Luk Alloo trok donderdagavond door de Oostendse Vuurtorenwijk tijdens ‘Alloo Live’

Luc Alloo luistert naar het verhaal van Adrien. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Donderdagavond trok Luk Alloo door de straten van de Oostendse Vuurtorenwijk op zoek naar sterke verhalen. Hij deed dat voor zijn programma ‘Alloo Live’ op VTM. Elke donderdag trekt hij door de straten van een stad, telkens in een andere provincie. Op de Vuurtorenwijk ontmoette hij onder andere Georges, Emiel, Franky, Johny en Adrien.

De eerste stop tijdens het live-programma was bij Emiel Cassiman (74). Emiel woont samen met zijn vrouw en zoon Mike in de Koopvaardijstraat. Alloo was vooral geïnteresseerd in de hobby’s van het koppel. “Ik verzamel een beetje van alles”, vertelt Emiel. “Van treintjes tot kerststallen. Daarnaast ben ik een motorliefhebber. Mijn vrouw doet dan weer graag de rommelmarkten. Luk vroeg ons of we zouden verhuizen, verwijzend naar de opeen gestapelde dozen in de gang. Daar zit alle verkoopbare materiaal in voor de rommelmarkt.” Het koppel zorgt voor hun 42-jarige zoon Mike die aan het syndroom van down leidt. “Dat is niet altijd even gemakkelijk geweest, maar we zouden ons een leven zonder Mike niet kunnen voorstellen. Leven met ons twee zou nooit hetzelfde zijn zonder Mike.”

Luk Alloo deed vooraf wat research over de Vuurtorenwijk. “Ik weet bijvoorbeeld dat ze ook OPEX zeggen tegen deze wijk en waarom ze dat doen”, zegt Luk. “Daarnaast weet ik dat hier vroeger vooral vissers woonden met hun familie. Die zijn ondertussen bijna allemaal vertrokken, al merk je dat er toch nog veel mensen wonen die iets – rechtstreeks of onrechtstreeks – met de scheepvaart te maken hebben.”

Vlak na de eerste reclame verschijnt mimespeler Francis De Clercq (45) voor de camera. “Ik woon sinds kort in Mariakerke en kwam speciaal naar hier om Luk te zien”, zegt hij. “Ik heb 15 jaar in het Brusselse gewoond en kwam speciaal naar Oostende om van mijn hobby mijn beroep te maken. Oostende is immers een echte cultuurstad geworden. Ik hoop ooit te kunnen optreden voor een groot publiek. Ik speel soms wel wat op straat, maar een echt publiek lijkt me des te mooier.”

Ook bij Georges Lambrecht ging Luk langs. Georges is een linedancer en voer vroeger als visser over de woelige zee. Later koos hij voor een job bij DAB Vloot. Ondertussen geniet hij van zijn pensioen. “Ik demonstreerde Luk hoe hij moest line-dansen, maar mee doen zat er precies niet in”, lacht Georges, die Luk ook over zijn vroeger drankprobleem vertelde. “Ik zit er niets mee in om daarover te vertellen. Het is wat het is. Maar ik ben wel trots om te kunnen zeggen dat ik mijn laatste pint zes jaar geleden heb aangeraakt.”

Aan de overkant van Georges woont Franky. Franky raakte ooit zwaargewond in een ongeluk en wil binnenkort de Mont Ventoux beklimmen. “Ik wil duizend uren op de hometrainer fietsen”, zegt Franky. “Mijn vrouw verklaart me zot, maar ik moet een doel hebben in mijn leven. Wel, dat is mijn doel.” Verder kwamen ook nog Tamara aan de beurt met haar verzameling Star Wars-figuren en Johny die zijn Fillipijnse vrouw leerde kennen via een huwelijksbureau. Vlak om de hoek stond Adrien buiten met zijn Yvette. Het koppel leerde elkaar op oudere leeftijd kennen en is ondertussen 22 jaar samen. Afsluiten deed Luk in Café Opex. “Het blijft mij verbazen dat mensen zo open zijn”, vertelt Luk vlak na de uitzending. “Men zegt soms dat West-Vlamingen niet durven babbelen. Wel, de mensen op de Vuurtorenwijk bewezen vanavond het tegendeel. Ik heb de Vuurtorenwijk beter leren kennen. Wat ik in Café Opex heb gezien, zag ik nooit eerder: mensen van alle leeftijden door elkaar. Oudere mensen die kaarten en mensen die er genieten van een pintje, maar ook jeugdig volk die er geniet van het gezellig samen zijn.” Het leven is goed op de OPEX.” Luk sloot de uitzending af met een tournée générale voor het hele café.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier