Cowboys & Aliens viert zilveren jubileum in zaal Daverlo: “Op het podium zit ik in een andere wereld”

De vier stonerrockers van Cowboys & Aliens. (foto Trees Rommelaere)
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Op zaterdag 20 november viert de Brugse stonerrockband Cowboys & Aliens haar 25ste verjaardag in Cultuurzaal Daverlo. Tijdens een gala-avond zal het kwartet in wisselende bezettingen met zevenmijlslaarzen doorheen zijn muzikale palmares stappen. “Als ik met de Cowboys op een podium klauter, stap ik een andere mindzone.”

In den beginne waren er, midden jaren ’90, Psycho Love en Seismic. Bij die eerste (metal)band zwaaide gitarist John Pollentier de scepter, bij die tweede (grunge)groep droeg Henk Vanhee de kapiteinsband. “Er was een wederzijdse bewondering en na wat aarzelende aanzetten, besloten John en ik een nieuwe band te vormen. Cowboys & Aliens was geboren”, schetst Vanhee de begindagen.

Pollentier ging zijn gitaar naar C stemmen en met Kris Vandekerckhove op bas en Peter Gaelens evolueerde C&A zoetjesaan naar de bezetting die het langst stand zou houden. Met de albums ‘A Trip to the Stonehenge Colony’ (2000) en twee jaar later ‘Love Sex Volume’ zette het viertal het genre stonerrock, zowat uitgevonden door Kyuss (de band van Josh Homme voor Queens of the Stone Age, red.), op de vaderlandse kaart. “Plots toerden we met Monster Magnet en deden we het voorprogramma van Deep Purple in Vorst”, schetst John Pollentier.

Plots deden we het voorprogramma van Deep Purple

Met ‘Language of Superstars’ (2004) pikte ook Studio Brussel de Bruggelingen op. Herman Schueremans boekte hen als support act van Soulfly. “De commerciële doorbraak is er niet gekomen. Omdat we gewisseld hadden van bezetting en hierdoor de sfeer in de band niet top was”, geeft Henk Vanhee aan.

In 2006 gaf C&A een afscheidsoptreden in jeugdhuis Comma. “Enkele jaren later brak Facebook door en op dit sociale medium gonsde er een buzz rond onze band. Voor ons aanleiding om de draad weer op te pikken”, aldus John Pollentier.

Sinds 2011 verschenen nog twee ep’s en het in 2018 uitgebrachte album ‘Horses of Rebellion’. “Zodra John op een podium zijn gitaarmotief speelt en de songs beginnen te rollen, stap ik in een zeer speciale wereld. Planeet Henk. Een plek waar ik me helemaal in kan geven”, aldus Vanhee. “Mijn flarden tekst die pas veel later hun betekenis voor mezelf onthullen, beklemmen mij dan, in die mate dat John soms bevreesd is dat ik een toeval zal krijgen. (lacht) De Cowboys zijn voor mij pure therapie. Daarom houd ik ook zo vast aan deze band en bereiden we een achtste release voor. Die komt er volgend jaar aan. Het gaat om een ep die ‘Burn!’ zal heten. ”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.