Ook ‘kleine’ bioscopen klaar om open te gaan: 1.500 van de 4.000 zitjes beschikbaar

Uitbaters van bioscoopzalen hopen de komende weken langzaam maar zeker weer volk over de vloer te krijgen. (Foto Belga) © belga
Bert Vanden Berghe

Goed nieuws voor de filmfanaten die al maandenlang hun favoriete habitat moeten missen. Vanaf woensdag 1 juli openen de bioscopen opnieuw de deuren. Kinepolis opent de complexen in Kortrijk, Brugge en Oostende, maar ook de ‘kleinere’ bioscopen zijn er klaar voor, zo blijkt uit een rondvraag. We geven een overzicht.

Laat ons eerst beginnen met het ‘mindere’ nieuws. Omdat de situatie in de VS nog altijd behoorlijk zorgwekkend is, zet Hollywood hun bioscoopreleases nog even on hold. Kleinere films verschijnen in de zaal, zoals Big Trip, Bloodshot (met Vin Diesel), Line of Duty, I Still Believe, The Hunt en Spike & De Magische Steen, maar enkele grote kleppers werden de afgelopen week nog maar eens uitgesteld. Concreet verkast de live-action versie van de Disney-film Mulan nu naar 21 augustus in plaats van 24 juli. Ook de actiethriller Tenet van regisseur Christopher Nolan werd naar 12 augustus verschoven.

De veelbelovende actiethriller Tenet moet (zeker in de VS) de bioscoopzomer toch wat redden. In de film zien we John David Washington, zoon van Denzel Washington. (GF)
De veelbelovende actiethriller Tenet moet (zeker in de VS) de bioscoopzomer toch wat redden. In de film zien we John David Washington, zoon van Denzel Washington. (GF)

In het aanbod vinden we nu films die eind maart net in de bioscoop te zien waren of recente kleppers. Cityscoop uit Roeselare haalt zelfs Titanic uit 1998 weer van onder het stof.

1. Cityscoop in Roeselare – vanaf 1 juli

Het familiebedrijf zet alles op alles qua voorzorgsmaatregelen. Tickets kunnen enkel online gekocht worden en cash wordt er niet aanvaard in de shop. Over alle zalen heen worden slechts 400 van de 1.200 zitjes ingevuld. Zij vullen hun aanbod aan met enkele kleppers die hoge ogen gooiden op de Oscars, van Bohemian Rhapsody tot 1917.

www.cityscoop.be

2. Budascoop in Kortrijk – vanaf 1 juli

De bekende Kortrijkse bioscoop start woensdag met 86 in plaats van 300 plaatsen. “Alle regels werden gevolgd. We hebben telkens een ander tijdslot, en een groot gebouw met voldoende uitgangen, dus daar zitten we zeker goed”, klinkt het bij programmator Lieve Vankeirsbulck. “We hebben de afgelopen week een nieuw ticketsysteem uitgewerkt, waarbij mensen online ook hun stoel kunnen reserveren (al blijft cash en ter plaatse ook mogelijk, red.) en ze dus zeker niet naast iemand moeten zitten buiten hun bubbel. In augustus pakken we uit met openluchtcinema.” Daar worden enkele cinefiele kleppers als The Lighthouse en Midsommar geprogrammeerd. “Het is een heel nieuw systeem van werken, na deze crisis, maar we hebben er heel veel goesting in”, klinkt het tenslotte.

www.budakortrijk.be

3. Cinema Koksijde – vanaf 1 juli

Cinema Koksijde heeft zes zalen, goed voor twee keer 147, 204 en 278 zitplaatsen. “We schroeven die terug tot de helft”, weet Pieterjan Vanden Bussche, die zijn tiende jaar als bioscoopuitbater wel anders had ingebeeld. “Ik heb veel chips en drank moeten weggooien, omdat die over datum zou zijn als we opnieuw open gaan.” Ook hier worden alle maatregelen gerespecteerd. Tickets kopen kan nog niet online, maar cash betalen in de bioscoop kan wel nog. “Al raden we iedereen aan om zoveel mogelijk met de bankkaart te betalen. Qua aanbod proberen we een zo breed mogelijke mix te brengen, al is het jammer dat we nog even moeten wachten op kleppers als Tenet en Mulan. Het enige voordeel is dat we volgend jaar wel een goedgevuld filmjaar krijgen”, klinkt het positief.

www.cinemakoksijde.be

4. Lumière in Brugge – vanaf 1 juli

Bioscoop Lumière telt vier filmzalen, met 150, 76, 60 en 45 zitjes. Ook zij zien het potentieel aantal bezoekers teruggeschroefd tot minder dan de helft. Hier wordt de kassa afgeschaft, net als de papieren filmtickets. Er wordt ingezet op online tickets, waarvan de QR-code ingescand wordt op de smartphone. Dat systeem bestond al voor de crisis, maar werd nu geoptimaliseerd. Hun online platform, waar ze bioscoopfilms thuis aanboden, blijft wellicht bestaan. Al blijven ze daarvoor wel afhankelijk van de distribiteuren.

www.lumierecinema.be

Beverly Screens in Knokke. (GF)
Beverly Screens in Knokke. (GF)

5. Beverly Screens in Knokke – vanaf 3 juli

Beverly Screens draait al mee sinds de jaren tachtig en heeft vier zalen, van 293, 202, 124 en 75 zitplaatsen. De bioscoop, pal in het centrum, opent vanaf vrijdag de deuren, uiteraard ook volgens de maatregelen. “Met gemengde gevoelens”, klinkt het daar. “Eigenlijk was alles beter nog gesloten geweest tot september, waarna we dan weer volledig konden open gaan. Maar nu kruipt er veel tijd, geld en moeite in al die maatregelen. Als kleine speler is dat allerminst simpel.” Beverly Screens biedt straks een mix aan van recente en nieuwe films. Bij mooi weer zijn er geen voorstellingen voorzien om 15 uur en 17.30 uur. Dat wordt ten laatste om 12 uur op diezelfde dag bepaald.

www.beverlyscreens.be

6. Cinema Rio in De Haan – vanaf 3 juli

Programmator Ronny Maheur is volop bezig met de voorbereiding. Hij beschikt over 153 plaatsen. Dat worden er straks 60 of 70. “Afhankelijk van het aantal mensen en de grootte van de bubbels. De bedoeling is dat we zoveel mogelijk de afstand kunnen bewaren, al heb ik ook het geluk dat de rijen zetels vrij ver uit elkaar staan. Ik reken in elk geval op het gezond verstand van de mensen.” Cash betalen kan hier overigens wel, al verwacht Ronny dat veel mensen de voorkeur zullen geven aan een bankkaart. “Ons grote voordeel is dat we enkele Franse films in ons aanbod steken, hier in De Haan is daar wel degelijk een publiek voor. En natuurlijk is deze crisis heftig. Maar nu mogen we niet naar de opbrengst per vertoning kijken, maar hopen dat het op jaarbasis meevalt.”

www.cinemario.be

7. Cinéstar in Waregem – vanaf 8 juli

Cinéstar in Waregem opteert om pas volgende week te openen. “Op 8 juli verschijnen enkele nieuwe kinderfilms, en daar willen we op inzetten”, klinkt het bij Veerle Coucke. Popcorn is niet verkrijgbaar, chips wel. Tickets kan je ook online kopen. “We voorzien verschillende starturen, kwestie dat niet iedereen gelijktijdig binnen- en buitenkomt. Met onder meer plexiglas respecteren we alle veiligheidsmaatregelen.” Cinéstart beschikt over drie zalen, van 246, 202 en 98 plaatsen. Het aantal plaatsjes wordt nu teruggeschroefd naar 200 in totaal. “Ik hoop dat we de klanten snel terugzien”, klinkt het.

www.cinestar.be

Cinema De Keizer in Lichtervelde blijft deze zomer gesloten. (Foto Westtoer)
Cinema De Keizer in Lichtervelde blijft deze zomer gesloten. (Foto Westtoer)

8. Cinema De Keizer in Lichtervelde – niet open

In de zomer sluit de bijna honderd jaar oude bioscoop steevast de deuren, en dat is dit jaar ook zo, bevestigt Sofie Eeckemans. “We zijn ook een vzw, waarbij alles afhangt van de vrijwilligers. Omdat we enkel open zijn in de vakanties, hebben we slechts één vakantie verloren. Dat valt op te vangen, omdat we een goede kerst- en krokusvakantie achter de rug hebben. Als alles goed gaat zijn we opnieuw open in de herfstvakantie. Het is nog te vroeg om te zien welke veiligheidsmaatregelen we daar moeten voorzien, maar we geloven wel dat het haalbaar is.”

www.cinemadekeizer.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten