Online lezing sluit tentoonstelling in bibliotheek af

Het Meulebeekse Dichterscollectief met v.l.n.r. : Luc Bouckhuyt,Nico Wille, Johny Boussauw, Tom Veys, Geert Tallieu, Lieven Van Parys, Carine Tallieu, Hanne Delmotte en Linda Denys.© LB
Het Meulebeekse Dichterscollectief met v.l.n.r. : Luc Bouckhuyt,Nico Wille, Johny Boussauw, Tom Veys, Geert Tallieu, Lieven Van Parys, Carine Tallieu, Hanne Delmotte en Linda Denys.© LB
Redactie KW

‘In Vuur en Vlam’ is de alleszeggende titel van de online lezing die op zondag 7 februari om 11 uur plaatsvindt en geldt als afsluiter van de tentoonstelling ‘Brand’ in de Vondelbibliotheek.

Bib-coördinator Rita Latrez: “ ‘Brand’ verwijst naar de historische boekenverbrandingen die in Berlijn in 1933 plaatsvonden. Het is eveneens een aanklacht tegen de beknotting van de vrije meningsuiting die in heel wat landen nog heden ten dage plaatsvindt.”

Verboden boeken

“De tentoonstelling werd op 10 januari geopend met een online lezing door Arnoud Van der Straeten die de boekenverbrandingen in hun context plaatste. Afsluiten doen we nu met het voorlezen van enkele passages uit de ‘verboden boeken’.”

“Hiervoor konden we een beroep doen op Linda Denys, lid van Curieus en mede-organisator van de tentoonstelling, op Geert Tallieu die in onze bib enkele voorleesmomenten voor zijn rekening neemt en tenslotte op Luc Bouckhuyt, lid van het Meulebeeks Dichterscollectief.”

Luc brengt enkele gedichten uit Baudelaires werk Les Fleurs du Mal , in vertaalde versie: De Bloemen van het Kwaad. Geert leest een passage voor uit het werk van Emile Zola Germinal, de Mijn en Linda Denys voert een hedendaags Turks auteur ten tonele die momenteel gevangen zit door zijn geschriften. Ze leest een passage uit Ik zal de wereld nooit meer zien van Ahmet Altan.

Vanzelfsprekend zullen de werken en hun auteurs eerst geplaatst worden in het tijdsbeeld van toen of nu. Muziekfragmenten versterken het geheel.

Vooraf inschrijven

Wie deze lezing wil volgen, dient vooraf in te schrijven via https://meulebeke.bibliotheek.be/activiteiten of 051 54 13 80, aan de balie van de bib of via e-mail: bibliotheek@vondel.meulebeke.be . Je krijgt dan een link om gratis deel te nemen.

Wie de tentoonstelling Brand wil bezoeken, kan nog tot zaterdag 13 februari in de bib terecht tijdens de openingsuren. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier