Nele en Dries uit Kortrijk halen met winkeltje ‘Records & Things’ meer uit hun leven

Nele Vanthomme en Dries Beernaert van Records & Things: “Een vinylplaat is vaak een kunstobject.”© Kurt De Schuytener
Nele Vanthomme en Dries Beernaert van Records & Things: “Een vinylplaat is vaak een kunstobject.”© Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

We denken allemaal in hokjes, of we dat nu willen of niet. Vandaar dat Nele Vanthomme en Dries Beernaert voor velen misschien ‘anders’ zijn. Sommige oude klanten van het kleine kruidenierswinkeltje in de Kortrijkse Boerderijstraat zouden schrikken als ze even binnen zouden gluren achter dat bevallige geveltje waar sinds juli Records & Things huist. Wanneer Dries er niet staat, met zijn stoere rockersbaard en doodshoofden op zijn armen getatoeëerd, dan is het zijn vrouw, Nele, met stretchers in de oorlellen. Ruwe bolsters, blanke pit. Ze delen er wat ze graag zien en horen.

Het is vooral de huiselijkheid die opvalt in het knusse winkeltje. Dan hebben we het niet alleen over de pantoffels waarmee Dries er over de vloer sloft. Die trekt hij nu eenmaal altijd aan als hij thuis is. Nele en Dries hebben een deeltje van hun woonkamer opgeofferd om met de wereld te kunnen delen wat hen bezighoudt, wat ze graag zien, horen en maken. Iedereen is er welkom. Muren slopen, veel liever dan ze optrekken. Mensen aantrekken, ermee verbroederen, veel liever dan ze afstoten. Moeilijk in deze tijden.

Is dat alles wat er is?

Als een mens de kaap van de veertig nadert, wil hij al eens over de dingen gaan nadenken. Dries amuseert zich nog altijd met het labo-en protowerk dat hij al jaren als gediplomeerd elektricien bij een verlichtingsfirma uitvoert. Nele kan veel van haar creativiteit kwijt in haar werk als textielontwerpster. “Maar mijn vrouw en ik wilden na de werkuren de overgebleven energie die niet naar de kinderen gaat, besteden aan bezigheden waar we zelf iets uithalen”, zegt Dries. “Een mens gaat hele dagen werken en op vrije dagen pikt hij eens een voetbalwedstrijd of een concert mee, hij zoekt wat platen op een beurs, maar vroeg of laat wordt hij geconfronteerd met de vraag: is dat alles wat er is? Wij wilden onze tijd en energie goed benutten. Iets doen waarin we onze passie en onze liefde kwijt konden.” Nele knikt, maar zegt het anders: “Eigenlijk willen we op deze plek gewoon onze zin doen. Dit is ons wereldje. En iedereen die ervoor openstaat is hier welkom.”

Muziek én kunst

“Het idee sluimerde al langer door ons hoofd,” zegt Dries. “We zochten naar het geschikte plekje. Tot we ineens dachten: waarom doen we het niet gewoon hier? Er moest toch een scheidingswand komen tussen onze leefruimte en de winkelingang van vroeger.” In plaats van een hal te maken of een portaal, maakten ze er gewoon een klein winkeltje van. “Het was Nele die zei: We kunnen een platenwinkeltje beginnen. En we kunnen er ook wat kunst brengen. Mijn vrouw en ik hebben allebei een gezonde interesse voor muziek – we spenderen al jaren heel veel tijd in The Pit’s en schuimen het land en de buurlanden af om concerten mee te pikken – maar ook in kunst zijn we heel geïnteresseerd. Door de werelden van kunst en muziek samen te brengen, wilden we ook drempelverlagend werken. Veel mensen durven niet zomaar een kunstgalerie binnen te gaan. Hier ontdekken ze kunst terwijl ze in de platenbakken aan het grasduinen zijn.”

“Wat wij graag zien en horen, willen we delen met de bezoeker” – Dries Beernaert

Momenteel exposeert er even geen artiest van buitenshuis. Alleen de intrigerende miniatuurtjes van Nele zijn te zien, minuscule schilderijtjes en tekeningen op canvas en karton van gezichten en taferelen met een verhaal. “Eigenlijk willen we de ruimte hier vooral aanbieden aan mensen die (nog) niet meedraaien in de kunstwereld, maar die gewoon dingen maken omdat het hun passie is”, zegt Nele. “Doordat de ruimte zo klein is, krijg je hier in meer ‘normale’ tijden vaak ontmoetingen tussen de kunstenaar en de bezoeker. Alles gaat hier heel naturel. Het is net de ongedwongen sfeer die ons zo aanspreekt. Door de interactie met de klanten doen wij zelf voortdurend ontdekkingen.” De klant wordt ook een beetje deel van de familie. Kleine Robbe zit er met een koptelefoon op naar zijn kinderplaten te luisteren en dochtertje Noor verkoopt er haar kleurrijke, zelfgemaakte badges. Ook enkele van haar schilderijtjes hangen er op. Er is zelfs al een werkje van haar verkocht.

Emoties in aanbieding

Hoe beperkt ook het aanbod in dat piepkleine winkeltje is, je ziet en hoort er vooral eigenzinnig werk. “Ons aanbod gaat van heel gekke garagepop uit Singapore, over rockabilly van de jaren ’50 & ’60, soul van Mississippi Records uit de States, vreemde geluidscollages, pure noise, zweverige pop, Brusselse folkmuziek, obscure Griekse muziek van vroeger tot snoeiharde punk. Het gaat van experimenteel tot klassiek. Er ligt hier werkelijk van alles in de rekken, omdat we ook vinden dat muziek een gevoel is. Als je je als mens tot één gevoel beperkt, dan is het maar triestig. Nee, we willen hier alle emoties aanbieden,” zegt Dries.

Hij haalt zijn materiaal vaak van heel kleine labels die louter op vinyl en zelfs op ouderwetse audiocassettes werken. Labels als Ultra Eczema, Knotwilg, Kraak Records of Moving Furniture. “Een vinylplaat is in vele gevallen nog een kunstobject. Soms zijn er maar 300 exemplaren van. Het is allemaal net nog wat romantischer en echter. Wat we ook aanbieden, het zijn zaken die we graag horen en zien. We willen dat delen met de mensen die hier over de vloer komen.”

Interactie primeert

Records & Things opende de deuren in juli 2020. Ze hebben er nog geen coronavrije dagen gekend. De winkel is slechts open op vrijdagavond en zaterdag. “Als we niet moeten werken”, verduidelijkt Nele. “We doen hier onze zin. Eigenlijk zijn we ook niet van plan om online te werken, maar gezien de tijden sturen we momenteel wel platen op naar mensen die het vragen. Maar de essentie voor ons is net dat hier volk binnenkomt, het gaat ons om de interactie. Je leert dingen kennen door met de klanten van gedachten te wisselen. Je komt tot veel meer ontdekkingen als je mensen binnenlaat.”

Alle mensen zijn gelijk, maar tegelijk zijn we ook allemaal verschillend, anders. ‘Anders’ zoomt in op mensen die bewust of onbewust afwijken van de norm. Noem ze ‘buiten gewoon’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier