Nieuw gedicht op trappen Chaletstraat ter ere van Vrouwendag in Oostende

Nessrin Ehmed Mohammad is trots op haar gedicht.© Gillian Lowyck
Nessrin Ehmed Mohammad is trots op haar gedicht.© Gillian Lowyck
Gillian Lowyck

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vind je in de Chaletstraat een vers uit een gedicht van Nessrin Ehmed Mohammed en Eva Cox. Het gedicht heet Toekomst en gaat over alle vrouwen.

Nessrin Ehmed Mohammed (44) en Eva Cox schreven samen voor Vrouwendag een gedicht. Nessrin is een Koerd afkomstig uit Syrië en het is het eerste gedicht dat ze in het Nederlands schreef.

“Vroeger schreef ik vaak gedichten en kortverhalen in het Koerdisch en Arabisch”, vertelt ze. “Sinds ik in België woon, heb ik daar jammer genoeg geen tijd meer voor gehad. Ik ben actief als vrijwilliger bij FMDO, waar ik bezig ben met taal.”

Mijn droom? Een eigen dichtbundel in het Nederlands

Nessrin ging samen met dichteres Eva Cox aan de slag. “Ik ben geen fan van elk om beurt een lijntje te schrijven”, gaat ze verder. “Daarom schreef ik het gedicht en daarna zaten we samen om het opnieuw te schrijven, om elk woord te bekijken. Een gedicht moet ook muziek hebben en dat is wat moeilijker voor mij, aangezien Nederlands niet mijn moedertaal is.”

Universeel gedicht

Het resultaat heet ‘Toekomst’. “Het gedicht gaat over vrouwen in het algemeen. Ik hoop dat elke vrouw die het leest, er iets in herkent. Het maakt niet uit van waar je bent, of welke taal je spreekt. Het is universeel.”

Momenteel is Nessrin bezig met een dichtbundel te vertalen van het Koerdisch naar het Nederlands. “Zo blijf ik oefenen. Mijn droom? Een eigen dichtbundel in het Nederlands. Dat is de uitdaging.”

Gezandstraald in de trappen

Op het pleintje aan de Chaletstraat staat een vers gezandstraald in de trappen: ‘Hier tel ik mijn littekens op mijn meisjeshart- het leven is geen oorlog- terwijl mijn dochter een glimlach plukt voor iedereen die haar ziet.’

Via een QR-code kan je het volledige gedicht lezen.

Het initiatief is een samenwerking tussen Avansa Oostende-Westhoek, CM, Beweging.Net, SamenDivers, FMDO, ACOD en Stad Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier