STAKE gaat toeren in kleine zalen: “We willen zweet ruiken”

STAKE, met als tweede van links Brent Vanneste, plant een toer in kleinere zalen.© Hans Cora
STAKE, met als tweede van links Brent Vanneste, plant een toer in kleinere zalen.© Hans Cora
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Geen mens die momenteel zelfs een bescheiden som wil verwedden op het opnieuw opengaan van onze clubs en andere muziekzalen. Dit weerhoudt STAKE, voorheen Steak Number Eight, er echter niet van om nu al een najaarstournee aan te kondigen die hen in twee maanden langs liefst 25 kleine zalen moet brengen.

Eind 2019 debuteerde de Wevelgemse muziekgroep STAKE met het album Critical Method op het Engelse label Hassle Records. Een tour met veel zaalshows en een rist festivals leek in het verschiet te liggen, maar dat was buiten de coronacrisis gerekend. Van uitstel kwam deze keer afstel, tot dit najaar. Dan lanceert STAKE The Most Critical Tour .

Geen grote zalen

“Weet je dat het binnenkort twintig maanden zal zijn dat we nog eens in normale omstandigheden, zonder restricties dus, hebben gespeeld?”, zegt Brent Vanneste, de kapitein van STAKE. “We zijn bijzonder tevreden om onder de noemer The Most Critical Tour een reeks low key shows doorheen de Benelux en het noorden van Frankrijk aan te kondigen. Geen grote zalen maar kleinschalige locaties, omdat we héél dicht bij onze fans willen staan. We zoeken mensen in hun eigen regio op en gaan samen het dak eraf knallen. We willen opnieuw zweet ruiken. En jullie hopelijk dat van ons.”

De tournee vangt op vrijdag 15 oktober aan en brengt STAKE onder meer langs het JOC in Ieper (vrijdag 5 november), WMD in Waregem (zondag 5 december) en 4AD in Diksmuide (vrijdag 17 december). “Maar die toer doen we enkel als we verlost zijn van de coronamaatregelen”, geeft Vanneste mee. “Anders annuleren we opnieuw alle shows.” Het zou trouwens best kunnen dat STAKE voor deze tournee een voorprogramma mee op sleeptouw neemt of na de concerten nog een dj-set serveert.

Tweede album

Ondanks de muzikale lockdown stevent STAKE met zevenmijlslaarzen af op een tweede cd. In hun repetitiekot, waarvoor ze met hun spaarcenten bijkomend materiaal hebben aangeschaft, zijn ze nieuwe muziek aan het opnemen. “We sleutelen momenteel aan zo’n 16 à 17 nummers, waarvan we er wellicht de helft zullen uitwerken. Ze wijken alweer af van het materiaal dat op Critical Method te beluisteren viel”, stelt Vanneste, wiens engagement binnen Raveyards momenteel op een laag pitje staat.

“Met mijn solotechnoproject Brennt bereid ik ook de release van een derde ep voor, die op een Frans label zal verschijnen. Ten opzichte van de eerste twee ep’s klinkt het nu veel steviger.” Ook van Psygasus , het project waar Vanneste al sinds zijn dertiende aan sleutelt, zit er een ep aan te komen. “Ik ben die elektronische muziek met Windows XP beginnen maken. Het klinkt als progressive psytrance met ambientinvloeden, maar ondertussen ging ik nog verder terug in de tijd en werk ik erg veel met analoge en modulaire synthesizers”, aldus Brent.

Kunstenhuis

De uitgeweken Wevelgemnaar is momenteel ook volop aan het verbouwen van het huis naast zijn appartement in Gent. Dit project krijgt de naam Stimular mee. “Samen met mijn lief willen we er een multidisciplinair kunstenhuis van maken. Van muziek over film tot zelfs gedichten en activisme. Bedoeling is om gelijkgestemde creatievelingen samen te brengen. We gaan er iets bijzonders van maken. De livestreams die we er al brachten, zijn een voorbode van nog gekkere dingen.”

Tickets voor ‘The Most Critical Tour’ van STAKE kan je vanaf vrijdag 23 april om 11 uur bestellen via deze link .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.