https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vzw Askoy krijgt gitaar Jacques Brel cadeau: “Instrument krijgt plaatsje op zijn boot”

Staf Wittevrongel, Luc Vantomme en Piet Wittevronge.©Davy Coghe Davy Coghe
Staf Wittevrongel, Luc Vantomme en Piet Wittevronge.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Piet (72) en Staf (82) Wittevrongel van vzw Askoy uit Zeebrugge, kregen donderdagnamiddag een bijzonder cadeau: een gitaar van de legendarische muzikant Jacques Brel. Knokkenaar Luc Vantomme (62), de vorige eigenaar en schenker van het instrument, weet dat er goed voor zal gezorgd worden. “We mogen fier zijn dat er zich nog mensen voor zoiets inzetten.”

Luc kreeg de gitaar als twaalfjarige in het restaurant van zijn vader, de Castel Normand. “Ik zat samen met mijn zus in het restaurant mijn huiswerk te maken terwijl Jacques Brel daar zat te eten. Mijn vader begroette hem en Brel vroeg mijn vader of wij zijn kinderen waren. Toen mijn vader dat bevestigde, ging Brel naar zijn chique auto, nam een gitaar uit de koffer en gaf hij die aan mij. Daar was ik enorm van onder de indruk.”

50 jaar in bezit

Later nam Luc de zaak over van zijn vader en hield hij de gitaar zijn hele leven bij. Via zijn vriend Jan Blanckaert kwam hij in contact met Piet en Staf. “Ik kende Jan omdat hij vroeger een krantenwinkel in Knokke had en een neef is van de gebroeders Wittevrongel. Op een bepaald moment kwam het ter sprake dat ik nog een gitaar had van Jacques Brel. Jan wist natuurlijk dat zijn neven grote fan waren van Brel en zo bracht hij mij in contact met hen. Uiteindelijk heb ik die gitaar zo’n 50 jaar bij me gehouden, maar ik heb nooit geleerd hoe ik hem moest bespelen. Daar heb ik nu wel wat spijt van. Gelukkig weet ik dat hij nu in goede handen is bij de vzw. We mogen fier zijn dat er zich nog mensen voor zoiets inzetten.”

Ziel van Brel

Jan was door het dolle heen toe hij het nieuws vernam. “Toen ik het voor het eerst over de gitaar hoorde, kon ik het niet geloven. Maar nu ik hem heb, ben ik dolgelukkig. Als ik erop speel, dan voel ik de emoties opkomen. Deze gitaar bevat de ziel van Brel en zal een plaats krijgen aan boord van zijn boot. Zo blijft de ziel van Jacques Brel ook aanwezig op de boot.”

De boot waar Jan naar verwijst, is de Askoy II, de boot waarmee Brel de wereld rond wilde varen. Sinds een tweetal jaar restaureren de broers het vaartuig samen met de andere leden van vzw Askoy. “We hopen de restauratie van de boot tegen de zomer af te hebben, maar er is geen haast bij”, verduidelijkt Staf. “We boeken langzaam vooruitgang, maar we werken zeker verder. We mogen ons gelukkig prijzen dat we deze hangar kunnen gebruiken.”

Markiezeneilanden

Jan heeft alvast nog grote plannen voor de sloep. “De boot zal een vaste plaats krijgen in de Zeebrugse haven. We weten nu al dat we een gratis ligplaats zullen hebben bij de Rederskaai van RBSC. We hebben ook de ambitie om de boot naar de Markiezeneilanden te brengen, de plaats waar Brel zijn wereldreis moest stoppen door gezondheidsproblemen.” (MP)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.