Superfan en journalist Gianni kijkt vanuit gastland Zweden met spanning uit naar 68e editie Eurovisiesongfestival: “Nog onduidelijk hoeveel protest er tegen Israël zal zijn”

Gianni vertoeft een week lang in Zweden om verslag uit te brengen over het Eurovisiesongfestival. © VRT
Phebe Somers

Net zoals de afgelopen jaren volgt Gianni Paelinck – VRT-journalist uit Oostende – het Eurovisiesongfestival van op de eerste rij mee. Al sinds vorig weekend vertoeft hij in Malmö (Zweden) om verslag uit te brengen. Dit jaar zijn de ogen namelijk niet enkel op de kandidaten gericht, maar ook op alle geopolitieke commotie naast het podium. “In de stad staan al protesten tegen de deelname van Israël gepland, het valt af te wachten hoeveel we daarvan in de zaal zelf zullen terugzien”, aldus Gianni, die al jaren grote fan is van het internationale muziekevenement.

Op dinsdag 7 mei vindt in Malmö de eerste halve finale plaats, waar onder meer topfavoriet Kroatië en winnaar van 2022 Oekraïne op de planning staan. Of Oekraïne weer op winst zal kunnen rekenen door de oorlogssituatie die nog steeds gaande is in het land?

“Het conflict is natuurlijk minder prangend aanwezig dan toen. Sowieso scoort Oekraïne al jaar en dag goed, ik denk niet dat hun overwinning van twee jaar geleden puur politiek was. Ze hebben uiteraard sympathie-stemmen gekregen, maar het lied was ook gewoon steengoed. Als ze dit jaar weer winnen, dan is het zeker geen gevolg van het Oekraïne-effect, maar gewoon van hun prestatie”, meent de Oostendse journalist.

Geen zekerheid

Op de performances van de Brusselse Mustii en de Nederlander Joost Klein is het nog wachten tot donderdag 9 mei. Of beide artiesten het tot in de finale van zaterdag zullen scoren, daar twijfelt Gianni nog over. “Het lied Europapa is één grote hype, iedereen wil Joost zien en spreken. Maar hij zal het ook moeten waarmaken op het podium. Nederland is blijkbaar zelf overtuigd van hun finaleplaats, en ik denk zelf ook wel dat die kans groot is. Maar winnen? Dat lijkt me sterk”, klinkt het.

“Mustii is met een deuk in zijn zelfvertrouwen naar Zweden getrokken, maar ik hoop dat hij het toch tot in de finale schopt.”

“Mustii, onze Belgische inzending, is een ander verhaal. Het lied is degelijk en ook over de act werd goed nagedacht. Maar hij heeft na enkele pre-Eurovisieconcerten wat kritiek gekregen, waardoor hij met een deuk in zijn zelfvertrouwen naar Zweden is vertrokken. Ook het feit dat enkel de publieksstemmen tellen tijdens de halve finale speelt in zijn nadeel: België doet het meestal beter bij de vakjury. Vorig jaar heerste er veel meer positiviteit – ook vanuit het brede publiek – rond Gustaph, toen lagen de kaarten anders. Ik hoop heel hard dat we het tot in de finale schoppen, maar er is weinig zekerheid.” Los van onze eigen inzending is Gianni grote fan van Kroatië, maar ook van Zwitserland. “Hoe leuk zou het zijn als zij, 36 jaar na de overwinning van Céline Dion, nog eens die trofee in de wacht kunnen slepen?”

Palestijnse vlaggen

Waar er twee jaar geleden vooral veel heisa was rond de deelname (en later uitsluiting) van Rusland aan de muziekwedstrijd, weegt nu de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook zwaar op de sfeer. Ondanks de vele protesten mag de Israëlische artiest Eden Golan haar act nog steeds uitvoeren donderdag (en mogelijks zaterdag mocht hij de finale halen).

“Het is een moeilijke situatie. De EBU – de organisator achter Eurovisie – heeft altijd gezegd dat het evenement los staat van politiek. Ook twee jaar geleden was dat hun eerste reactie. Het verschil is dat er al jaren problemen waren met de Russische openbare omroep die zich niet aan de regels hield. Toen daarna tal van andere openbare omroepen druk begonnen uit te oefenen én het festival in het gedrang zou kunnen komen als Rusland én Oekraïne samen op het podium zouden staan, heeft de EBU beslist om Rusland uit de wedstrijd te zetten”, legt Gianni uit.

“Er zijn heel veel veiligheidsmaatregelen van kracht. Maar boegeroep tegen de Israëlische act, Palestijnse vlaggen in het publiek… daar kan men weinig aan doen natuurlijk.”

“Palestina is geen deelnemer van het Eurovisiesongfestival, dus dat ligt sowieso al anders. Daarnaast houdt de Israëlische openbare omroep zich aan de regels, zo hebben ze nu ook de tekst van hun lied moeten aanpassen. Natuurlijk worden er bekommernissen geuit. De feiten zijn er hé: er woedt een bloederige oorlog en er loopt reeds een onderzoek rond genocide bij het Internationaal Gerechtshof. Je kunt je afvragen of zo’n land wel een plek heeft in Eurovision. Maar de meningen zijn hier duidelijk over verdeeld.”

Hoeveel we de komende week zullen merken van de tegenkanting is nog niet duidelijk. ““Er zijn protestacties gepland en in de straten zie je nu al Palestijnse vlaggen, maar rond de arena zelf zijn zeer veel veiligheidsmaatregelen van kracht, veel meer dan anders. Maar boegeroep tegen de Israëlische act, Palestijnse vlaggen in het publiek… daar kan men weinig aan doen natuurlijk. Het valt af te wachten hoe groot de storing zal zijn. Maar een spannende wedstrijd, dat wordt het sowieso zeker. En als ik zelf zou mogen kiezen wie we volgens jaar ons land laten vertegenwoordigen? Goh, misschien Hugo (Sigal, red.)? Of een West-Vlaamse act, dat zou nog eens wat zijn!”, lacht Gianni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier