Yri Vanhove oogst succes met gevoelige nummers over eigen leven: “Je mag je soms verloren voelen”

Yri Vanhove beklemtoont dat zijn liedjesteksten ook vrolijkheid en hoop bevatten. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De jonge artiest Yri Vanhove, die bij zijn pleegouders in Knokke woont, oogst dezer dagen veel succes op YouTube met zijn nummer ‘Verloren’. Het werd intussen bijna 60.000 keer bekeken. “Net als mijn vorig nummer ‘Taboe’ put ik onder meer inspiratie uit mijn erg moeilijke jeugd, waarin ik voor mijn zestiende al elf keer verhuisde”, vertelt Yri. “Maar toch zit er ook vrolijkheid en hoop in mijn teksten.”

We ontmoeten Yri Vanhove (24) in de woonkamer bij zijn pleegouders, in de omgeving van het station van Knokke. Yri is voor zijn nog jonge leeftijd uitzonderlijk bedachtzaam en sereen. De jonge muzikant, die werkt als zorgkundige bij twee woonzorgcentra in Knokke-Heist, werd door het leven nog niet gespaard.

Tien kinderen, drie vaders

“Ik groeide op in een gezin van tien kinderen waarvan ik de derde oudste was. De kinderen waren van drie verschillende vaders maar die zijn nooit echt aanwezig geweest in het gezin. Het was een erg moeilijke situatie. Van een goede opvoeding, of opvoeding tout court eigenlijk, was er nauwelijks sprake. Omdat ik bij de oudere kinderen was, kwam een groot deel van de opvoeding en de zorg voor de anderen bij mij terecht”, vertelt Yri.

“Het leek ook wel alsof we steeds op de vlucht waren voor allerlei instanties. Nog voor mijn zestiende ben ik elf keer verhuisd. Ik heb zo in alle hoeken van de provincie gewoond. Op mijn zestiende was de maat voor mij vol. Ik koos er voor om thuis weg te gaan. Na wat omzwervingen kon ik terecht bij een ouder echtpaar in Knokke waar ik vroeger als kind al op vakantie kwam. Die mensen zijn mijn pleegouders geworden. Ik ben hen enorm dankbaar want ze betekenen heel veel voor mij. Ze zorgen voor rust en stabiliteit.”

Iry koos bewust voor een opleiding en job als zorgkundige. Zo kan hij later ook zorgen voor zijn pleegouders die intussen al flink op leeftijd zijn. “Mijn pleegmoeder is 82 en pleegvader 85. Mijn pleegmoeder is nog redelijk goed maar mijn pleegvader komt nauwelijks nog buiten”, vertelt Ivy. “Ik wil er zijn voor hen zoals zij er ook voor mij zijn geweest.”

Veel invloeden

Iry pende in zijn moeilijke jeugdjaren al regelmatig zijn gevoelens en ervaringen neer op papier. Daar kwam later ook wel poëzie van. “En sinds enkele jaren ben ik bezig mijn gevoelswereld om te zetten in muziek”, gaat Iry verder. “Ik breng Nederlandstalige songs met veel verschillende muzikale invloeden, zoals hiphop maar ook wel country. Mijn eerste professioneel opgenomen single Taboe heeft me aangemoedigd om door te blijven gaan met muziek en mijn verhaal te blijven delen. Met meer dan 24.000 views op YouTube en 100.000 streams op alle muziekplatformen samen, ben ik enorm dankbaar voor de steun van mijn fans en de groeiende gemeenschap rond mijn muziek.”

Leuke videoclip

“Samen met Giga Productions heb ik nu een nieuw nummer uitgebracht, namelijk Verloren. Het is op YouTube verschenen en het nadert nu de 60.000 views. We hebben het dan ook echt professioneel aangepakt met een leuke videoclip waarvoor we op diverse locaties hebben gefilmd; onder meer in Oostende waar ik ook een tijdje heb gewoond. De boodschap van dit nummer spreekt over het gevoel van verlorenheid in het leven en het vinden van je eigen pad, zelfs als dit betekent dat je buiten de gebaande paden moet treden. Mijn boodschap is dat het oke is om je soms verloren te voelen. Voor mij persoonlijk betekent het nummer heel veel omdat het mijn eigen reis weerspiegelt en mijn zoektocht naar identiteit en richting in het leven. Dit klinkt misschien ernstig en donker maar er zit zeker ook vrolijkheid en hoop in mijn teksten.”

Voorlopig werd de muziek van Iry nog niet opgepikt door de Vlaamse radiozenders, maar een van zijn nummers werd wel al gedraaid op de Nederlandse zender NPO 2.

Geen alcohol

“Mede door de steun van mijn grootouders, maar ik denk ook wel door mijn eigen vaste wil, voel ik me na moeilijk jaren nu wel goed in mijn vel. Ik drink al drie jaar geen alcohol meer, omdat ik de gevolgen van alcoholmisbruik teveel heb gezien, en heb al vier jaar een vaste vriendin. Nu hoop ik alleen nog dat nog veel meer mensen mijn muziek ontdekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier