VLAMO-eretekens voor twintig leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia die volgend jaar 200 kaarsjes uitblaast

We herkennen vooraan links muzikant Bernard Bonhomme (rood uniform), Maurice Kesteloot (zittend, met trommel), voorzitter Ivan Winnock (grijze jas), burgemeester Peter Roose (zwarte jas), schepen Pascal Sticker (grijs pak) en alle muzikanten. © foto MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na een muzikale optocht door de Veurnse straten wachtte de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia zaterdagavond een feestelijke ontvangst in de raadzaal van De Seylsteen. Dit jaar werd opnieuw de draad opgepikt om niet alleen patroonheilige Sint-Cecilia te vieren, maar werden ook de verdienstelijke muzikanten gehuldigd door de Veurnse burgemeester.

“De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia werd officieel opgericht in 1822 en is een van de oudste maatschappijen van ons land”, zegt voorzitter Ivan Winnock. “Ze is ontstaan uit een zangvereniging die jaarlijks moest optreden voor de baljuw en schepenen in het Landhuis onder de Ceciliatoren… Onze harmonie heeft dan ook een rijk verleden met veel traditie.”

Patroonheilige Sint-Cecilia

Elk jaar in de tweede helft van november wordt de patroonheilige Sint-Cecilia gevierd, en wordt het vaandel afgehaald ten huize van de voorzitter. Aansluitend worden verdienstelijke muzikanten gehuldigd, meestal in het Veurnse landhuis. De avond wordt afgesloten met een banket.

De traditie van de worstenbolling waarbij het unieke spel met de ‘zotte bolle’ werd gespeeld, en dat alleen in Veurne werd beoefend, is helaas in de vergeethoek geraakt. “Al even uniek is onze vermaarde ‘punch’. Deze godendrank wordt ieder jaar gebrand en geschonken naar een aloud geheim recept”, aldus Ivan.

“We zijn dus blij en trots dat de harmonie op 19 november, na lange afwezigheid door corona, opnieuw het ‘Punchconcert’ kan aanbieden, met dit jaar als thema Schlagers uit de Lage Landen. Ik blik ook al even vooruit: in 2022 brengen we naar aanleiding van onze 200ste verjaardag een uniek boek uit, met het verhaal van onze rijke geschiedenis.”

Concert Koninklijke Muziekkapel

Het wordt gedrukt in een beperkte oplage, en er wordt gevraagd om vooraf in te tekenen. De prijs bedraagt 15 euro. “We kijken ook heel erg uit naar het concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen in de Sint-Walburgakerk in Veurne op 5 mei 2022, waarvoor we een serieuze financiële ruggensteun krijgen van Stad Veurne.”

“Dankzij extra toelagen konden we de coronaperiode overleven, want alle uitstappen en concerten vielen weg, en dus ook onze inkomsten.”

Door de coronamaatregelen bleven de VLAMO-eretekens (nvdr, VLAMO = Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) voor verdienstelijke muzikanten die normaal in 2020 zouden worden uitgereikt, een jaartje opgeborgen. Daarom kregen dit weekend maar liefst twintig leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia een ereteken.

Ereteken voor twintig leden

Burgemeester Peter Roose begon met het jongste lid, trommelaar Axl Muylaert (14 jaar), die al meer dan vijf jaar lid is. Ook muzikanten Raf Plaetevoet en Robbe en Vic Vanhoucke kregen hun pin opgespeld omdat ze vijf jaar lid zijn. Kris Denaeghel en Lucia Van Laethem kregen een kristal-ereteken (vijftien jaar lid), Benjamin en Marjolein Witdouck kregen zilver (25 jaar lid).

Larry Gesquire kreeg het parel-ereteken omdat hij 35 jaar muzikant is, Alain Debeer kreeg het robijn-ereteken (40 jaar), Catherine Porte kreeg het saffierspeldje (45 jaar) en Geert Ampe kreeg goud (50 jaar). Luk Delheye maakt zich al 60 jaar verdienstelijk en kreeg hiervoor diamant, maar Bernard Bonhomme spande de kroon met 65 jaar en kreeg het briljanten ereteken.

Ook de bestuursleden Tamara Winnock, Kaat van Oostveldt, Luc Deschilder, Frankie Matsqaert, Luk Delheye en voorzitter Ivan Winnock kregen hun eretekens.

Trommelsolo van 99-jarige Maurice

Bernard Bonhomme werd overladen met gelukwensen van de voorzitter en de burgemeester voor zijn unieke, lange muzikale loopbaan. “Je bent een muzikant in hart en nieren, Bernard, maar helaas moest je stoppen wegens gezondheidsproblemen. Je speciale briljanten medaille is dus dubbel en dik verdiend!”

Ook Maurice Kesteloot (99) was van de partij en kreeg een spontaan applaus toen hij nog even een trommelsolo ten beste gaf. “Maurice Kesteloot is in 1937 muzikant geworden bij de Koninklijke Harmonie, hij was dan 15 jaar”, verduidelijkt voorzitter Winnock.

Rol in het maatschappelijke en sociale leven

“Hij kreeg in 2007 zijn laatste ereteken voor ’70 jaar muzikant’. Dat ereteken werd toen speciaal door VLAMO ontworpen. Wegens gezondheidsredenen kan Maurice al enige tijd niet meer actief deelnemen aan onze activiteiten, maar hij is wel nog altijd zeer betrokken.”

“Onze harmonie speelt nog altijd een belangrijke rol in het maatschappelijke en sociale leven van de stad”, besluit de voorzitter. “Onze talrijke leden en sympathisanten zijn daarvan het bewijs. We zijn vooral fier dat we animo brengen in de stad met onze ‘wandelconcerten’. Veel muziekmaatschappijen willen dat niet meer doen en zo verdwijnt geleidelijk aan een mooie traditie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier