https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Orgelconcerten kleuren mee de zomer in Roeselare

Van links naar rechts zien we Martine Titeca, Peter De Poorter, Karel Huyghebaert, Isabelle Vermeersch, Geert Messiaen, Tine Eeckhout, Eric Hallein en Dirk Lievens. (foto SB)© Stefaan Beel
Van links naar rechts zien we Martine Titeca, Peter De Poorter, Karel Huyghebaert, Isabelle Vermeersch, Geert Messiaen, Tine Eeckhout, Eric Hallein en Dirk Lievens. (foto SB)© Stefaan Beel
Thomas Dubois

Binnenkort start het 39ste werkjaar van de Orgelkring Adriaen Willaert. Het orgelfestival bestaat zoals ieder jaar uit twee delen: het Stadsorgelfestival en het Internationaal Orgelfestival Adriaen Willaert. Het eerste concert staat op 4 juli geprogrammeerd.

“Het is een goede traditie dat de orgelkring ons rijk orgelpatrimonium in de kijker zet met een reeks orgelconcerten. Ondertussen is het festival een vaste waarde die de kenners binnen de wereld van de orgelmuziek weet te bekoren. Zeker de samenwerking met solisten, koren en orkesten zorgt ook dit jaar voor een boeiende concertkalender. We hebben in Roeselare een sterke orgeltraditie en enkele waardevolle kerkorgels. Met de orgelconcerten zetten we de deuren naar de orgelmuziek open voor alle Roeselarenaars, orgelmuziekkenners of niet”, vertelt schepen van Cultuur Dirk Lievens.

Tijdens de zomer heb je het Stadsorgelfestival Adriaen Willaert. “De miniconcerten (30’) van het Stadsorgelfestival zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op verschillende orgeltypes van het Roeselaars patrimonium. De muziek die gebracht wordt, is licht verteerbare klaviermuziek uit verschillende stijlperiodes en is bedoeld als kennismaking met het orgel als muziekinstrument buiten een liturgische, kerkelijke context. Zowel de geroutineerde als de beginnende muziekbeluisteraars komen hier aan hun trekken en zullen verrast zijn door de rijkdom van het Roeselaars orgelpatrimonium waar zo’n 500 jaar orgelmuziekgeschiedenis op authentieke wijze kan vertolkt worden”, aldus schepen Dirk Lievens.

De miniconcerten worden gebracht door Eric Hallein, artistiek leider en Organist in Residence van de Orgelkring Adriaen Willaert en de Organ Association Adriaen Willaert.

De volgende miniconcerten staan op het programma: Heilige Kruisverheffingskerk (zaterdag 26 juni, 16 uur), Onze-Lieve Vrouwekerk (zaterdag 26 juni, 17 uur), Sint-Michielskerk (zondag 8 augustus, 16 uur), Onze-Lieve-Vrouwekerk (zaterdag 18 september, 16 uur), Sint-Martinuskerk (zaterdag 16 oktober, 17.30 uur) en Protestantse Kerk (zondag 19 december, 16 uur).

Ook klarinet en zang

Tijdens het Internationaal Orgelfestival Adriaen Willaert komen de verschillende orgels zowel solistisch als in samenspelverband aan bod. Behalve op de internationaal vermaarde organisten focussen we dit jaar ook op klarinet, solozang en vocaal ensemble.

Het eerste concert staat op zondag 4 juli om 16 uur op het programma in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Ludo Geloen speelt orgel, Kevin Casteleyn klarinet. “De Roeselaarse klarinettist Kevin Casteleyn brengt een gevarieerd programma in samenspel met het orgel, een minder bekende combinatie, maar heel aantrekkelijk om te beluisteren, het orgel is immers het beste orkestvervangende klavierinstrument”, klinkt het.

“De licht verteerbare klaviermuziek is bedoeld als kennismaking met het orgel”

Op zaterdag 21 augustus moeten we ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn voor een concert met Ilze Bertrand op orgel, tenor is Roeselarenaar Tore Tom Denys. “Tore Denys komt dit jaar voor de tweede keer optreden voor de Orgelkring Adriaen Willaert, de eerste keer was acht jaar geleden. Hij brengt een renaissanceprogramma met onder meer muziek van Adriaen Willaert. Tore Denys is sinds begin dit jaar Cultureel Ambassadeur van Roeselare.”

De andere concerten staan op zondag 12 september en zaterdag 13 november op het programma. Meer info volgt later.

Voor een ticket betaal je 10 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten