Miss Montreal over ‘Door de wind’ : “Ik ga van spanning naar verdriet, naar enige trots én blijheid”

Miss Montreal alias Sanne Hans.
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De artiestennaam Miss Montreal uit Nederland was enkele maanden geleden nog niet zo bekend als nu, want na het nummer ‘Door de wind’ in het Nederlandse programma ‘Beste Zangers’ kwam alles in een stroomversnelling en is Miss Montreal alias Sanne Hans nu niet enkel in Nederland, maar ook in Vlaanderen een heel bekende zangeres. Maar liefst 31 jaar geleden was dàt lied ‘Door de wind’ hét lied van de West-Vlaamse Ingeborg, die het in 1989 zong tijdens het Eurovisiesongfestival in Zwitserland. Het nummer was van de hand van de Nederlander Stef Bos, toen de vriend van Ingeborg. Miss Montreal zat in ‘Beste Zangers’, samen met Stef Bos. Ze koos één van zijn ‘onbekende songs’ met een gigantisch succes als resultaat.

Niet al onze lezers gaan je al kennen. Stel je dus even voor aan onze talrijke lezers ?

Miss Montreal : “Ik ben Sanne Hans, kom uit Nederland en ik ben 36 jaar. Ik zing, speel gitaar, deed mee aan de ‘Beste Zangers’, ik speel in een bandje Miss Montreal én ik ben nu hier in Vlaanderen, omdat ik een liedje ‘Door de wind’ opnam van Stef Bos en Ingeborg.”

Wanneer ontdekte je dat je over een prachtige stem beschikte ? En hoelang ben je al bezig met muziek ?

Miss Montreal : “Dat heb ik nog steeds niet ontdekt. Ik vind mijn stem nog altijd tenenkrommend (lacht). Ik begon al te zingen toen ik zes jaar jong was. Ik weet niet beter. Omdat ik stotter, zong ik veel want dat zorgde voor een opluchting. Dat stressvrije. Ik kom uit een heel muzikale familie. Het was bij ons heel normaal dat je bleef zingen, dat je gitaar bleef spelen. Ik had dat als droom. Ik ben een typisch Hollands stotterend kaasmeisje, waarvan de droom uitkwam.”

Toen ik de eerste keer hoorde over Miss Montreal, dan dacht ik – en ik niet alleen – aan één of andere Nederlandse schone die zou deelnemen aan een missverkiezing, maar niets was minder waar. Miss Montreal is een zangeres. Hoe ben jij aan die naam geraakt ?

Miss Montreal : “Ik zat in het tweede jaar van het Conservatorium en ik moest een fictief project maken. Stel je dus voor dat ik echt een hit maak die over heel de wereld bekend moet zijn. Ik had allerlei logo’s gemaakt : SS, LL, maar dat was het niet en toen dacht ik aan MM. Welke naam hoort daarbij ? Toen dacht ik aan Miss Montreal. Ik dacht : als ze mijn nummer kopen, dan denken ze aan een heel mooie vrouw, iedereen gaat kijken en dan zien ze dit…”.

Ook knap hoor, ook knap…

Miss Montreal : “Dankjewel ! Het was een schoolproject, maar in dat jaar kreeg ik een aanbod voor reclame op de tv en ik brak door. Ik had geen band, ik had niets. Toen vroeg de presentator of ik een naam had : Sanne Hans of hoe heet je ? Ik flapte eruit : Miss Montreal. Daar heb ik wel spijt van, want ik vind het nog altijd niet zo’n mooie artiestennaam. Maar het ging plots zo vlug vooruit..”.

Sanne is ook een mooie artiestennaam. In Vlaanderen hebben we ook een goede zangeres met de voornaam Sanne. Hoor je dan niet liever Sanne weerklinken ? En wat is het verschil tussen Miss Montreal én Sanne of is dat eenzelfde persoon ?

Miss Montreal : “Die zijn allebei dezelfde persoon. Wanneer ik echter speel met mijn band, dan is het Miss Montreal. Maar zit ik op de stoel van The Voice, dan heet ik eigenlijk Sanne. Ik ben eigenlijk Sanne van Miss Montreal, maar ik heb geen andere kledij aan, ik ben ook niets anders. Ik ben wie ik ben.”

Klopt het dat je ooit deelnam aan de preselecties van het Eurosongfestival ?

Miss Montreal : “Ik hoorde wel eens mijn naam vallen, maar verder helemaal niets. We zien wel hoe het loopt.”

Zou je daar wel eens willen aan deelnemen ?

Miss Montreal : “Zeker en vast, maar niet volgend jaar in Rotterdam. Jullie sturen immers Hooverphonic en ik hoop dat deze groep wint, dat hoop ik écht uit de grond van mijn hart. Maar ik sta er wel voor open, mits het een prachtige song is die ik mag zingen. Ik wil die song eerst maken en pas dan kijken wat mogelijk is om in de preselecties te geraken. Ik wil niet winnen, maar wel ernaar streven dat Nederland en Vlaanderen trots zouden zijn op mij omwille van mijn eigen song.”

Passeerden er al momenten in je carrière dat je dacht : ik stop met zingen ?

Miss Montreal : “Euh, ik merk wel met het ouder worden… vroeger draaide heel mijn leven rond optreden. Nu probeer ik privé ook een leven op te bouwen. Ik merk dat ik dat belangrijker begint te vinden, dan telkens maar te werken én te werken. Ik probeer een nieuwe balans te vinden, maar ik zal zeker niet stoppen. Ik wil wel een beetje minder doen, anders heb ik er niet zoveel lol aan. Het moet plezant blijven.”

Het is al 31 jaar geleden dat Ingeborg ‘Door de wind, door de regen’ zong. In Nederland zette jij dat liedje op de kaart door jouw deelname aan ‘Beste Zangers’, onze ‘Liefde voor Muziek’. Wat was de reden waarom je aan dit programma deelnam en precies voor dat liedje koos ?

Miss Montreal : “Ik deed mee omdat ik daar al lang wilde aan deelnemen. Ze vroegen mij al vele jaren. Maar ik was er niet klaar voor, omdat ik vond dat ik niet meer wist wat ik wilde : Engels of Nederlands zingen. Vorig jaar besloot ik van in ‘t Nederlands te beginnen zingen. Toen vroegen ze mij weer. Ik kreeg te horen dat Milow, Suzan en Freek, Stef Bos… deelnamen. Ik dacht : wàt een groep. Toen zei ik ook toe. Tijdens een meeting kreeg ik een lijst met nummers met telkens een verhaaltje erbij. Bij liedjes van Stef Bos of Milow bleef er praktisch niets meer over qua keuzes. Ik keek dan maar naar liedjes van Stef die ik nog maar zelden had gehoord. Ik kwam uit bij dat liedje ‘Door de wind, door de regen’ dat Stef maakte voor Ingeborg voor het Eurovisiesongfestival in 1989. Hij was daar niet zo trots meer op, ik wel. Hoorde ik die tekst en die opname, dat paste helemaal niet. Dat snap ik wel : ‘t waren andere tijden. Toen luisterde ik thuis hoe ik het wilde brengen en zo is dat gegroeid. Ik had geen idee dat het toen zo’n hit was in Vlaanderen. Misschien mocht ik er toch niet aan sleutelen, maar we maakten er wel iets moois van.”

Inderdaad, de nieuwe ‘Door de wind, door de regen’ klinkt zoals het in 2020 moet klinken. Je maakte er een heel mooie bewerking van. Proficiat alvast !

Miss Montreal : “Dankjewel ! Stef schreef het voor zijn moeder toen er bij haar kanker werd vastgesteld. Vorig jaar – tijdens de opnames van ‘Beste Zangers’ – overleed mijn 57-jarige stiefpapa ook aan kanker. We maakten hetzelfde mee…”.

Welke emotie gaat er door je heen wanneer je dit liedje zingt ?

Miss Montreal : “De eerste emotie is spanning. De tweede emotie is mijn familie en ik denk dan aan mijn familie, die niet meer leeft. Op het einde voel ik mij heel sterk, omdat ik door die emotie heen geraakte. Ik huil niet, ik huil wel. Maar dan heb je het idee : ik sta hier wel. Ik zong het, het is mij gelukt. Ik ga van spanning naar verdriet, naar enige trots en blijheid.”

Ingeborg is onze West-Vlaamse trots. Heb je haar al ontmoet ?

Miss Montreal : “Ik heb haar één keer ontmoet via Facetime. ‘t Was heel leuk, wat een lieve vrouw ! Een heel bijzondere vrouw. Ik ben heel blij dat Stef al zei : Dit is niet meer mijn nummer, dit is nu van jouw. Ook Ingeborg liet dat op zo’n manier weten. Ze is heel blij dat dit nummer een nieuwe kans krijgt. Ze gunt het mij van harte. Ik kreeg de toestemming, de goedkeuring van Stef en haar én dat maakt het zo mooi. De cirkel is rond.”

Al de West-Vlamingen zijn lieve mensen hoor.

Miss Montreal : “Weet ik, ze zijn allemaal zo lief. I love you !”

Miss Montreal over 'Door de wind' :

Ga je door dat succes nu nog meer nummers in de Nederlandse taal opnemen ? Is dit liedje nu eindelijk het begin van een nieuw muzikaal hoofdstuk in je leven ?

Miss Montreal : “Sinds vorig jaar maart besloot ik nog enkel in ‘t Nederlands te zingen. Ik blijf dat dus doen. Door dat programma zagen de mensen nu dat ik niet enkel blije songs, maar ook triestige liedjes kan brengen. Dat geeft mij ruimte voor een breed repertoire. Ik wil snel met iets nieuws komen, maar ‘Door de wind’ kan ik dat nu doen. Ik breng enkel nog deze maand een Engelstalig kerstlied uit. Die lag nu klaar. De single komt uit in Nederland, maar als jullie er behoefte aan hebben, breng ik mijn kerstlied misschien ook in Vlaanderen uit.”

Je bent al een hele tijd bezig met muziek. Welke lessen heb je al geleerd uit je carrière ?

Miss Montreal : “Ik heb geleerd : muziek gelijkt mooier dan het is, maar het is ook vaak mooier dan het lijkt. Ik kan al mijn emoties erin kwijt. De grootste les die ik leerde : hoe groot je ook wordt, hoe klein je ook blijft. Je moet – ongeacht wat iedereen zegt – dicht bij jezelf blijven. Ik kom nog wel eens op de radio zonder make-up op, dan zie ik ze weer kijken. Maar dit is dan zoals ik ben en dan maak ik mij niet druk erin. Wees wie je bent en dat brengt je het verst van al.”

Merci voor de babbel. Namens ons weekblad wensen we je nog veel mooie muzikale momenten toe.

Miss Montreal : “Hartelijk dank voor de babbel.”

We vroegen ook een reactie aan Ingeborg Sergeant, die in Sint-Kruis-Brugge woont en die in 1989 dit liedje zong tijdens het Eurovisiesongfestival.

Ingeborg : “De manier waarop Sanne het liedje vertolkt, is grote klasse. Het liedje heeft alle deuren geopend in mijn levensloop als zangeres, performer en mens. Meer dan dertig jaar later kijk ik terug met mildheid. Ik ben geen zangeres meer, ik ben nu gediplomeerd psychotherapeut en kijk met groot respect naar deze krachtige zangeres, die het liedje helemaal nieuw gemaakt heeft. Ik wens haar alle goeds toe.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.