwam ook nog in contact met producers Sylvain Tack en Johnny Hoes. “Ik blijf de woorden van Johnny Hoes herinneren. Mocht ik niet in de Westhoek gewoond hebben, dan had ik betere platencontracten kunnen versieren.” ‘Glendcy’ werd niet de enige single voor Johnny. Met een vertaling van een nummer van Alain Delorme haalde hij andermaal de lokale hitparades.

Ondanks zijn roots in de Westhoek werd Johnny een veel gevraagd artiest. Onder meer met Eddy Wally. “Legendarisch waren de Gentse Feesten met 12.000 enthousiaste meezingers. Clouseau haalde de dag ervoor 10.000 bezoekers. En voor de 75ste verjaardag van Eddy vulden we het Antwerpse Sportpaleis met 16.000 fans.”

Optredens

Johnny Clarysse is nog steeds één van de meest gevraagde muzikanten van de streek. Zowel op elektrische toetsen als op zijn accordeon slaagt hij erin om ieder optreden tot een feest vol ambiance te laten uitgroeien. In de namiddag doet hij dat voor en met de senioren, sedert kort ’s avonds met The Black Starlings. “Dan spelen we pure rock ’n roll en zien we voor ons de jonge generatie uit de bol gaan”, lacht Johnny.

Naar aanleiding van zijn jubileumfeest nodigt Johnny Clarysse de Nederlandse artiest Alwin uit als gastzanger. “Toen ik mijn 25 jaar vierde stond Frans Bauer naast mij op het podium en hij werd daarna de populairste van Nederland en Vlaanderen. Zo’n kans wil ik ook Alwin geven”, besluit Johnny.

Johnny Clarysse viert 50 jaar muzikant op zaterdag 4 en zondag 5 maart, telkens vanaf 11.30 uur, in De Oude Melkerij in Hooglede-Gits. Maaltijd en optreden aan 42,50 euro per persoon. Reservatie via 0473 77 51 66.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier